5 tipp, hogy játékosan hangolódj a gyerekre egy nem túl fárasztó nap után

Talán észrevetted már, hogy a kisgyerekek a váratlan, játékos szülői megnyilvánulásoknak különleges figyelmet szentelnek. Ez nem csak a nehéz helyzetekben lehet segítségedre, amikor azért valljuk be, kreatívnak és higgadtnak kell lenned, hogy az óvodába és a munkába sietve szelíd megoldással varázsold le a gyerek lábáról az időjáráshoz messze nem illő, de a szekrényből épp előbukkant, varászpónis szandált vagy csitítsd el azt a vérremenő vitát a tesók között, amitől már a szomszédok is felébredtek.


Fotó: Profimédia – Red Dot

Profitálhatsz a játékosságból nyugodtabb körülmények között is, amikor esténként szeretnél kikapcsolódni, és gyermekedre, az ő ártatlan és bámulatos világára hangolódni vagy magad mögött hagyni mindent, ami épp nem hagy nyugodni vagy aggaszt. Ráadásul az ilyen helyzetekben szerzett tapasztalatokat később bevetheted a nehezebb, ellenkezős helyzetekben is.

Az alábbiakban adunk is néhány konkrét tippet, amiket érdemes kipróbálni egy-egy nyugodt hétköznap este.

1. Bemelegítés: ülj le és figyelj! Nézd gyermeked szemmozgását, de ne szólj neki erről. Figyeld meg, hogy mit és meddig néz. Próbálj belehelyezkedni abba, ahogyan ő látja a világot.

2. Amikor épp nem beszélgettek, találd ki, mire gondol, azután kérdezd meg tőle, hogy jól tippeltél-e. Vajon mit szól hozzá? És mit szól ahhoz, ha vicces dolgokat is mondasz? Ha van kedve, ő is kipróbálhatja veled, vajon eltalálja-e, hogy neked mi jár a fejedben? Ez a játék remek tükröt tarthat elénk saját magunkról vagy gyermekeink vágyaiba enged bepillantást.

3. Próbálj pihenni és figyeld észrevétlenül, ahogy párod játszik a kicsivel. Eközben gondolkozz azon, hogy volt-e olyan helyzet aznap, amelyben idő hiányában vagy más okból nem dicsérted meg vagy méltattad elismerésre valamelyiküket, pedig megérdemelték volna. Ha találsz ilyet, mondd el nekik miután befejezték a játékot.

4. Kéredzkedj be fantáziavilágába! Tegyél fel gyermekednek váratlanul, gyorsan egymás után meglepő kérdéseket. Reagálj a válaszokra. Pl. Kérdezz rá, hogy szerinte mit csinál most a Mikulás? Mit eszik esténként? Min szokott nevetni? Mikor sír? Mit mondana neked, ha személyesen találkoznátok? A válaszok remek és szórakoztató beszélgetésindítók lehetnek.

5. És végezetül a leggyakorlatiasabb tippünk (ha egy kicsit több időd van):
Menj be a szobájába, vedd elő egy régi, unalmas játékát és csinálj vele valami szokatlant, úgy, hogy egy új játékként funkcionáljon, új értelmet nyerjen. A legtöbb esetben örülnek a gyerekek az ilyen váratlan, játékos helyzetnek és még a szülő is jól érzi magát tőle.

Ha ez utóbbi tipp felkeltette érdeklődésedet vagy szeretnél hozzá inspirációt kapni esetleg jobban megérteni, akkor ajánljuk figyelmedbe a Plukkido oldalán található képekkel is illusztrált, kisgyermekes szülők által létrehozott ötletgyűjteményt.

Még több ötletért KATTINTS IDE!


Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Megnyitott Kecskemét első csomagolásmentes boltja csomagolásmentes bolt

Megnyitott Kecskemét első csomagolásmentes boltja

Karantén után is a kedvenceink: Sütő Emese Franciska karantén

Karantén után is a kedvenceink: Sütő Emese Franciska