Az illatok ereje – Mennyei virágos jegyek

2023. augusztus 01.
A szépségiparban nincs megállás, trendek jönnek és mennek, de a virágillatok még mindig virágkorukat élik, sőt sosem látott népszerűségnek örvendenek. Less be velünk a virágos parfümök világába, és ismerj meg négy páratlan illatjegyet!

Egy gyümölcsös-gourmand, egy orientális vagy éppen egy friss, virágos parfüm az, amelyet megérezve máris nyúlnál a polc felé, hogy leemeld a hívogató, elegáns parfümösüvegek sorából? Az, hogy kiből melyik parfüm vált ki pozitív érzést – derít jókedvre vagy mámorít –, természetesen egyénfüggő. A bizonyos illatok iránti vonzalmunk – az ízlésünkön túl – magyarázható a személyes élményeinkkel és akár a kulturális hátterünkkel is, sőt befolyásoló tényező lehet az életkorunk és a hangulatunk is.

Élettel teli és természetes

Az emberiség évezredek óta előszeretettel veszi körül magát virág(illat)okkal – főleg azokkal, amelyek nyugtatnak és a jó közérzethez is hozzájárulnak. Az egyik legváltozatosabb illatcsoportnak tartott virágos parfümök jórészt annak köszönhetik népszerűségüket, hogy természetes és különösen kellemes aromákat hordoznak magukban. Ha megérezzük kedvenc virágos jegyünket egy parfümben, egy pillanat alatt felidézhetünk szinte elfeledett, varázslatos emlékeket, helyeket, érzéseket. Mindezek mellett egy virágjegyekből építkező illat előnye, hogy friss és könnyed, ami a meleg hónapokban szintén kiemelt szempont lehet parfümvásárláskor. A virágos illatokat továbbá gyakran kapcsolják a nőiességhez és a romantikához – köszönhetően annak, hogy kifejezetten finomak, érzékiek és vonzóak.

Ahány virág van a réten, annyiféle virágos parfüm közül válogathatunk, így egészen biztosan megtalálhatjuk az egyéniségünkhöz leginkább passzolót. A virágos parfümök varázslatos világába belépve mi most azt nézzük meg, melyek a szezon legkiemelkedőbb illatjegyei.

A mámorító lila frézia

A nemességet, a szépséget és az erőt egyszerre szimbolizáló lila frézia a parfümipar kedvelt összetevője, fej-, szív- és alapjegyként is feltűnhet a parfümökben. Fejjegyben kifejezetten friss és könnyed virágillatnak számít, szívjegyben már szintet ugrik: gazdagabb, melegebb és intenzívebb oldalát mutatja, amely az órák múlásával gyönyörűen kiteljesedik a bőrünkön.

Marie Claire-tipp: A Versace Dylan Purple egyszerre ragyogó és elegáns parfüm, amelynek szívjegyében a frézia mámorító, finom illata intenzív lila robbanást eredményez. Az illatra joggal büszke alkotója, Christophe Raynaud parfümőr: „Ezt az illatot egy utazásra való meghívásként hoztam létre. Friss, gyümölcsös és addiktív nyitás, mintegy tisztelgés a jeges élvezetek és Olaszország ikonikus citrusai előtt. A virágok az illat szívében a vízen visszatükröződő hipnotikus naplementét ábrázolják. A lila tükröződést és a finom illatú szellőt.”

A bódító és érzéki jázmin

A jázmint számos szakértő a legérzékibb természetes illatként jegyzi, a rózsa mellett pedig a parfümipar emblematikus virágának számít. Egyszerre tud nagy klasszikus és üdítő kortárs lenni egy-egy illatban, és olyan híres rajongókat tudhat magáénak, mint például Hailey Bieber modell. Vibráló, kifinomult, édes aroma, amely a meglepően játékos oldalát sem fél megmutatni. Citrusfélékkel és csonthéjasokkal párosítva mesés kombinációkban, kreatívan „tálalják” a parfümőrök ezt a sokrétű üzenettel, jelentéssel bíró illatot. Az érzelmeket, szépséget, szerencsét, tisztaságot és ártatlanságot szimbolizáló jázmint egyébként a legdrágább virágos összetevők közé sorolják. 

