naplemente

A naplemente szerelmesei

2024. augusztus 11.
Mi sem természetesebb annál, hogy a nap minden este eltűnik a horizontról, mégis rendre megcsodáljuk ezt a természeti jelenséget. Vajon miért tölt el minket a látványa jóleső érzéssel? Az élményt szebbé is varázsolhatjuk, sőt a napnyugtát a gardróbunkban vagy a nappalinkban is megidézhetjük.

Téged is megbabonáznak a nyári naplementék, ahogy a nappal átadja a helyét az éjszakának, és ahogy a nap utolsó sugarainak tánca égő vörösre és narancssárgára színezi az égboltot? Akkor minden bizonnyal te is opakrofil vagy. A kifejezés a latin opacare (naplemente vagy alkonyat) és a görög phile (szerelem) szavak kombinációjából származik, és azokra szokás használni, akik különös vonzalmat éreznek ezen napszak iránt. Úgy tartják, aki szereti a napnyugtát, az melegszívű és barátságos személyiség.

A naplementékért persze nemcsak azért könnyű rajongani, mert gyönyörködtetik a szemet, hanem mert a pszichére is hatnak: amikor egy mesés napnyugtát nézünk végig, dopamin, vagyis boldogsághormon szabadul fel a szervezetünkben. De evolúciós magyarázat is van rá: őseink számára a lemenő nap jelezte, hogy ideje védelmet keresni és nyugovóra térni, emiatt lehet, hogy a naplemente kellemes árnyalatai a nyugalom érzését kelthetik bennünk.

Tanulmányok sokasága bizonyítja, hogy a naplemente megtekintésének pozitív mentális hatásai vannak (javítja a közérzetet, oldja a stresszt, enyhíti a szorongást…), szóval nem is kell több indokot keresnünk, hogy rutint csináljunk a napnyugtanézésből. Soroljuk is az opciókat, ha a nyár utolsó naplementéit igazán különlegesen töltenénk.

A piacon és a hegyoldalban

A Balatonnál még a nap is szebben megy le, hát még ha gasztronómiai élmények is dukálnak mellé… A zamárdi piacon (I am DZSEM – Napnyugta a piacon) augusztus 21-ig szerda esténként 18 órától helyi termelők kincseiből (friss gyümölcsök, finom szörpök, dél-balatoni borok) válogathatunk. Az északi parton a csopaki Petrányi Pince és Borteraszon érdemes asztalt foglalni az esti órákra: a brutális 180 fokos panorámától tátva marad a száj, a minőségi nagymama konyha (amelyet Mede Ádám executive chef garantál) pedig nemcsak szimplán jóllakat, hanem igazán eredeti fogásokat kínál. Sőt, kibérelhetjük az ún. romantika teraszt is, a traminiültetvénytől karnyújtásnyira kialakított, szeparált pavilont.

naplemente-balaton-petranyi
naplemente-balaton-petranyi

Fotó: Petrányi Pince és Borterasz

A vadasparkban

Az állatvilágban a naplemente olyan, mint egy műszakváltás: vannak, akik ilyenkor nyugovóra térnek, de sokan csak ilyenkor élednek fel. A Hortobágyi Vadasparkban varázslatos hangulatú látogatást tehetünk alkonyatkor – szafari autóval, szakvezető kíséretével –, és 75 percen át gyönyörködhetünk az esti fényekbe öltözött pusztaságban, miközben testközelből szemlélhetjük a fenséges nagyvadakat. A program időjárásfüggő, illetve előzetes bejelentkezés szükséges.

hortobagy-naplemente-szafari

Fotó: hnp.hu

naplemente-bazar2

 1. Szaténruha Mango 120 000 Ft  2. Nyaklánc Max Mara 64 390 Ft  3. Dekoratív tükör IKEA 22 990 Ft  4. Tréfi szobor Leblon Delienne luisaviaroma.com  5. Fürdőruha magas combkivágással H&M 9295 Ft  6. Bevásárlótáska és hátizsák Notabag – miniart.hu 10 850 Ft  7. Klipszes fülbevaló Swarovski 44 900 Ft  8. Napszemüveg Max&Co. 54 000 Ft  9. Piknikpléd H&M Home 7995 Ft  10. Levélpapírszett Iconic – fiok.net 1500 Ft  11. Selyemszoknya Zimmermann zimmermann.com

A vízen

A lenyugvó nap látványának élvezete + hódolás a SUP-ozásnak = naplementetúra a Dunán. Az outdoor.maffia csapatával minden péntek és szombat este vízre szállhatunk – biztonságos körülmények között, hiszen profi oktatást, felszerelést és túravezetést is biztosítanak. Az elszántságunkon és a jókedvünkön túl csupán fürdőruhát és/vagy vízipólót, papucsot vagy vízicipőt, kalapot vagy sapkát, valamint naptejet kell magunkkal hoznunk. A hét kilométeres túra során egyedülálló kilátás nyílik a Dunakanyarra, a visegrádi várra és a kisoroszi szigetcsúcsra. Foglalás: itt.

SUP-dunakanyar-naplemente

Fotó: SUP Dunakanyar

A szélesvásznon

A napnyugta megannyi művészt megihletett, tökéletes hátteret szolgáltatott festményeiknek, fotóiknak vagy éppen ikonikus filmjeleneteknek. Egy díjnyertes japán filmnek pedig címszereplője is lett. A naplemente ragyogását augusztus 18-án este tűzi műsorára a Margit-sziget rendhagyó, alkalmi kertmozija, ahol a sportcentrum füves pályáján a magunkkal vitt pokrócon, párnán elheverve merülhetünk el a 2017-es romantikus drámában. A vetítés ingyenes, regisztráció sem szükséges, további infó: itt.

naplemente-ragyogasa

Fotó: Cirko Film

naplemente-bazar

1. Sál Morgan – answear.hu 12 990 Ft  2. Hosszú ujjú ruha Coperni farfetch.com  3. Bookworm illatosított gyertya Paul Smith paulsmith.com  4. Kistáska Rabanne rabanne.com  5. Miniszoknya Nanushka 69 890 Ft  6. Bőrtáska Courrèges luisaviaroma.com  7. Hímzett top MSGM farfetch.com  8. Flip-flop Havaianas – answear.hu 12 990 Ft  9. Selyemblúz Zimmermann zimmermann.com  10. Bikinifelső és -alsó Calzedonia 15 000 Ft és 8500 Ft  11. Vázaszett Pols Potten polspotten.com

 

Fotó: Getty Images, Marie Claire-archívum