- A fakanál minden konyha alapvető kelléke.
- Bizonyos jelek felbukkanása esetén jobb megválnunk kedvenc fakanalunktól, mert komoly egészségügyi problémákat okozhat.
- Ezek a jelek mutatják meg, hogy ideje lecserélni fakanalunkat.
A fakanál komoly vitatéma a szakácsok körében. Egyrészt a hagyományok kedvelői állítják, hogy tökéletes eszköz, hiszen masszív, tartós és kíméletes az edényekkel. A szkeptikusok azonban higiéniai aggályokat látnak benne.
„A fakanalak anyaga porózus, így könnyen megtelepedhetnek rajta mikroorganizmusok” – mondja Bryan Quoc Le élelmiszertudós. „A mosogatószer és a forró víz eltávolíthatja ezek nagy százalékát, de néhány óhatatlanul megmarad és szaporodik. Különösen, ha hosszú időn át nyirkosak maradnak” – teszi hozzá.
A titok állítólag abban rejlik, hogy főzés után azonnal elmossuk a fakanalat, majd hagyjuk teljesen megszáradni a levegőn, mielőtt fiókba vagy zárt helyre rakjuk konyhánkban.

A biztonságos fakanál egyenletes színű, sima felületű és alaposan megszárított a mosogatást követően
Az sem mindegy, hogy milyen anyagból készült fakanalunk. Nem mindegyik egyforma ugyanis. „Bizonyos fák magas koncentrációban tartalmaznak természetes antimikrobiális vegyületeket. Ilyen például a tölgy, a fenyő és a cseresznyefa. Ezekben tannin található, mely számos mikroorganizmus szaporodását erősen gátolja” – magyarázza a szakértő.
Legtöbbünk otthonában azonban egyszerűbb, olcsóbb fakanalak találhatók. Azt pedig leginkább csak tippelni lehet, milyen fából készültek. Így legjobb módszer, ha nem hagyjuk sokáig ázni őket és gondoskodunk mosogatás után a száradásukról. Ezzel csökkentjük a veszélyek lehetőségét.
Amire még fontos odafigyelnünk, az nem más, mint a repedésekkel tarkított fakanál. „A repedt vagy sérült fakanalak könnyebben otthont adnak a baktériumoknak. A repedések rejtett tereket hoznak létre, ahol az ételmaradék és nedvesség összegyűlhet. Ezekről a területekről nehéz, szinte lehetetlen eltávolítani a baktériumokat vagy akár a penészt” – hangzik az ijesztő figyelmeztetés.
Ha tehát fakanalunkon repedéseket, sötét elszíneződést, töredezést vagy tartós szagot tapasztalunk, akkor érdemes megválnunk tőle. Ezzel nagy szívességet teszünk saját egészségünknek.
Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images
