Sokszínűség, elfogadás és kreatív kraft a London Fashion Weeken

2018. szeptember 20.
Csalár Bence a London Fashion Weekről olyan bemutatókat, prezentációkat mutat nektek, melyek a maguk nemében inspirálóak voltak, sőt, némelyik komoly morális üzenettel is bírt.

Előző beszámolómban a környezettudatos London Fashion Week volt terítéken, és habár még maradunk Londonban egy picit, nem ez volt az egyetlen fontos üzenete az idei szezonnak. Mielőtt beléptem a designer showrooms tér alsó emeletére egy sötét szobában találtam magamat, ahol UV fénnyel megvilágítottak egy falat és a következő kérdés szerepelt rajta: számodra mi a legfontosabb a londoni divathét kapcsán az alábbi 12 téma közül? A hosszú felsorolás köré pedig a negyedik nap végére tetemes mennyiségű válasz érkezett a falra, közülük is kiemelkedő számban a tudatosság, sokszínűség és elfogadás hármasa. A következő sorokban olyan bemutatókat, prezentációkat mutatok, melyek a maguk nemében inspirálóak voltak számomra, sőt, némelyik komoly morális üzenettel is bírt.

STEVENTAI

A bemutató helyszínére belépve rengeteg felfüggesztett száraz virággal, valamint azokat kontrasztba állítva szintetikus anyagokkal kiegészített díszletben találtam magamat. A látványos dekoráció között pedig ott voltak maguk a modellek, akik ugyan páran láthatóan valóban hivatásszerűen ezen a területen tevékenykednek, ugyanakkor a csapat másik fele olyan különleges, valamint testi fogyatékkal élő emberekből állt, akik legalább akkora önbizalommal és átéléssel pózoltak a márka legújabb kreációban, mintha születésüktől fogva ezzel foglalkoznának. Nehéz lenne pontosan megfogalmaznom a bennem kavargó érzéseket, amikor épp az égett arcú modell vagy a láthatóan épp a rákból kigyógyuló (és plus size!), ámbár nagyon mosolygó lányt megláttam a Steventai letisztult vonalvezetésű, de látványos kreációiban. Mindenképp maradandó élmény volt, hiszen az történtek megtestesítették mindazt, amit a divat, az alkotás és a sokszínűség együttese képviselni hivatott.

WESLEY HARRIOTT

Az egyik legkellemesebb meglepetés Wesley Harriott új kollekciója volt, akinek darabjait a DiscoveryLAB elnevezésű térben tekinthettem meg. A “You can (not) be everything” elnevezésű kollekcióról magával a tervezővel is volt alkalmam beszélgetni, akin egyszerre mutatkoztak az izgalom és hála jegyei, elvégre megannyi pozitív visszajelzést kapott alkotásai kapcsán. Inspirációként az őt gyerekkora óta körülvevő erős női karakterekhez nyúlt vissza a tottenhami születésű designer, akik egyszerre sugároztak erőt és individualitást.  A kicsit edgynek mondható, mégis letisztult tervezői stílus nagy hatással volt rám. Mindemellett a kollekciót azon jelenség manifesztációjaként írta le a tervező, amely során a nők egyre növekvő társadalmi elvárásokkal küzdenek meg nap mint nap, beleértve azokat a címkéket, amelyeket időről időre le kell vetkőzniük emiatt. Végezetül jöjjön az egyik kedvenc gondolatom a kreátortól, miszerint a gyűjtemény minden egyes darabja egy-egy szerelmes levél a nőkhöz.

PALMER // HARDING

A Palmer // Harding brand új kollekciója ihletforrás tekintetében szintén az erős női figurákhoz köthető, egyhez azonban kifejezetten, mégpedig Meryl Streephez, akinek 1982-es “Az éjszaka csendje” című filmjében nyújtott alakítása és karaktere hatorázta meg nemcsak a kreációk világát, hanem a show hangulatát egyaránt. A thrillerben megfigyelhető kettősség, miszerint Brooke Reynolds karaktere lehet egy gyilkosság elkövetője vagy épp egy ártatlan gyanúsított remekül érezhető a bemutató ívében – akár fazonok, akár színek tekintetében, hiszen míg egyszer a fehér cut-out megoldásokkal díszített ruha kerül a szemünk elé, addig a másikban egy piros-fekete összeállítás hódítja meg a kifutót. Mindehhez pedig vörös fények biztosították a sejtelmes hangulatot. Fazonok tekintetében meglehetősen széles volt a paletta, hiszen oversize, nőies, unisex, valamint fehérneműkre reflektáló darabokat egyaránt találunk.

 

MARKUS LUPFER

Idén nyáron rekordmeleg volt Londonban, ami több mint valószínű, hogy nagy hatással volt Markus Lupfer tervezőre, hiszen legújabb 2019-es tavasz-nyári kollekciójának minden egyes részlete fúzióra lépett a nyári hangulat és kifinomult elegancia párosával. A designer és csapata nem mellesleg minden évben tökéletesen eltalálja az egyensúlyt a prezentáció díszlete, valamint a ruhák és kiegészítők finom világa között, így nem volt meglepő az a fajta összhang, mellyel a London Fashion Week alatt találkoztam. A színek között aligha fogunk harsányabb árnyalatokat találni, hiszen zömében púder, valamint földszínekkel dolgozott az alkotó, melyek ugyan első hangzásra “lerágott csontnak” tűnhetnek, azonban élőben, valamint képek alapján minden kétséget eloszlatnak az összeállítások.

+1 SKECHERS

Óriási meglepetés volt számomra a Skechers megjelenése a London Fashion Week központjában, ahol két új kollekciót is szemügyre vehettem a márkától. Miért lepődtem meg? Úgy gondolom, hogy a megfizethető divat egy fontos téma, azonban meglehetősen keveset beszélünk róla – annak ellenére, hogy a társadalom nagy része nem engedhet meg magának méregdrága tervezői kreációkat. Ráadásul a közösségi platformokon látottak alapján sokan úgy gondolják, hogy a divathetek alapvetően csak a luxusmárkákról szólnak. A Skechers most bebizonyította, hogy igenis helye van a londoni divathét designer showrooms terében, ahol egy ázsiai grafikussal megálmodott limitált kollekció mellett az új tavasz-nyári darabokat is alaposabban megvizsgálhattam. A brand új vonala szerintem tökéletes reflektál mindarra, ami most és a következő szezonban trendek tekintetében várható a divatvilágban.

Fotók: Andorka Gergő (Sony)