Kultúra, ami átmossa a lelkünket augusztusban

2023. augusztus 01.
A nyár utolsó hónapja még szóljon a pihenésről és az élményszerzésről! Mutatjuk, milyen könyveket viszünk a strandra, milyen sorozatokkal hűtjük le magunkat egy hűvös szobában, és hogy melyek a legmenőbb budapesti kiállítások augusztusban.

Zellei Boglárka Éva Budapesten élő és alkotó fotográfus, tanulmányait a Kaposvári Egyetemen, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végezte. „A fotó a Női lelkiség munkacímet viselő projektem része, amelynek alapját a különböző vallású és spirituális hátterű nőkkel folytatott beszélgetéseim adják. A képeimet részben az ő gondolataik inspirálják, sok beszélgetőtársamnak fontos élményei kötődnek a vízhez. Együtt hozzuk felszínre azokat a testi-lelki tapasztalatokat, amelyek a kultúránkban nincsenek előtérben, és friss perspektívákkal gazdagíthatják a lelki úthoz való hozzáállásunkat” – mondja. 

KÖNYV

Tar Sándor: A térkép szélén

Tar Sándor novelláskötete újra elérhető! Történetek a rendszerváltáskor a társadalom szélére szorult emberekről – a szerzőtől megszokott tárgyilagos stílusban. A zsebkönyvformátumnak köszönhetően bárhová magunkkal vihetjük a friss kiadást. (Magvető Kiadó) 

Carley Fortune: Minden elmúlt nyár 

Hat nyár, hogy egymásba szeressenek. Egy pillanat, ami mindent elronthat. Egyetlen hétvége, hogy helyrehozzák a dolgokat. Ennél tökéletesebb nyári olvasmány idén biztosan nem lesz! (Magnólia Kiadó)

Mikki Brammer: Minden, amit megbántam 

Te mi mindent hagytál ki eddig az életedben csak azért, mert féltél attól, hogy a történet vége szomorú lesz? Teszi fel a kérdést az ausztrál szerző új könyve. (Helikon Kiadó)

Charlotte Higgins: Az Olümposz istenei 

Vissza az alapokhoz: Az Olümposz istenei című kötetben a szerző a kultúránk legalapvetőbb történeteit és motívumait értelmezi (újra) a nagyközönség számára is izgalmas és érthető módon. (General Press)

KIÁLLÍTÁS

Cinema Mystica Szakralitás X Digitális művészet

2023 júliusától állandó kiállítótérrel várja a látogatókat a Cinema Mystica. Magyarország első immerzív, digital art alkotócsapata a Párisi Udvarban nyitotta meg bázisát. Az újmédiumokat felvonultató galéria első kiállítása egy érzékszervi utazás, amely húsz egyedi installáción vezet végig a város ikonikus helyszínén. A Cinema Mystica célkitűzése szerint a kiállítóhely fél évente új kiállítással jelentkezik, így mutatva be a hazai és a közép-kelet-európai térség újmédia alkotóit az itthoni közönségnek. 

Hommàge – Kulturális migránsok

A sokak által amerikaiként számon tartott, brit–magyar kettős állampolgárságú, magát magyarnak valló művész – aki barátként olyan alkotókkal dolgozhatott együtt, mint Andy Warhol, Keith Haring vagy Yoko Ono – az elmúlt egy évben rendhagyó sorozatot hozott létre. Tizenegy klasszikussá vált modern festő egy-egy képét alkotta újra a rá jellemző karakteres csipkés technikájával, eléjük pedig fedelet illesztett, amelyet a látogatók szabadon el- vagy visszahúzhatnak. Érdekesség, hogy a kiválasztott tizenegy világsztár művész mindegyike kulturális migránsnak tekinthető. Az augusztus 27-ig a Magyar Nemzeti Múzeumban nyitva tartó tárlaton a megidézett alkotóktól is megjelenik egy-egy mű – minden héten egy másiktól.

Sorozat

Jodie, a kiválasztott 

Mark Millar American Jesus című képregénye elevenedik meg a Netflix fantasysorozatában. Jodie még csak tizenkét éves, amikor ráeszmél: Jézushoz hasonló képességei vannak. Vajon egy kaliforniai kisfiú képes megváltani a világot? Premier: augusztus 16. 

Ahsoka 

Itt a Csillagok háborúja-franchise legújabb sorozata, az Ahsoka. A Birodalom bukása után játszódó történet középpontjában ezúttal a címszereplő Ahsoka Tano Jedi–lovag (Rosario Dawson) áll, de számos más, a messzi-messzi galaxisban élő hős is feltűnik majd a Disney+ szériájában. Premier: augusztus 23. 

Fotó: Disney+, Netflix, Magyar Nemzeti Múzeum, Cinema Mystica