Így gyökereztesd az avokádót magról, hogy hatalmas növény legyen belőle

2024. október 25.
Kis türelemmel és odafigyeléssel gyönyörű növényt nevelhetsz. Íme a lépések, amelyeket érdemes betartani.
Avokádó magról
  • Az avokádó gyönyörű növénnyé nevelhető magról.
  • Így gyökereztesd és ültesd el magról az avokádót.
  • A következő tippek segítenek, hogy dús, egészséges növényt nevelhess.

Az avokádó nemcsak szuperélelmiszerként tarol, de szobanövényként is lenyűgöző látványt nyújt. Sokan bele sem gondolnak, hogy egy egyszerű magból is hatalmas, buja növény nevelhető, méghozzá könnyedén! Mutatjuk, hogyan! 

Így válaszd ki a magot

Egészséges avokádót válassz, majd elfogyasztásakor óvatosan távolítsd el a magot. Akkor fogod tudni jól használni, ha nem sérül meg, ellenkező esetben sajnos problémák adódhatnak a gyökereztetéssel. Mosd le a magot langyos vízzel és távolítsd el a gyümölcs maradványait!

Válassz szép, egészséges avokádómagot

Válassz szép, egészséges avokádómagot

A gyökereztetés első lépései

3-4 fogpiszkálót szúrj bele a magba, mely segít megtámasztani majd a poháron. A cél ugyanis az, hogy tompa végével lefelé csupán harmada merüljön bele a vízbe. Az elpárolgott vizet mindig ellenőrizd és pótold, különösen a fűtési szezonban!

A magot támaszd meg fogpiszkálókkal

A magot támaszd meg fogpiszkálókkal

Jó úton jársz, ha ezt látod

Az avokádómag csírázása négy-hat hétig is eltarthat. Ahogy a mag alsó részéből megjelenik az első gyökér, és a felső részén repedések jelennek meg, már jó úton járunk. A víz frissítése ilyenkor kulcsfontosságú: minden héten cseréld, hogy elkerüld a baktériumok elszaporodását.

Mindig cseréld a vizet rendszeresen

Mindig cseréld a vizet rendszeresen

Ültetés: Amikor a gyökér már elég erős

Amikor a gyökér körülbelül 15 cm hosszú, eljött az idő az ültetésre. Egy közepes méretű cserépbe helyezz jó minőségű virágföldet, majd ültesd bele a magot úgy, hogy a gyökér teljesen a földben legyen, de a mag felső része kissé kiemelkedjen. Az avokádó szereti a nedves, de nem túl vizes talajt, ezért ügyelj az öntözésre: legyen egyenletesen nedves, de ne pangjon a víz a cserép alján.

Az avokádó szereti a fényt és a párát

Az avokádó szereti a fényt és a párát

Tippek a neveléséhez

Ahhoz, hogy a növény dúsan növekedjen, és később akár egy kis fa legyen belőle, érdemes a hajtások csúcsait időről időre visszacsípni. Ez serkenti az oldalhajtások fejlődését, és biztosítja, hogy a növény erős legyen. Az avokádó sok fényt igényel, de a közvetlen tűző napsugárzást érdemes elkerülni. Szereti a párát is, így érdemes hetente permetezni a leveleit, különösen a szárazabb hónapokban.

Fotók: GettyImages

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés