5 új étterem Budapesten, amit muszáj kipróbálnod

2023. október 24.
Megfizethető, de minőségi ázsiai levesezővel, buja hangulatú, emeleti koktélbárral és a kedvenc világkonyháidat egyesítő belvárosi étteremmel is bővült a budapesti gasztroszcéna – elhoztuk nektek a legmenőbb új helyeket, amiket mindenképpen érdemes kipróbálni!

1. Balagan

Az akácfa utcai Mazl Tovot valószínűleg már sokan ismerik, és jó eséllyel majdnem ugyanennyien szeretik is: ők már biztosan örülhetnek, mert az emeletre megérkezett a hely kistestvére, vagy inkább perverz nagybácsija. A Balagan Budapest elegáns, buja, mégis vagány hangulatú koktélbár, ahol az izgalmas signature italok mellett mezze fogásokat is kóstolhatunk. A hazai alkotók közreműködésével dekorált, egyedi hangulatú belső térben laza, sok különböző kulturális hatást ötvöző kistányéros fogások kerülnek az asztalra, de a koktélkínálat még ennél is változatosabb és gazdagabb – érdemes megkóstolni például a mangós, citrusos ízvilágú The goose-t vagy a Diplomatico rummal készülő Lost in Balagant!

2. 101 Tigris

A  13. kerületben megnyílt 101 Tigris a Moszkva téri 101 Bistróval ellentétben nem annyira az élményevést, inkább a funkcionális étkezést helyezi középpontba. Ez praktikusan azt jelenti, hogy jó áron kapunk viszonylag nagy adag, gyorsan (tényleg alig pár perc alatt) elkészülő ételeket: elsősorban tésztaételeket és tésztás leveseket. A magas minőség természetesen itt is nagyon fontos – ez már abból is látszik, hogy Keve Márton séf hosszú hónapok munkájával kísérletezte ki a tökéletes tésztát. Az ismerősebb ízek kedvelői választhatják az egyszerűbb csirkés levest, de kipróbálhatjuk az angyalföldi hallevest is, és izgalmas, sűrű, szójás tésztát is kóstolhatunk. A levesek és tésztaételek mellett pedig érdemes kirendelni néhány előételt is: a házi sertéshúsos batyu (amit az egyik tulajdonos kínai anyukája mindennap frissen készít és rendelésre főz ki) és a csípős (elég csípős!) csirkeszárny is fantasztikus. Az étterem megnyitása kapcsán egyébként az egyik alapítóval, Lu Boyinnal is beszélgettünk – az interjút ITT tudod elolvasni.

3. Soy & Olive

Megvan az az érzés, amikor nem tudod eldönteni, hogy olasz vagy ázsiai helyen egyél? A Soy and Olive-ban szerencsére nem is kell! Az étterem fő koncepciója, hogy két világot egyesít, ami a belső terekben és az étlapo(ko)n egyaránt megjelenik. Az étteremnek két bejárata van: beléphetünk a családiasabb hangulatú olasz részbe, vagy a kicsit elegánsabb, letisztultabb ázsiai terembe is. De szerencsére bárhol is van az asztalunk, szabadon választhatunk mindkét étlapról, sőt, akár vegyíthetjük is az ázsiai és az olaszos fogásokat. Bár az ízek és fogások különböznek, mindkét étlapra jellemző a magas minőségre való törekvés és a kiváló alapanyagok használata (az olasz étlap sztárjának számító burrata például a legfrissebb termelői tejből készül). A séfek alapvetően az ismerősségből indulnak ki – hiszen a hely a két legnépszerűbb világkonyha ízeit kínálja – mégis csavarnak a fogásokon és kitalálnak valami izgalmasat: így kerül például a rántott tofu mellé szarvasgombás szójaszósz. Tökéletes választás egy nagyobb társaságnak vagy akár családi ebédhez a Vörösmarty tér forgatagában, de akár egy koktélozós, falatkázós estére is szuper megoldás lehet.

4. Normafa Síház

Régóta fájóan hiányzott egy hely a Normafa környékéről, ahol lehet valami jót enni (a vitathatatlanul csodás rétesen kívül), miután kirándultunk egy kicsit: ezt az űrt töltötte most be a néhány hete megújulva megnyílt Normafa Síház Étterem. A hangulatos belső térben alapvetően a hagyományos ízek dominálnak: olyasmiket találunk az étlapon, amiket a vasárnapi családi kirándulás után otthon is szívesen ettünk, például paprikás csirkét, rántott húst, császármorzsát vagy túrógombocót – persze ezek mind valami izgalmas csavarral kerülnek a tányérra. Emellett vannak persze modernebb, de hasonlóan „komfort” funkciójú fogások is, mint például a pho leves, ami praktikus választás lehet egy hűvösebb időben megtett túra után. 

5. OPIUM Restaurant & Bar

Az Arany János utcánál megnyílt Opium étterem szintén fúziós konyhát visz – francia és vietnámi fogásokat kínálnak. A dekadens hangzású Opium már a belső terével lenyűgöz minket: meleg fényű, csepp alakú lámpák borítják a mennyezetet, az asztaloknál márvány és fa találkozik, miközben buja növények és buddha szobrok töltik fel élettel az éttermet. Ha felbukkant az Opium az Instagram-feededben, ne lepődj meg: ez a belső tér még a legvisszafogottabb Insta-felhasználókat is szelfizésre csábítja. A fogások kifejezetten izgalmasak, egyediek és szerencsére koktélozni is lehet, úgyhogy az ázsiai ízek rajongóinak mindenképpen érdemes felvenniük a helyet a kedvenceik listájára!