Minimalista bőrápolási rutin, maximális hatékonyság

2023. július 01.
Nem kell méregdrága arckrémek garmadája ahhoz, hogy az arcbőrünk üde és ragyogó lehessen – a tudatos minimalizmus egyre nagyobb teret hódít a bőrápolásban is.

A parfümériák, drogériák polcai előtt könnyű kísértésbe esni, hiszen jobbnál jobb termékekkel pakolhatnánk tele a kosarunkat, majd a fürdőszobánk polcait. Ám ha kozmetikumokról van szó, a gyakori impulzusvásárlások legfeljebb a lelkünknek tesznek jót – és annak is csak rövid távon. A bőrünknek az újabb és újabb csodakrémek helyett jóval nagyobb szüksége van arra, hogy kiismerjük a működését, megtaláljuk azokat a kozmetikumokat, amelyek ezt támogatni tudják, és hogy ezeket kitartóan, rendszeresen alkalmazzuk – így lesz idejük a hosszú távú jótékony hatásaikat is kifejteni. 

Csínján az összetevőkkel

A minimalista bőrápolás utalhat egyrészt a formulákra: egyre divatosabbak azok a bőrápoló készítmények, amelyek csak néhány, elengedhetetlen összetevőt tartalmaznak, mégis maximálisan hatékonyak. A minimalizmus ezenkívül vonatkozik a bőrápolási rutinra is, vagyis arra, hogy nem használunk ötletszerűen számtalan kozmetikumot, hanem a bőrtípusunknak és a bőrünk állapotának ismeretében megkeressük azokat a termékeket, amelyek az optimális alapvető ápolást nyújtják, és ezeket alkalmazzuk szisztematikusan.

Rutinból megy

És hogy melyek az alapvető kozmetikumok és lépések, amelyekre mindenképpen szükségünk van? Először is az adott terméktípusokon belül meg kell találni azokat a formulákat és állagokat, amelyek a mi bőrünknek és a mi ízlésünknek leginkább megfelelnek.

Arctisztító

Minden bőrápolási rutin alapja az arctisztítás. Az ehhez való termék kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a bőrtípust (zsírosabb bőrre például habzó vagy géles terméket javaslunk, szárazabbra tisztító balzsamot vagy tejet, esetleg kímélő gélt), valamint az életvitelünket is: sminkelünk-e, mennyit vagyunk a szabadban, mennyi fényvédőt használunk… Aki sminkel, annak külön sminklemosó termékre vagy olajra is szüksége lehet, hogy az összes szennyeződést hatékonyan el tudja távolítani az arcáról. A napi tisztítást nem szabad elbliccelni, az egészséges és szép bőr eléréséhez ez alapvetően fontos.

Hidratáló

Hidratálóra a bőrtípusától függetlenül mindenkinek szüksége van (igen, a zsíros bőrt is hidratálni kell), enélkül a bőr nem tudja hosszú távon megőrizni teltségét, rugalmasságát, üdeségét, hamarabb ráncosodhat vagy viszkethet, húzódhat, irritálttá válhat. Természetesen ezt a terméket is a bőrtípusnak megfelelően kell kiválasztani, és reggel-este alkalmazni. Az éjszakai hidratáló nagyon jó, hatékony opció lehet, de nem kötelező, egy jó, fényvédőmentes hidratálóval kiváltható.

Speciális ápoló

Az aktuális bőrállapothoz, bőrproblémákhoz érdemes bevetni egy-egy szérumot, hámlasztót, pakolást. Ehhez jó, ha figyeljük a bőrünk működését, esetleg tanácsot kérünk a kozmetikusunktól, mi az, amire éppen szüksége van az arcbőrünknek. Lehet, hogy egy heti két-három alkalommal feltett pórustisztító pakolás lesz az ideális számunkra, netán ránctalanító szérumot választunk minden estére, vagy C-vitaminos koncentrátumot vetünk be reggelenként az üdébb bőrszínért. A minimalista összetételű monoszérumok sokat segíthetnek abban, hogy elérjük a vágyott bőrállapotot, vagy hogy a bőrproblémát hatékonyan kezelni tudjuk. Gyakorlottabbak – szükség esetén – akár két-három speciális terméket is kombinálhatnak, a kezdő bőrápolóknak pedig jól jöhet, hogy egy jól megválasztott monoszérummal figyelemmel tudják követni az adott összetevő bőrükre gyakorolt hatását.

Fényvédő

A bőrgyógyászok szerint a fényvédő talán a legjobb anti-aging bőrápoló, hiszen az UV-sugárzás az egyik legerősebb bőröregítő tényező. A fényvédelem igazi hosszú távú befektetés, ami az öregedés látható jeleinek későbbi kialakulásával, egészségesebb és egységesebb bőrrel térül meg. Épp ezért a fényvédő kulcseleme az alapvető bőrápolási rutinnak – nemcsak a nyaralás alatt, hanem minden egyes nap.

