A legfinomabb ramen leves, egyszerűen és gyorsan

2023. március 12.
Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja, hogy készítsünk isteni és gyors ramen levest, sült csirkével.
A legfinomabb ramen leves, egyszerűen és gyorsan

Könnyű házi csirke ramen ízletes húslevessel, sült csirkével, friss zöldségekkel, sok tésztával és puha főtt tojással. A hagyományos japán ihlette, de kevesebb, mint egy óra alatt az asztalra kerül.

Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja, hogy készítsünk isteni és gyors ramen levest, sült csirkével

Tippek és trükkök

  • Intenzívebb ízű ramen húsleveshez adjunk hozzá 1-2 evőkanál misopasztát (ízlés szerint)
  • Vegetáriánus választáshoz a csirke helyettesíthető kemény tofuval (ízlés szerint főzve)
  • Ha izgalmasabb, szójaszószban pácolt tojásokat szeretnétek készíteni hozzá (én mindig így készítem), ajánlom figyelmetekbe a Momofuku szójaszószos tojásai receptemet, ahol lépésről lépésre megmutatom, hogyan pácoljuk a tojásokat
  • Főzzük meg magunk az alaplevet! Igaz, így kevésbé gyors, de annál finomabb lesz, ha előző nap 2 db csirke far-hátból (30-40 dkg), pár darab csirkenyakból és/vagy más csontos csirkerészből, 4 kis fej vöröshagymával nagyon lassú tűzön, 5-6 órán át főzzük az alaplevet

Elkészítés:

Saját alaplé

Ezt a lépést nyugodtan átugorhatod, ha nincs időd/kedved a saját alaplé megfőzésére, ebben az esetben használj ízfokozóktól és tartósítószertől mentes kész alaplevet vagy bio csirkeleveskockát. Nagyjából 2 liter alaplére lesz szükséged. Én első körben, a leves elkészítését megelőző napon főzök egy nagy adag saját csirkealaplevet: 2 db csirke far-hátból (30-40 dkg), pár darab csirkenyakból és/vagy más csontos csirkerészből, 4 kis fej vöröshagymával nagyon lassú tűzön, 5-6 órán át.

A legfinomabb ramen leves, egyszerűen és gyorsan

A legfinomabb ramen leves, egyszerűen és gyorsan

Csirke

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A csirkemelleket bőségesen fűszerezzük sóval és borssal. Locsoljuk meg szezámolajjal (vagy a fokhagymás olívaolaj is isteni opció), majd tegyük egy nagy, sütőben is használható serpenyőbe. Közepes hőfokon a csirkemell mindkét oldalát (kb. 5 perc alatt) süssük aranybarnára. Tegyük a serpenyőt a sütőbe, és süssük 15-20 percig, vagy amíg a csirke teljesen megpuhul. A sütőből kivéve a csirkét tegyük tányérra, tálalásig takarjuk le alufóliával.

Ízesítés

Közben két evőkanál szezámolajat egy nagy edényben közepes lángon hevítsünk addig, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a friss reszelt/darált gyömbért, és főzzük néhány percig, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a szójaszószt, a rizsborecetet és a cukrot (vagy 2 evőkanál mirint vagy szakét opcionálisan), majd keverjük össze. Főzzük még egy percig. Adjuk hozzá az alaplevet, fedjük le, és forraljuk fel. Ezután vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a misopasztát (opcionális, de isteni alapízt ad a levesnek), keverjük össze, és fedő nélkül főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a félbevágott pakchoi-fejeket és a shiitake gombát is. Óvatosan pároljuk további néhány percig (amíg a pak choi és a gomba enyhén megfonnyad, de roppanós marad), ízlés szerint sózzuk.

Vegetáriánus választáshoz a csirke helyettesíthető kemény tofuval

Vegetáriánus választáshoz a csirke helyettesíthető kemény tofuval

Tojások

A főtt tojás elkészítéséhez egy fazékba annyi vizet öntsünk, hogy ellepje a tojásokat, és forraljuk fel. A tojásokat óvatosan engedjük a forrásban lévő vízbe, és főzzük körülbelül 8 percig. Amikor letelt a főzési idő, egy kanállal emeljük ki a tojásokat az edényből (a vizet megtarthatjuk a tészta főzéséhez), majd tegyük őket egy tál hideg vízbe. Amikor a tojások eléggé kihűltek ahhoz, hogy megpucolhassuk őket, óvatosan törjük fel a héját, pucoljuk meg, és vágjuk ketté hosszában a tojásokat. Tálalásig tegyük félre.

Főzzük ki a soba tésztát, közben a megsült és félretett csirkemelleket vágjuk vékony szeletekre.

Tálaláshoz a tésztát nagyobb levesestálakba osztjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt csirkét, a pak choi-leveleket, majd felöntjük a ramen-alaplevessel. A tetejét megszórjuk a felszeletelt újhagyma-zölddel, feketeszezámmal, ráhelyezzük a főtt tojásokat Azonnal, forrón tálaljuk.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés