- Spanyol-japán fúzió, dobozba zárt koktélok és fagyasztott olasz pizza is vár a nyár legizgalmasabb gasztroújdonságai között.
- A Gourmet Fesztiválon több izgalmas bemutatkozó is volt, akiket az esemény után is érdemes követni.
- Aktuális összeállításunkban frissen nyitott helyeket, klassz újításokat és szezonális menüket is hoztunk!
Nemrég ért véget a 2025-ös Gourmet Fesztivál, de szerencsére ezenkívül is tartogat gasztroújdonságokat a nyár a csúcsminőségű fagyitól a dobozos koktélokig. Összeszedtük, miket érdemes kipróbálni az előttünk álló forró hónapokban Budapesten!
A legizgalmasabb nyári gasztroújdonságok
1. Csúcsminőségű fagyival újított a Chez Dodo
Szalai Dodónak régóta dédelgetett álma volt, hogy ikonikus macaronjai és francia desszertjei mellett fagyit is kínálhasson, most pedig bebizonyosodott, hogy nem csak a saját álmát, de a mi vágyainkat is valóra váltotta! A Chez Dodo istenien krémes fagyikülönlegességei hat ízben érkeznek, nem meglepő módon merészen kilépve a csoki-eper-vanília keretrendszerből.
Az ízkombinációkat a Chez Dodo kedvenc szezonális macaronjai ihlették, vagyis leginkább a nyári, gyümölcsös ízek dominálnak. Az Esmé pisztácia és vegán sorbet keveréke, de kóstolhatunk lime és madagaszkári vanília, illetve vegán eper és maracuja kombót is. A magyar édességek előtt tisztelegve kapható somlói galuska, a csokisabb, édesebb ízek kedvelőinek pedig ott van a Jean Pierre, a házi sós karamellás ízvilágú fagyi.
A hűsítő, elképesztően gazdag ízvilágú fagyik bőséges, kikent adagokban érkeznek, viszont csak bizonyos időszakokban, limitált mennyiségben érkeznek – érdemes követni Dodóék Instagram-oldalát a friss infókért!
2. Yümévé alakult az Enso
Sokan a szívükhöz kaptak, amikor bezárt az Enso, de szerencsére nem sokkal később újabb étterem költözött az egykori józsefvárosi Patyolatba: Nádudvari Martin séf saját étterme, a Yüme.
A Yüme laza, kísérletező hely, éppen ezért elég nehéz is bekategorizálni – ők maguk a Ramenotheque kifejezést alkották meg hozzá. Mert hogy a hely gerince a ramen, amit klasszikus verzióban és izgalmas újraértelmezésekben is megmutatnak: mi például egy csirkepaprikás udont kóstoltunk, ami szuperül vegyítette a krémes csirkepörköltet, a vastag, ázsiai házi tésztát és a ropogósra sütött csirkebőrt, és persze a magyaros nosztalgiát a forró ázsiai trendekkel.
A rameneken kívül az étlapon izgalmas small plate tételek is helyet kaptak kellemesen eklektikus válogatásban: megfér egymás mellett a velős csont, a laktofermentált spárga vagy a libamájas mochi is. Az étlapból egyértelműen látszik, hogy ez egy személyes és vagány konyha, ahol nincsenek szigorú szabályok – kivéve, amikor a minőségről van szó, mert a séf abban saját bevallása szerint nem ismer kompromisszumot.
Martin például még a mochit is házilag készíti, még akkor is, ha ehhez saját magának kell importálni a spéci mochi lisztet! A rameneken kívül az adagok kicsik, így nyugodtan kérjünk ki mindent és kóstoljunk bátran – ja, és semmiképpen ne hagyjuk ki az isteni házi kimchijüket!
3. Dobozba zárta kedvenc koktéljainkat a 101 Bistro
A dobozos koktél fogalma egyáltalán nem blaszfémia a mixerek körében sem, ugyanis ha jól csinálják, igenis lehetséges bar minőségű koktélokat szisszenős fémdobozba zárni. Erre vállalkozott a 101 Bistro, lehetővé téve, hogy kedvenc koktéljainkat bármikor és bárhová magunkkal vihessük. Mi ez, ha nem a nyár egyik legjobb híre?
A 101-ben egyelőre három koktélt dobozoltak be: a sejtelmesen kék MoonLake-et, az ezúttal hab nélkül érkező Naked Gin Tea-t, és a 101 saját Negroni-értelmezését. A dobozos koktélok praktikus 1 decis kiszerelésben, szuper csomagolásban érkeznek, és nem is kérdés, hogy ott van a helyük minden hűtőtáskában az idei kerti partikon! Az italokat kényelmesen megrendelhetjük Wolton vagy Foodorán keresztül is.
4. Megérkezett a Monokini Kantin
A 2025-ös Gourmet Fesztivál egyik debütáló helye, a Monokini Kantin május végén hivatalosan is megnyitott a budai Varsányi Irén utcában. A Monokini a Padron-Pitpit tapasozók tulajdonosainak új helye, az Olimpiából is ismert Garai Ádám séf vezetésével, aki amellett, hogy korábban a Pitpitben főzött, három évet élt Japánban – így tulajdonképpen adta magát a japán-spanyol fúzió.
