5 dolog, amire megtanított a London Fashion Week

2018. szeptember 26.
Csalár Bence a 2019-es tavaszi-nyári szezont felölelő londoni beszámolójában öt olyan pontot, élményt, tapasztalatot gyűjtött össze, melyek ma is meghatározzák az utazásait.

Több mint négy éve jártam először a London Fashion Weeken, ahol számtalan dolog lepett meg annyira, hogy egy újabb szezonnak kellett eltelnie az ott látottak teljes feldolgozásához. Nem azért, mert nem tudtam megérteni, egészen egyszerűen azért, mert mindent felülírt bennem, amit addig a magyar divatról vagy egyáltalán a divatról gondoltam, akár személyes benyomások, akár a magazinok hasábjain keresztül. Szakmailag teljesen megreformálta a gondolataimat és a divatról onnantól kezdve egészen más aspektusból gondolkodtam és írtam. Utolsó 2019-es tavasz/nyári szezont felölelő londoni beszámolómban öt olyan pontot, élményt, tapasztalatot gyűjtöttem össze, melyek ma is meghatározzák az ilyen utazásaimat.

A “kicsik” sokszor jobbak, mint a nagyok

Ebben a szezonban márkája tizedik évfordulójára még Victoria Beckham is visszatért a brit fővárosba, hiszen saját elmondása szerint is London jelenleg az egyetlen és legbiztosabb táptalaja a friss, lendületes és innovatív divatnak és itt lehetőséget kap minden tehetség a fejlődésre. Ennél szebben aligha mondhatta volna, hiszen valóban ez a kulcsa az egésznek. A legtöbb ember fejében azonban mégis sokszor csak az a kérdés kering – amikor felmerül a divathét téma egy privát beszélgetésben -, hogy milyen nagy bemutatókon jártam? Ilyenkor akarva akaratlanul is megosztom a kérdezővel, hogy a legtöbb esetben az új és fiatal márkák jelentősen kreatívabbak, sokszor látványosabb kollekciókat mutatnak be, mint a jelentős múlttal rendelkező divatházak. Mindez pedig az én munkámra is sokkal nagyobb hatással van – ez az ami inspirál.

Elfogadás és tolerancia minden mennyiségben

Talán nem is kell túlmagyaráznom a dolgot – elvégre a korábbi cikkem pont erről szólt – , ugyanakkor London az a hely, ahol a szakmai közegben is bármikor megtörténhet, hogy a designer showrooms terében egy női ruhába öltözött hosszú hajú srác mesél az adott márka legújabb kollekciójáról. A modellek összetétele talán a legtipikusabb példája ennek a számomra abszolút pozitív jelenségnek, hiszen minden divatfővárosban más-más a modellszelekció a bemutatókon. A London Fashion Week pedig legendás a különleges, edgy és bevállalós karakterekről – már ami a kifutók világát illeti. Egyszerűen imádom!

A prezentáció értéke

A Londoni Divathét az a hely, ahol azért még a fashion show értékét sem becsülik túl – sőt, inkább a fashion prezentáció a nyerő! A prezentáció műfaja egy adott időintervallumon belül történik, ahol csakúgy mint egy bemutatón, a modellek teljes szettekben, sminkben és hajban pózolnak a kamerák előtt, ráadásul mindig annak, aki épp fotózni szeretné őket. Ennek a reprezentálási formának több előnye is van! Egyrészt sokkal jobb képek és videók készülnek – elvégre a modellek nem csak elsuhannak melletted – , másrészt mindemellett ezzel a több órás látogatási lehetőséggel a sok átfedést küszöbölik ki a márkák az ugyanabban az időpontban kezdődő show-k kapcsán. A tervezők részéről mindez pedig remek lehetőség arra, hogy kisebb költségvetésből egy dinamikus eseményt szervezzenek új kollekciójukhoz, miközben a tökéletes fények miatt számtalan Instagram és Facebook poszt is születik az eventről.

Összefogás a közös cél érdekében

Nagyon érdekes, hogy míg a magyar divatszakmában sokszor több a feszültség, mint egy egy fővezetékben, addig a brit divatszféra annak jelentősen nagyobb mérete ellenére is sokkal összefogóbb, sőt, nyitottabb az új emberekre, véleményekre és meglátásokra. S habár mi is jó úton haladunk egy egységesebb, tudatosabb összefogás felé, mindenképp meghatározó számomra látni, hogy így is lehet ám csinálni. Sőt, az igazi és tartós fejlődés csak közös erővel érhető el!

A kevesebb sosem több

Ha valamiről, akkor az extravagáns utcai divatról híres London, ráadásul a mai napig megannyi divattörténeti szempontból meghatározó szubkultúra van jelen, amely meglehetősen nagy hatással van a designerekre is. Ez a fajta rebellis alkotói szellem és filozófia pedig majdnem minden márkát áthat, így manifesztálódik a kollekciókban egyaránt. Látványos anyagmanipulációk és kézzel készült couture részletek képviselik mindazt, amitől a London Fashion Week utánozhatatlan és az egyik leginspirálóbb divathét mind közül.

Köszönöm, hogy velem tartottatok a londoni kalandjaim során, legközelebb Párizsból jelentkezem a Marie Claire oldalán, ahol pár napon belül kezdetét veszi a Paris Fashion Week!

A London Fashion Weekről szóló két cikket ITT és ITT olvashatjátok el!