Mutatunk néhány példát az alaprutinra, hogy megkönnyítsük a választást!

Tisztító: Revox Just arctisztító és sminklemosó gél szkvalénnel Hidratáló: Revox Just niacinamid 10% Szérum: Revox Just szalicilsav 2% Fényvédő: Revox Just fényvédő SPF50 + HA

Tisztító: Revox Buzz arctisztító gél mézzel és citrommal Hidratáló: Revox Just hialuronsav Szérum: Revox Just C-vitamin 20% Fényvédő: Revox Just fényvédő SPF50 + HA

Tisztító: Revox Just arctisztító gél 3% hialuronsavval Hidratáló: Revox Just kollagén aminosav HA Szérum: Revox Just peptidek 10% Fényvédő: Revox Just fényvédő SPF50 + HA

Tisztító: Revox Japanese Routine arctisztító gél cseresznyevirág-kivonattal és rizstejjel Hidratáló: Revox Just C-vitamin 2% szuszpenzió Szérum: Revox Just 10% mandulasav + HA Fényvédő: Revox Just fényvédő SPF50 + HA

A kevesebb több, de miért?

Öt okot is tudunk, amiért nagyon is megéri minimalista bőrápolásra váltani – nyáron különösen.

  1. A bőr fellélegzik

Ha lelkiismeretesen betartjuk a rutin alapvető lépéseit, de nem terheljük többféle krémmel, szérummal, rengeteg hatóanyaggal és felesleges egyéb összetevővel a bőrt, azzal sokat segítünk az egészséges működésében. Főképp az izzasztó nyári melegben nem jó „túlápolni” a bőrt, ilyenkor a szükséges minimum jóval hatékonyabb lehet, mint az egymásra rétegezett kozmetikumok, amelyek a hőségben nem tudnak olyan jól felszívódni, és ragacsos érzetet kelthetnek.

  1. Egyszerűbb a készülődés

Akár reggel, indulás előtt, akár este, a lefekvést megelőzően ápoljuk az arcunkat, sok időt spórolhatunk azzal, ha van egy megfelelően kialakított minimalista rutinunk. Nem kell többféle terméket rétegezni, több idő marad annak a kevésnek az alapos bemasszírozására. És azon sem kell sokat gondolkodnunk, épp melyik terméket válasszuk az arzenálunkból, hiszen a bőrtípusunk és a bőrápolási célunk alapján kiválasztott néhány termék hosszabb ideig a társunk marad. (Sőt, a nyaralásra pakolás is könnyebb úgy, ha mindössze az alaprutinhoz szükséges kozmetikumokat visszük magunkkal.)

  1. Kevesebbet költünk

A kevesebb termék kisebb ráfordított összeget jelent – akkor is, ha a minimálrutint jó minőségű termékekből állítjuk össze. Így elkerülhetőek a felesleges vásárlások, kevesebb lesz a mellényúlás vagy impulzusvásárlás miatt be nem vált és kidobandó kozmetikum, és alacsonyabb költségek mellett is sokkal szebb lehet a bőrünk.

  1. Tudatosabbak leszünk

A minimalista alaprutin összeállítása is igényel tudatosságot és figyelmet, de ha egyszer elmerülünk az aktuális bőrállapotunkhoz passzoló monoszérumok világában, az magával hozza azt is, hogy az egész bőrápolásunk jóval tudatosabbá válik. Ha meg akarjuk tartani a minimalista rutint, nem szabad érzésre többféle szérumot, pakolást összevásárolni – sem a bőrünknek, sem a pénztárcánknak nem tesz jót. Fontos, hogy a választás előtt is ismerjük a bőrünket, hogy járjunk utána, az adott hatóanyag mit tud, alkalmazzuk azt kitartóan, és figyeljük, hogyan reagál rá a bőrünk. Nem kell mindenáron ragaszkodni egy-egy termékhez, de érdemes minden készítménynek időt adni, hogy megmutathassa, mit tud.

  1. Környezetbarátabb lesz a fürdőszobánk

Minél kevesebb terméket vásárolunk, annál kevesebb felesleges hulladék keletkezik. És minél könnyebben találjuk meg a nekünk való termékeket, annál kevesebb megmaradó, el nem használt kozmetikum kerül később a kukába. A minimalista formulák ráadásul a nélkülözhető összetevők hiánya miatt koncentráltabbak, hatékonyabbak lehetnek, kisebb mennyiség is elég belőlük, így ritkábban kell új tubussal, tégellyel vásárolnunk.

A termékek elérhetőek a dm üzleteiben és weboldalán.

Fotó: Getty Images