Múzsám, a nyár

Múzsám, a nyár

2023. július 01.
A nyár egyet jelent az enyhén vizes, göndör fürtökkel, a fűszálak csiklandozásával, a fesztiválok szabadságával, az önfeledt gyerekkacajokkal, a görögdinnye mennyei ízével. Ebben az évszakban tényleg bármi megtörténhet: az álmok, a vágyak sorban állnak, hogy végre megvalósulhassanak, csak hinnünk kell bennük. Három alkotóművészt kérdeztünk arról, nekik mit jelent a nyár, hogyan inspirálják őket a forró hónapok.

Reményi Éva ékszertervező

Tizenegy évvel ezelőtt álmodta meg az Eva Remenyi ékszermárkát, amelyre különösen hatnak a természet egyedi, tökéletlen szépségei és az ősi kultúrák misztikus erői. Legújabb, Vacation nevet viselő kollekcióját egy olyan mediterrán nyaralás varázslatos atmoszférája ihlette, amely feltölt, erőt ad, és ahol testben és lélekben is kapcsolódhatunk a természet felszabadító energiájához. Képzeljünk magunk elé egy apró halászfalut, ahol egy napon partra mos a tenger egy törött amforát, amelyet évszázadokon keresztül csiszolt a homok és formált újra a sós víz – ez a jelenet adta az ékszerek fő inspirációját.

Reményi Éva ékszertervező

Reményi Éva ékszertervező (Portréfotó: Oleg Borisuk, kampányfotók: Kecskés Márton)

Milyen érzések törnek fel belőled, ha meghallod a nyár szót?

Szabadság, elengedés, lelassulás.

Mely érzékszervedre hatnak leginkább a meleg hónapok?

Többre is, a nyári gyümölcsök íze, a sós tenger illata és a tücsökciripelés a kedvenceim.

A legfinomabb nyári étel…

…a tojásos nokedli friss salátával – bárhol, bármikor!

Melyik a vonzóbb számodra nyáron, a tengerpart vagy a hegyvidék?

A tengerpart.

Fürdőruhában vagy naturista strandon?

Fürdőruhában.

Mi volt a legmeghatározóbb nyári élményed?

Annak ellenére, hogy a tengerpart vonzóbb számomra, egy hegyi élmény jut eszembe. Nagyon mély nyomott hagyott bennem a svájci Verzasca-völgyben tett fiatalkori kirándulásom. Az egész völgyet egy kristálytiszta patak szeli ketté, a partot hatalmas kövek szegélyezik. Az egész olyan, mint egy mesebeli hegyi strand, és jól emlékszem, hogy számos helyen be lehet sétálni az egyébként jéghideg, türkiz vízbe. A völgy menti falvak házai hihetetlenül autentikusak: mindegyik – még a tetejük is – ugyanabból a szürke kőből épült, és rengeteg művész lakik arrafelé. Annyira magával ragadó volt számomra az az egyszerű harmónia, ahogyan az emberek együtt élnek a természettel… A mai napig sokszor eszembe jut, és visszavágyom oda.

Mi inspirál leginkább a nyárban?

Az, hogy ilyenkor sokkal szabadabban el lehet szökni a város zaja elől a balatoni kis nyaralónkba, Hegymagasra, ahol magunkba tudjuk szippantani a szőlőhegy és a természet minden rezdülését. De azt is kimondottan szeretem, hogy nyáron jóval több lehetőség van társasági életet élni – legyen szó egy grillezésről a kertben vagy egy medencés buliról a kislányunk ovistársaival.

Melyik a legkedvesebb műalkotásod?

Szerb Antaltól az Utas és holdvilág az egyik favoritom, de magával ragadott Jackson Pollock egyik leghíresebb festménye is, a Levendula köd, amelyet pár évvel ezelőtt volt szerencsém látni a New York-i MoMA-ban.

