Nézd meg otthon a fakanalakat, és ha ezt látod rajtuk, dobd ki azonnal, mert veszélyes!

2025. január 23.
A fakanál konyhánk egyik naponta használt kelléke, szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy akár veszélyessé is válhatnak egészségünkre. Ezekre érdemes figyelned, ha szeretnéd megvédeni magad.
Fakanál veszélye
  • A fakanál minden konyha alapvető kelléke.
  • Bizonyos jelek felbukkanása esetén jobb megválnunk kedvenc fakanalunktól, mert komoly egészségügyi problémákat okozhat.
  • Ezek a jelek mutatják meg, hogy ideje lecserélni fakanalunkat.

A fakanál komoly vitatéma a szakácsok körében. Egyrészt a hagyományok kedvelői állítják, hogy tökéletes eszköz, hiszen masszív, tartós és kíméletes az edényekkel. A szkeptikusok azonban higiéniai aggályokat látnak benne.

„A fakanalak anyaga porózus, így könnyen megtelepedhetnek rajta mikroorganizmusok” – mondja Bryan Quoc Le élelmiszertudós. „A mosogatószer és a forró víz eltávolíthatja ezek nagy százalékát, de néhány óhatatlanul megmarad és szaporodik. Különösen, ha hosszú időn át nyirkosak maradnak” – teszi hozzá.

A titok állítólag abban rejlik, hogy főzés után azonnal elmossuk a fakanalat, majd hagyjuk teljesen megszáradni a levegőn, mielőtt fiókba vagy zárt helyre rakjuk konyhánkban.

A biztonságos fakanál egyenletes színű, sima felületű és alaposan megszárított a mosogatást követően

A biztonságos fakanál egyenletes színű, sima felületű és alaposan megszárított a mosogatást követően

Az sem mindegy, hogy milyen anyagból készült fakanalunk. Nem mindegyik egyforma ugyanis. „Bizonyos fák magas koncentrációban tartalmaznak természetes antimikrobiális vegyületeket. Ilyen például a tölgy, a fenyő és a cseresznyefa. Ezekben tannin található, mely számos mikroorganizmus szaporodását erősen gátolja” – magyarázza a szakértő.

Legtöbbünk otthonában azonban egyszerűbb, olcsóbb fakanalak találhatók. Azt pedig leginkább csak tippelni lehet, milyen fából készültek. Így legjobb módszer, ha nem hagyjuk sokáig ázni őket és gondoskodunk mosogatás után a száradásukról. Ezzel csökkentjük a veszélyek lehetőségét.

Amire még fontos odafigyelnünk, az nem más, mint a repedésekkel tarkított fakanál. „A repedt vagy sérült fakanalak könnyebben otthont adnak a baktériumoknak. A repedések rejtett tereket hoznak létre, ahol az ételmaradék és nedvesség összegyűlhet. Ezekről a területekről nehéz, szinte lehetetlen eltávolítani a baktériumokat vagy akár a penészt” – hangzik az ijesztő figyelmeztetés.

Ha tehát fakanalunkon repedéseket, sötét elszíneződést, töredezést vagy tartós szagot tapasztalunk, akkor érdemes megválnunk tőle. Ezzel nagy szívességet teszünk saját egészségünknek.

Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images


Életmód
Ne maradj le!