Bár a kapcsolódás elsőre talán furcsának tűnhet, Spanyolországban már több hely épült a két konyha házasítására, és a Monokini étlapja is bizonyítja, hogy nagyon is jó ötlet vegyíteni a két kultúrát. A hely egyelőre még tesztüzemmel működik: ebédre házi tésztával készült, elképesztően gazdag és laktató rameneket kóstolhatunk húsos és vega verzióban, este pedig spanyol-japán kis tányérok közül válogathatunk.
Az étlapon vannak olyan játékos snackek, mint a manchego sajttal töltött, füstölt paprikás aiolival kínált cheeros (ami a churros és a cheetos dekadens nászából született), és olyan komplex ízű, kifinomult – Garai Ádám kreativitásáról és szakértelméről árulkodó – ételek is, mint a misós bacalao (tőkehal) vagy a szaftos kacsahúsos krokett. A signature desszert, amivel a Gourmet-n is szerepeltek, kicsit a kettő ötvözete: a technológiailag is izgalmas, ízében pedig pimaszul ütős tonkababos-tormás fagyiszendó annyira jó, hogy csak ezért is érdemes benézni.
Az apró budai étteremmel egy friss és nagyon szerethető hely nyílt a rapid tempóban fejlődő II. kerületben, ahol tényleg olyasmiket kóstolhatunk, amiket sehol máshol. Külön jó hír, hogy a Pitpit signature italai ide is átkerültek, így már a Duna másik oldalán is lehet spanyol cavát és dirty vermuthot kortyolgatni!
5. Lefagyasztotta a nápolyi pizzát a Moto
Nincsen semmi baj a klasszikus fagyasztott pizzákkal – nagyon jól tudjuk, hogy életmentőek tudnak lenni, amikor hajnalban hazaérve, vagy másnaposan bevágjuk őket a sütőbe. De azért ha van rá lehetőség, mégis csak jobb dolog minőségi alapanyagokból készült, ropogós szélű nápolyi pizzát enni.
A Moto most ötvözte a minőséget a lustasággal és lehetővé tette, hogy otthon is megsüthessük isteni nápolyi pizzáikat! A pizzákat a Kifliről tudjuk megrendelni, és otthon, frissen készíthetjük el őket, vagyis most már tényleg bárhol és bármikor ehetünk jó minőségű pizzát. Különösen szuper hír ez azoknak, akik nem laknak egyik Moto-egységhez sem közel, nem akarnak pluszpénzt fizetni a rendelésért vagy imádnak a hajnali órákban pizzázni!
6. Ebédmenüvel és kifinomult klasszikusokkal jön a Le Petit Beefbar
A budapesti W hotel-ben működő Nightingale by Beefbar új szintre lépett és csatlakozott a nemzetközi Le Petit Beefbar családhoz, új signature fogásokat és szigorúan kurált minőséget hozva Budapestre.
A Le Petit Beefbar ázsiai csavarral frissíti a klasszikus, kifinomult francia fogásokat, mindezt a W-nak otthont adó egykori Balettintézethez méltó laza eleganciával. Az étlap gerincét a gyakran ázsiai alapanyagokkal és technológiákkal frissített street food falatkák és a magas minőségű, tökéletesen elkészített húsok adják, de felkerültek olyan újragondolt lokális fogások is, mint a lángos, ami ezúttal mangalicahússal érkezik, vagy a hagyományos aranygaluska.
A Beefbar a casual luxury dining koncepcióját igyekszik meghonosítani Budapesten, ami a fine dining eleganciáját egy lazább közeggel és tálalással, illetve valamivel elérhetőbb árakkal kombinálja. Ezt elsőre talán nehéz elképzelni, de talán úgy lehet lefordítani, hogy a Le Petit Beefbarban tényleg fantasztikusan szép környezetben ehetünk meg egy tökéletesen elkészített steaket, de egyáltalán nem fogjuk rosszul érezni magunkat, ha az állunkon csurog majd a szaft.
Ezt erősíti az is, hogy sok fogást simán lehet (sőt ajánlott) kézzel enni: mi a signature fogásnak számító tempurázott édes kukoricaszemeket kóstoltuk fűszeres majonézbe mártogatva, mellé pedig egy kis karaage csirkét, amit borsos szószba lehetett tunkolni. A főfogásként érkező steak igazi klasszikus volt: borsmártás, krémes krumplipüré és persze tökéletesen sütött hús, bármelyik opciót is válasszuk!
Ha kipróbálnánk a Beefbart, szuper opció lehet a Business Lunch menü, ahol 8990 forintért kaphatunk egy kétfogásos menüt három főétel opcióval: steakkel, marhahúsos smash burgerrel vagy a napi ajánlattal.
Fotó: Getty Images