Kovács Gabriella festőművész

Az ország több művészeti karán is megforduló és diplomát szerző festőművész gyerekkora óta folyamatosan agyal, dolgozik valamin. Szeret kísérletezni, alkotásain figurális és absztrakt elemek egyaránt helyet kapnak. Festményeinek központi szereplői az anyatermészet, a planétánk Isten adta szépségei: az állatok, a növények, a fények, a színek… A fürdőzőket ábrázoló képei 2021-ben egy vidám hangvételű embert és emberi értékeket hirdető alkotássorozat részeként indultak. A Fürdőzők-sorozatnak rengeteg darabja készült, ez idő alatt több ezer kis figura született, akiket Gabriella különböző érzésekkel, mozdulatokkal jelenít meg: festményein felfedezhetünk játszó, úszó, úszni tanuló, labdázó, szerelmes, duzzogó, táncoló, veszekedő, lebukó, ujjongó, menekülő, boldog, hisztis, lebegő, bámészkodó, magányos és vízen járó alakokat is. Legújabb, Vadon című önálló kiállítása július 20-án nyit a Nyolcésfél inspirációs övezet 7. emeleti kiállítótermében.

Kovács Gabriella festőművész

Mi volt a legmeghatározóbb nyári élményed?

Gyermekkorom nyári szüneteinek emléke: a végtelennek tűnő napok érzése, a nagymamám virágoskertje, a nagypapám fóliasátra, a Nyéki-tavi családi sátrazások, a kerti diófára mászások, a mezítlábaskodás, a szigetre úszás, a horgászat, na meg a rajzolás, rajzolás és rajzolás.

A legfinomabb nyári étel…

…a barack.

Milyen érzések törnek fel belőled, ha meghallod a nyár szót?

Szabadság. A természeti elemek hatalmasságának, elementáris erejének tisztelete. A törékenységünk érzése. Várakozás a nyaralásra, a gyerekkor újraélésére.

Mely érzékszervedre hatnak leginkább a meleg hónapok?

Számomra a vizuális érzékelés a legfontosabb. Nyáron teljes pompájába borul a természet, ez inspirálja leginkább a munkásságomat, ami nagyrészt a botanikára épül. Ilyenkor sok időt töltök vízparton, imádom a víz közegét, a simogató hullámzását a bőrömön, és úszni, lebegni, mélyre merülni benne. Oda is, ahol már sötét és hideg a víz, hogy aztán levegő fogytán csukott szemhéjon keresztül keressem a fény útját, és hirtelen felszínre törhessek.

Mi inspirál még a nyárban?

A gazdag élővilág, a növények citrusos illata, eleven zöld színpalettája. Az apró repkedő élőlények, a hosszú nappalok, hogy sokáig lehet természetes fény mellett festeni, a meleg esték – ezek mind hatnak rám.

Melyik a vonzóbb számodra nyáron, a tengerpart vagy a hegyvidék?

A hegyvidékes tengerpart. Ilyen például Horvátország, ahol mindkettő jelen van. Keménylombú erdők, mediterrán fenyvesek és a csodás sziklás tenger, amelynek jól látható a mélysége.

Fürdőruhában vagy naturista strandon?

Fürdőruhában, de a Fürdőzők-festményeimen egyre gyakrabban láthatók nudista figurák, akik számomra a teljes szabadság megtestesítői.

Melyik a legkedvesebb műalkotásod?

Kedvenc filmem Paolo Sorrentinótól A nagy szépség. Ha festmény, akkor egyértelműen Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusa, a legmeghatározóbb olvasmányom pedig Edmondo De Amicis Szív című könyve.

Szabó Imola Julianna író, táncelméleti szakíró

Már hatévesen kedvére faragta a rímeket, nem sokkal később beleszagolt a versírásba, végül elvégezte a Táncművészeti Egyetemet. Akkor tért vissza az íráshoz, amikor megszületett a kislánya. A ma már háromgyerekes édesanya rengeteg inspirációt merít a gyerekeiből. Versprózákat és meséket ír, szöveg/tánc/réteg-videókat készít, összművészeti projektekben vesz részt. A családi, vidéki otthonában jelenleg tizenöt állat él: négy kutya, két ló, három macska, egy páva és öt csirke. Többek között az ő nyári novellája (királylányok tűvel szegik a hetedíziglen rojtosodott szálakat) is olvasható lesz a legújabb, július végén megjelenő POKET-zsebkönyvben, a Világnak világa – Középkori királynék kortárs írásai című kötetben.

