Budapest legjobb olasz éttermei, ahol egy vacsora felér egy nyaralással

2023. június 28.
Ha idén nem jutsz el Olaszországba, engedd, hogy legalább az ízlelőbimbóid utazzanak: már Budapesten is vannak olyan autentikus, magas minőséget hozó olasz éttermek, ahol az ételeken keresztül megtapasztalhatjuk a mediterrán életérzést. Összeállításunk következik!

IGEN

Valószínűleg mindenkinek markáns véleménye van róla, hogy hol lehet enni A Legjobb pizzát Budapesten, de az vitán felül áll, hogy az IGEN ott van a legjobbak között. Ennek egyébként objektív bizonyítéka is van: az IGEN pizzáit az AVPN, vagyis a nápolyi pizzák minőségét ellenőrző olasz Associazione Verace Pizza Napoletan minősítette, azok kedvéért, akiket nem győz meg a fatüzelésű kemence látványa, vagy az autentikus ízélmény (bár utóbbit azért tényleg nehéz elképzelni). Az IGENben magától értetődően csak a legmagasabb minőségű olasz alapanyagokat használják (amik közül jó párat a zseniális Buono olasz delikátból szereznek be), hogy megalkossák a klasszikus vagy éppen extravagáns feltét-kombinációkat. A bivalymozzarellás vagy a burratás pizzájuk csodásan megmutatja az olasz konyha egyszerűségre, de minőségre törekvő hozzáállásának lényegét, míg a szarvasgombás vagy a mortadellás-pisztáciás pizza izgalmasabb ízélményeket is felmutat. Külön jó hír, hogy a pizzákat teljes kiőrlésű tésztával is kérhetjük, és persze utána ne hagyjuk ki az epres-limoncellós tiramisut sem. Ha megkóstolnánk a szögletes szeletekben kínált, kicsit vastagabb tésztával készülő római pizzát is, menjünk az IGEN kistestvérébe, az IDE pizzázóba (ahol még salátákat és focacciákat is kóstolhatunk), de a csodás pizzákat már megtaláljuk a régi Czakó Kertből átalakult Oda kerthelyiségében – itt pedig pazar antipasti tálakkal egészíthetjük ki a pizza-élményt.

2 Spaghi

Ha szeretnénk igazán autentikus, friss és házias olasz tésztákat készíteni, akkor a Gozsdu Passage turistákkal zsúfolt forgatagában kell keresgélnünk. Szerencsére egyébként egy ideje már nem is kell átvergődnünk magunkat a sörszagú tömegen, mivel a 2 Spaghi ki is szállítja a különböző méretre és formára vágott friss házi tésztákat, szószokat és a maximális kényelmet szolgálva eleve lereszelt karakteres olasz sajtokat. A Magyarországon élő olaszok által alapított, már több mint tíz éves „tészta bárban” vehetünk aranysárga tagliatellét, krémes és szaftos töltelékekkel megtömött raviolit és olyan fussilit, amit még egy olasz nonna sem csinálna jobban. A friss tészták mellett kaphatunk házi bolognai ragút, egyszerű paradicsommártást vagy kipróbálhatjuk a karakteres házi zöld pesztójukat is, de persze ha nem akarunk otthon főzni, helyben, elkészítve is megkóstolhatjuk a mennyei pastákat. Ne számítsunk óriási választékra (az állandó kínálat mellett változó napi ajánlat is van), hiszen itt nem klasszikus étteremről, hanem valóban tésztákra specializálódott egységről van szó, abban viszont bízhatunk, hogy mindent magas minőségben készítenek el. Ha annyira szeretjük a tésztákat, mint egy valódi olasz, a 2 Spaghi garantáltan az egyik kedvenc helyünk lesz.

Allegro

Az elmúlt években egyre élénkebbé váló Bartók Béla úton gyakorlatilag egymás tőszomszédságában állnak a bisztrófalatkákat is kínáló bárok, de olyan hely szinte alig akad, ami klasszikus étteremként határozná meg magát. Az Allegro viszont ilyen: bájos, de nem szépelgő olasz étterem, ahol a pasztellszínekbe mártott, feminin belső térben még a kifejezetten férfias fogások is megférnek. Bár a tulajdonos igazi „randihelyként” hivatkozik az étteremre, az Allegro ugyanennyire jó házigazdája lehet baráti összejöveteleknek vagy akár családi étkezéseknek is, de a minőségi és változatos italkínálatnak hála egy iszogatós estének is tökéletes helyszíne lehet. Az izgalmas kialakítású, festményekkel zsúfolt belső térben vagy szép időben a teraszon ücsörögve élvezhetjük a különleges signature koktélokat – kifejezetten ajánljuk például az édeskés licsi martinit vagy a tökéletesen kivitelezett negronit – miközben elropogtatunk néhány olaszos sörkorcsolyát, mondjuk a krémes aioli mártással kínált ropogós tintahalkarikákat vagy cukkiniszeleteket, majd belevethetjük magunkat a rengeteg opciót kínáló étlapba. A széles pizza- és tésztakínálat mellett olyan különlegesebb olasz főételeket is találunk, mint a sült kapribogyóval és kecskesajttal kínált grillezett padlizsán, a kifejezetten testesebb fogásnak számító vörösboros marhapofa vagy a fokhagymás garnéla, ami isteni focacciával érkezik. Bár az ételek a modern magaskonyhák tálalási esztétikáját követik, valójában az olasz konyhára jellemzően viszonylag letisztult és őszinte fogások, ahol a jó alapanyagok harmóniáján van a hangsúly. A szívélyes, közvetlen vendéglátás is olasz hangulatot idéz, ami jól lazítja a hely kifinomult, a környékbeli helyekhez képest valamivel elegánsabbra hangolt atmoszféráját: nyugodtan kérjünk ajánlatokat és bízzuk rá magunkat az ott dolgozókra – mindent megtesznek majd, hogy az igényeinknek megfelelő fogások kerüljenek az asztalunkra. A szintén signature-nek számító pisztáciás tiramisu nélkül pedig tilos távozni!

Al Dente

Ha szeretnénk a pizzán és pastán túl egy kicsit mélyebben is megismerni az olasz konyhát, az Al Dente a tökéletes választás. Az olasz-magyar házaspár által működtetett étteremben Uccio bácsi, a legendás karrierutat bejárt olasz szakács garantálja a hagyományos ízeket, köztük olyan húsos különlegességekkel, mint a vörösboros osso buco vagy a grillezett bárányborda. A Krúdy utca élénk forgatagában igazi családias, klasszikusan „olaszos” hangulatot kínáló helyen gazdag, ízes fogásokat kóstolhatunk, az ott dolgozók mediterrán kedvességének és temperamentumának hála pedig tényleg úgy érezhetjük, hogy Budapestről egyenesen egy olasz kisvárosba repültünk. Mivel az étlap viszonylag terjedelmes, érdemes kiadós olasz vacsorára készülni: kezdjünk könnyű antipastival (mondjuk bruschettával vagy mennyei olasz felvágottakkal), aztán jöhet egy könnyű tészta (a szarvasgombás raviolitól a vaddisznó ragús pastán át a tengeri süllős pappardelléig elég széles a kínálat) esetleg pizza, de ha igazán éhesek vagyunk, bátran vállaljuk be a már említett testesebb húsokat is. Az Al Dente egyébként mindenkit arra biztat, hogy érkezzen nagyobb társasággal és osztozkodjon a többiekkel az ételeken – így tényleg egy ráérős, ízekben gazdag déli vacsoraélményben lehet részünk.

Fotó: HelloLamaCreative (nyitókép)