7 ok, amiért megéri paradicsomot enni

2021. július 29.
Itt az idő, hogy annyit együnk a lédús, napérlelte paradicsomokból, amennyit csak akarunk – Bernáth Melinda, a Smarta bloggere azt is elmondja, miért érdemes.

A paradicsom – főleg ha saját termesztésből, vagy helyi ökogazdaságokból származik – nagyon fontos vitamin- és ásványianyag-forrás. Az egyik legfőbb alkotója a likopin, amely egy erős antioxidáns, így képes felvenni a küzdelmet a minden napos stressz okozta sejtkárosító szabad gyökökkel. Emellett kiemelkedő a C- és A-vitamin-tartalma, valamint fontos vas–, folsav és káliumforrás is.

De nézzük sorban, hogy mi mindenre van jótékony hatással ez a csodálatos nyári zöldség, ami miatt mindennap érdemes fogyasztani.

paradicsom-egeszseg-tipp-vitamin-kismama

7 ok, ami miatt mindennap fogyassz paradicsomot!

1. Javítja a látást: magas A-vitamin-tartalma miatt jótékony hatása van a látására, és segít megelőzni a farkasvakság kialakulását.

2. Csökkenti a vérnyomást: ez a paradicsomban található kálium mennyiségének köszönhető, de csak akkor van hatása, ha minden nap fogyasztunk belőle – veseproblémák esetén viszont konzultáljunk a kezelőorvossal!

3. Csökkenti a rossz koleszterint szintjét, és védi a szívet: a paradicsomban található likopinnak köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, és csökkenti a vér triglicerid szintjét.

4. Segít az emésztőrendszert egészségesen tartani: magas a rosttartalma és az enzimek az egész emésztőrendszert aktív működésben tartják.

5. Ragyogó, egészséges bőr: a paradicsom rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a bőr mellett a hajra és a fogakra is. Sok helyen napégést is kezelnek a levével. Sok anti-aging termékben is használják.

6. Hasznos a kismamáknak: magas folsavtartalma védi a magzatot, de ehhez napi szinten kell belőle fogyasztani.

7. Segít megelőzni a depressziót: egy japán kutatás arra az eredményre jutott, hogy azok, akik legalább hetente kétszer esznek paradicsomot, 43%-kal kisebb eséllyel lesznek depressziósak.

Vigyázat! Köszvényben szenvedők csak mértékkel fogyasszák, mert a tüneteik rosszabbodhatnak!

Akár a fentiek miatt, akár csak az ízért, használjuk ki a nyár csodáit, és fogyasszunk minél többet ebből a fantasztikus zöldségből! Ha lehet, piacon, őstermelőtől szerezd be!

A legjobb, ha frissen, nyersen fogyasztod, de különböző ételekben felhasználva is élvezheted a paradicsom jóhékony hatásait. Próbáld ki például az egyszerű paradicsomostészta-receptemet, vagy készíts egy könnyű, ricottás-paradicsomos galette-et akár reggelire vagy vacsorára!

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!