Szabó Imola Julianna író, táncelméleti szakíró

Szabó Imola Julianna író, táncelméleti szakíró

Mi volt a legmeghatározóbb nyári élményed?

Balaton, hosszú idő után először a gyerekek nélkül, csak kettesben a férjemmel, amikor egyszer csak eltévedünk a hegyen kerékpározva. Elszakadt a szandálom, letört a pedál, egy rajzmappát cipeltünk, szakadékok és fagyökerek mellett gurultunk. A leveleken át szűrődtek be a fények, és az a szabad, szerelmes és önfeledt nevetés, amivel félelem nélkül vágunk át a domboldalon… Még sosem voltam annyira felnőtt és gyerek egyszerre a nyárban, mint akkor. A másik gyönyörű és meghatározó pillanat az, amikor a születésnapomra megkaptam a használt, szépséghibás, de csodálatos mosogatógépet, Irénkét. Emlékszem a legelső mosogatásra, amiben már ő segített – én limonádét kortyolgattam az augusztusi naplementében, és csak bambultam. Onnantól kaptam örök bérleti jogot a nyárba (mint sokgyerekes családanya). Esszenciális nyárpillanat volt, ami azóta is kitart.

Milyen érzések törnek fel belőled, ha meghallod a nyár szót?

Mezítláb futás, küzdelem a szőrszálakkal, izzadós délutáni alvások, sárga és plasztikus fények, a gyümölcsök lédús íze, a szabadban száradó ruhák illata, légyhessegetés és lószag.

A legfinomabb nyári étel…

Egy ideje vegetáriánus vagyok, ezért a nyár nekem külön ajándék. De ha választanom kellene, akkor a cikkelybe vágott és harapható görögdinnyét, meg a pöcegödör melletti bokorról csemegézhető málnát mondanám.

Mely érzékszervedre hatnak leginkább a meleg hónapok?

A fény érintése feltöltő. Az arcomon szeretem a legjobban, főleg reggelente. A nyár egyértelműen a bőrszövet évszaka.

Melyik a vonzóbb számodra nyáron, a tengerpart vagy a hegyvidék?

A hegyeket tisztelem, de belül sós víz vagyok. A tengerhez mennék, ugyan életemben csak egyszer jutottam el oda, sajnos azóta sem. Plátói a szerelmünk, ám az végtelen és kitartó.

Fürdőruhában vagy naturista strandon?

Tizenkilenc éve van egy fekete, csík fazonú fürdőruha-felsőm. Remélem, hogy még legalább huszonkilenc közös évünk van, a mellem változásával (anyatejességeken innen és túl) és az anyag tartásával összhangban. Alul általában rövidnadrágot hordok, mert víziszonyos lévén úgysem megyek vízbe.

Mi inspirál leginkább a nyárban?

Ebben az időszakban nem az ébresztő, hanem a napfelkelte a jel. Az 5:30-as reggeli etetés (lovak, kutyák, macskák) után van egy kis időnk a férjemmel csak ülni és beszélgetni a kertben. A mentett lovainkkal töltött idő nyáron hatványozódik, már a puszta jelenlétük is nagyon inspiráló. A rohanási manővereket ilyenkor felváltja a gyerekek szórakoztatási modulja, így nagy kihívás éppen a családi tollaskupánk, amelyen per pillanat 20:5-re vezetnek a gyerekek ellenünk. De messze még az augusztus.

Melyik a legkedvesebb műalkotásod?

Stabilan változó, hogy mi a kedvenc. Nagyban függ attól, hogy min dolgozom éppen, milyen kérdések foglalkoztatnak. Most például az új Pókember-film, a Nincs hazaút volt izgalmas és váratlan vizuális sokk. Burjánzik, lüktet, vibrál, közben érzékeny, sűrű és intellektuális. Egyszerre éreztem magam öregnek és fiatalnak tőle. Érdekes ez az új hullám, ahogy a retróból kortárs lesz.

Fotó: Unsplash, az alanyok sajátja