- A fa vágódeszka a konyhánk elengedhetetlen kelléke, azonban veszélyforrást is jelenthet, ha nem tisztítjuk rendszeresen.
- A következőkben olyan bevált házi praktikákat mutatunk, amelyekkel könnyen megtisztíthatjuk és fertőtleníthetjük a vágódeszkánkat.
- Nem lesz másra szükségünk, csak citromra, sóra vagy éppen egy kis szódabikarbónára.
A fa vágódeszka minden konyha kincse: szép, strapabíró és időtálló, ha megfelelően gondozzuk. Ám ha nem vigyázunk, és nem tisztítjuk meg rendszeresen, komoly veszélyforrást is jelenthet. A porózus felület könnyen magába szívja a nedvességet, az ételmaradékokat és a baktériumokat, amelyek ideális táptalajt biztosítanak a szalmonella vagy az E. coli számára. Ezek a kórokozók akár ételmérgezést is okozhatnak, ezért a rendszeres és alapos tisztítás nemcsak higiéniai, hanem egészségügyi kérdés is.
De hogyan tisztítsuk meg úgy, hogy hosszú évekig megőrizze a formáját, ne vegye át az ételek kellemetlen szagát, és ne maradjanak rajta kórokozók?
Séfek és takarítási szakértők egyetértettek: van néhány egyszerű, otthon is könnyen alkalmazható módszer, ami nemcsak tisztít, de fertőtlenít is. Ráadásul mindegyikhez olyan hozzávalók kellenek, amelyek szinte mindig ott lapulnak a kamrában.
A fa vágódeszka tisztítása
1. Citrommal és sóval súrold át
Az egyik legtermészetesebb és leghatékonyabb megoldás a citrom és a durva só párosa. Szórd meg a deszkát sóval, majd félbevágott citrommal dörzsöld át a felületét. Hagyd öt percig állni, így a só és a citrom leve együtt oldja ki a szennyeződéseket és a baktériumokat. Ezután töröld le a szürkés levet egy ronggyal vagy kaparóval, majd öblítsd át nedves szivaccsal.

A fa vágódeszka tisztítása
2. A legegyszerűbb: mosogatószer és víz
Bár sokan félnek vizet engedni a fa deszkára, egy kis szappanos lemosás nap végén kötelező. Fontos, hogy sose áztasd órákig, mert eldeformálódhat. Inkább dörzsöld át gyorsan mosogatószeres szivaccsal. Töröld szárazra, majd hagyd szellős helyen éjszakára teljesen kiszáradni, mielőtt eltennéd a szekrénybe.
3. Készíts szódabikarbóna-pasztát
Egy vízből és szódabikarbónából készült paszta könnyedén eltávolítja a kellemetlen szagokat és a foltokat – nemcsak a fa-, hanem a műanyag vágódeszkákról is. Keverj össze egy rész vizet három rész szódabikarbónával, majd dörzsöld be a masszát a deszkába, hogy felszívja a makacs szagokat és az ételmaradványok nyomait. Öblítsd le, és olyan lesz a deszkád, mintha soha nem is aprítottál volna rajta fokhagymát vagy szardellát – mindezt kevesebb mint egy perc alatt!
Mire figyelj még?
- Soha ne tedd mosogatógépbe a fa vágódeszkát!
- Időnként kezeld ásványi olajjal vagy kifejezetten deszkához ajánlott ápolóval, így megakadályozod a kiszáradást és a repedezést.
- Ha erős szagú ételeket (például hagymát vagy fokhagymát) vágtál rajta, mindig alkalmazz sót a szagmentesítéshez.
Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images