5 tipp, hogy játékosan hangolódj a gyerekre egy nem túl fárasztó nap után

Talán észrevetted már, hogy a kisgyerekek a váratlan, játékos szülői megnyilvánulásoknak különleges figyelmet szentelnek. Ez nem csak a nehéz helyzetekben lehet segítségedre, amikor azért valljuk be, kreatívnak és higgadtnak kell lenned, hogy az óvodába és a munkába sietve szelíd megoldással varázsold le a gyerek lábáról az időjáráshoz messze nem illő, de a szekrényből épp előbukkant, varászpónis szandált vagy csitítsd el azt a vérremenő vitát a tesók között, amitől már a szomszédok is felébredtek.


Fotó: Profimédia – Red Dot

Profitálhatsz a játékosságból nyugodtabb körülmények között is, amikor esténként szeretnél kikapcsolódni, és gyermekedre, az ő ártatlan és bámulatos világára hangolódni vagy magad mögött hagyni mindent, ami épp nem hagy nyugodni vagy aggaszt. Ráadásul az ilyen helyzetekben szerzett tapasztalatokat később bevetheted a nehezebb, ellenkezős helyzetekben is.

Az alábbiakban adunk is néhány konkrét tippet, amiket érdemes kipróbálni egy-egy nyugodt hétköznap este.

1. Bemelegítés: ülj le és figyelj! Nézd gyermeked szemmozgását, de ne szólj neki erről. Figyeld meg, hogy mit és meddig néz. Próbálj belehelyezkedni abba, ahogyan ő látja a világot.

2. Amikor épp nem beszélgettek, találd ki, mire gondol, azután kérdezd meg tőle, hogy jól tippeltél-e. Vajon mit szól hozzá? És mit szól ahhoz, ha vicces dolgokat is mondasz? Ha van kedve, ő is kipróbálhatja veled, vajon eltalálja-e, hogy neked mi jár a fejedben? Ez a játék remek tükröt tarthat elénk saját magunkról vagy gyermekeink vágyaiba enged bepillantást.

3. Próbálj pihenni és figyeld észrevétlenül, ahogy párod játszik a kicsivel. Eközben gondolkozz azon, hogy volt-e olyan helyzet aznap, amelyben idő hiányában vagy más okból nem dicsérted meg vagy méltattad elismerésre valamelyiküket, pedig megérdemelték volna. Ha találsz ilyet, mondd el nekik miután befejezték a játékot.

4. Kéredzkedj be fantáziavilágába! Tegyél fel gyermekednek váratlanul, gyorsan egymás után meglepő kérdéseket. Reagálj a válaszokra. Pl. Kérdezz rá, hogy szerinte mit csinál most a Mikulás? Mit eszik esténként? Min szokott nevetni? Mikor sír? Mit mondana neked, ha személyesen találkoznátok? A válaszok remek és szórakoztató beszélgetésindítók lehetnek.

5. És végezetül a leggyakorlatiasabb tippünk (ha egy kicsit több időd van):
Menj be a szobájába, vedd elő egy régi, unalmas játékát és csinálj vele valami szokatlant, úgy, hogy egy új játékként funkcionáljon, új értelmet nyerjen. A legtöbb esetben örülnek a gyerekek az ilyen váratlan, játékos helyzetnek és még a szülő is jól érzi magát tőle.

Ha ez utóbbi tipp felkeltette érdeklődésedet vagy szeretnél hozzá inspirációt kapni esetleg jobban megérteni, akkor ajánljuk figyelmedbe a Plukkido oldalán található képekkel is illusztrált, kisgyermekes szülők által létrehozott ötletgyűjteményt.

Még több ötletért KATTINTS IDE!