Így tisztítsd a vágódeszkát!

2022. március 19.
Mosás, szárítás és kondicionálás: ezekkel a lépésekkel tisztíthatod meg a konyhai eszközödet.

A rugalmas fából – például juharból, cseresznyéből, bükkből vagy teakfából – készült vágódeszkák rusztikus látványt nyújtanak, amihez a műanyag és üvegváltozatok fel sem érhetnek. Azonban ezek a konyhai eszközök folyamatos, megfelelő karbantartást igényelnek ahhoz, hogy meg is maradjanak jó állapotukban.

vágódeszka tisztítása

A fa szerves anyag, ezért érzékeny a nedvességre. Ha azt szeretnénk, hogy évekig kitartson, gondosan el kell mosni, alaposan meg kell szárítani és kondicionálni sem árt, hogy a fa rugalmas és sima maradjon. A tisztítás módja és gyakorisága attól függ, hogy pontosan mit szeletelünk rajta. De bármire használjuk is, semmiképp ne áztassuk, és ne tegyük mosogatógépbe! Az intenzív mosási ciklusok és a magas hő hatására ugyanis a fa vetemedik, és megrepedhet. A repedezett vágódeszka pedig kiváló táptalaj a baktériumoknak.

Nem mindegy, mit szeletelünk

Ha a vágódeszkát csak kenyérszeletelésre használjuk, akkor könnyű dolgunk van. Ilyenkor elég lesöpörni egy kendővel vagy konyhai seprűvel. Ez mindaddig elegendő, amíg az eszközünk száraz marad. Ám a legtöbb esetben a vágódeszkát minden használat után kézzel el kell mosni. Ehhez használjunk csiszolószivacsot és forró, szappanos vizet! Különösen azokra az apró repedésekre figyeljünk, ahol baktériumok megtelepedhetnek. Mielőtt eltesszük a konyhaszekrénybe, alaposan szárítsuk meg, hogy megakadályozzuk a penész vagy a baktériumok elszaporodását. Töröljük le a táblát egy konyharuhával, és hagyjuk tovább száradni függőlegesen elhelyezve!

Fontos a vágódeszka megfelelő tárolása is. A fa vágódeszkákat száraz helyen, szobahőmérsékleten kell tartani, például konyhaszekrényben vagy polcon, és távol a forró felületektől vagy a meleg levegőtől, mert ez a deszka kiszáradását és megrepedezését okozhatja.

Tipp:

Élettartamának meghosszabbítása érdekében ügyeljünk arra, hogy ne mindig a közepén szeleteljünk! Ha váltogatjuk a területet, akkor egyenletesen koptatjuk.

Erős ételfoltok és szagok esetén hívjunk segítségül némi fehér ecetet! Egy rész ecethez keverjünk négy rész meleg, szappanos vizet, majd a keverékkel dörzsöljük le a deszkát, különös figyelmet fordítva a foltos részekre! Ahogy telik az idő, és egyre többször mossuk a vágódeszkát, az erősebb foltok (például a kurkuma vagy a céklalé által okozottak) előbb-utóbb eltűnnek. Alternatív megoldásként szórjunk durva sót az elszíneződött helyre, majd egy fél citrom segítségével dörzsöljük bele a fába! Ez a módszer különösen jól működik a penészfoltok eltávolításánál. Ahogy a folt fellazul, öblítsük le meleg vízzel! Szükség esetén ismételjük meg, és alaposan szárítsuk!

Egy kis ápolás

Ha a tábla kiszárad és világos színűvé válik, az jó jel arra, hogy kondicionálnunk kell. Fontos, hogy havonta legalább egyszer olajozzuk valamilyen élelmiszernek számító ásványi olajjal. Kezdjük egy alaposan megmosott, teljesen száraz vágódeszkával! Mivel a víz és az olaj taszítja egymást, a folyamat nem működik, ha a vágódeszkán még van maradék nedvesség. Papírtörlővel dörzsöljük be olajjal mindkét oldalát! Tegyünk rá bátran, majdnem annyit, hogy lecsepegjen! A fa felszívja az olajat, és az megóvja a fát a kiszáradástól és a szilánkosodástól. Ehhez hagyjuk, hogy az olaj behatoljon a táblába 4-6 órán keresztül. A legjobb, ha a deszkát a rövid végén támasztjuk meg, hogy magasan álljon, és a felesleges olaj lecsepeghessen.  Ha nyers hússal dolgoztunk, és alaposabban szeretnénk fertőtleníteni a deszkát, használjunk hidrogén-peroxidot! Öntsünk belőle a tábla mindkét oldalára, és tiszta szivaccsal terítsük szét. Hagyjuk állni rajta néhány percig, mielőtt forró vízzel leöblítjük.

Forrás: Insider.com, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!