Marie Claire-tipp: A Versace Dylan Turquoise az olasz parfümház mesteri virágos-fás-pézsmás alkotása, amellyel képzeletben egyenesen a kristálytiszta tenger partjára repülhetünk még a zord téli időben is. Az illat fejjegye a lédús Primofiore-citrom, a mandarin és a rózsabors frissességével indít, majd üde és egzotikus jegyként a jázmin bűvöl, nyomában további szívjegyekkel (fekete ribizli, guava vagy frézia). Az alapjegy itt a pézsma érzékiségére épül, amelyet egy cukornádból kifejlesztett esszencia egészít ki a borostyán és a fás aromák lágyságával.

A klasszikusan elegáns rózsa

Nem is kérdés, hogy a rózsa mint illatjegy dobogós helyet érdemel a virágok között, mégpedig az elsőt. A romantikus, sokoldalú és összetett illatprofillal bíró, időtlen rózsa igazi ikon a parfümtörténelemben is: az elegáns, luxusérzetet keltő virág illatát egyaránt imádták az ókori perzsák, az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak. Kulcsfontosságú összetevővé vált a bőrápolásban is, de a 18. századtól a marokkói arabok és berberek desztillálva, rózsavíz formájában is útjára indították. Illatát találhatjuk édesnek, frissnek, de akár enyhén fűszeresnek is, különösen zöld, gyümölcsös és púderes jegyekkel keverve.

Marie Claire-tipp: A Versace Dylan Blue Pour Femme parfüm mindent tud, amit egy rózsaillattal csábító parfümtől elvárunk. Egy olyan, gyümölcsös, virágos és egyben fás jegyeket is bemutató illat, amely tökéletes társ a hétköznapokban és a különleges alkalmakon is. A fekete ribizli és a zöld alma zamatos illatával nyit, majd nagyon szépen, meggyőző, érzéki formában bontakozik ki a szívjegyben a rózsa, nyomában a jázmin és az őszibarack aromája. Az alapjegyekkel, amelyek között felfedezhetjük a hosszan tartó pézsmát és a pacsuli is, még vadítóbbá válik a kompozíció.  

Az édesen púderes ibolya

Az ibolya – szerényebb hangzása ellenére is – igen stabil, erőteljes szereplője a parfümiparnak évszázadok óta. Az édes, púderes, jellegzetes illatú, finom kis virág mellé rendszerint élénkebb jegyeket párosítanak a parfümőrök – garantálva ezzel az egészen extrém végeredményt és a wow-hatást. Az ibolyaesszencia kinyerése egyébként meglehetősen kényes, bonyolult és időigényes folyamat, de megéri bíbelődni vele: könnyed, kellemes, egyéni eredményeket adó jegyként vethető be a parfümalkotás során.

Marie Claire-tipp: A Versace Dylan Blue Pour Homme a maga összetett külső-belső szépségével kuriózum a férfi illatok között. Az egyszerre erős és mégis érzékeny férfiaknak megálmodott, komplex parfüm a Földközi-tengerre emlékeztető vizes fejjegyekkel (grépfrút és bergamott) indít, majd helyet ad olyan szívjegyeknek, mint az ibolya, az ambroxán, a bors és a pacsuli. Az alapjegyeket a pézsma és a sáfrány zseniális kettőse adja – összességében egy tényleg különleges, érzéki férfi illatot ígérve.

Illatpiramis

A parfümök illata három kategóriára (fej-, szív- és alapjegy) osztható aszerint, hogy a felvitel után mennyi ideig érezhetőek még. A leggyorsabban a fejjegy összetevői párolognak el (ötven-hatvan perc), míg a szívjegynek akár fél óra is kell, hogy kibontakozzon. Az alapjegyek dominánssá válásához akár több óra is szükséges.

Fotó: Versace