- Az esős idő a paradicsom ellensége, ilyenkor könnyen kireped a gyümölcs.
- Ehető a repedt paradicsom? Mire kell figyelnünk?
- Hogyan előzhetjük meg, hogy kirepedjen a paradicsom?
Nincs is bosszantóbb annál, mint amikor egész nyáron gondosan ápolod a paradicsompalántáidat, majd egy nap kilépsz a kertbe, és látod: a lédús, piros termések héja csúnyán megrepedt. De vajon ehetőek még ezek a paradicsomok? Vagy jobb, ha egyenesen a komposztra dobod őket?
Ehetünk repedt paradicsomot?
A rövid válaszunk: attól függ. Chelsea Edwards dietetikus szerint egy jó ökölszabály az, hogy ha a repedést ki tudod vágni, vagy körül tudod vágni a sérült részt, a paradicsom többi része bátran fogyasztható.
„A repedt paradicsom olyan, amelynek héján szakadás van, és kilátszik a húsos belseje – magyarázta. – A problémás részt eltávolítva a maradék termést még felhasználhatjuk, de fontos tudni, hogy a repedések vonzzák a legyeket vagy elősegíthetik a penészedést.”
Miért repednek meg a paradicsomok?
A repedések általában kétféleképpen alakulnak ki. Lehetnek úgynevezett radikális repedések – ezek a szár irányából lefelé futó, hosszanti hasadások. Vagy koncentrikusak, azaz olyan kör alakú repedések, amelyek a szár körül jelennek meg.

Repedt paradicsomok: ehető?
Az ok egyszerű: a paradicsom belsejében a folyadék mennyisége hirtelen megnő (például egy nagyobb eső vagy öntözés után), és a héja nem tud elég gyorsan tágulni.
Hagyhatom a repedt paradicsomot érni a tövön?
Ha a repedés nem olyan mély, hogy a belsejét teljesen feltárja, nyugodtan hagyhatod a tőkén tovább érni. Minél közelebb van az érettséghez, annál esélyesebb, hogy gond nélkül leszedhetővé válik.
„A zöld paradicsomok viszont hajlamosabbak megromlani, ha már repedtek, ezért érdemes őket figyelni – tanácsolja a szakértő. – Ha penészt vagy rovarokat látsz, szedd le azonnal.”
Mit csináljak a repedt paradicsomokkal?
A megoldás mi sem egyszerűbb: szüreteld le őket mihamarabb! Ha a sérült rész eltávolítható, bátran használd fel a paradicsomot:
- készülhet belőle salsa,
- paradicsomszósz
- vagy akár egy ínycsiklandó leves is.
Amennyiben a paradicsom már erősen repedt és kezd puhulni, inkább főtt vagy sült formában használd fel – így biztosan elkerülöd a kellemetlen állagot.
Forrás: Southern Living, Fotó: Getty Images