Bőrszépítő reggeli receptek

Reggelizz a ragyogó arcbőrért!

2024. december 01.
Legyen a reggeli arcápolási rutinunk része egy finom reggeli is – olyan, amely nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem a bőrünk szépségéről is gondoskodik.

Néha egészen hasznos trendek is terjednek a TikTokon, a közelmúltban az egyik ilyen volt a „skincare breakfast”, vagyis a bőrápoló reggeli. A beauty influencerek és skinfluencerek ezekben a videókban a reggelizés fontosságára hívták fel a figyelmet, egészen pontosan arra, hogy ne csak gyorsan megtömjük a hasunkat, hanem olyan ételt fogyasszunk, amely a bőrünket is táplálja.

Mert kenhetünk az arcunkra bármilyen szérumot, és kényeztethetjük akárhány pakolással, ha a szervezetünk a szükségesnél kevesebb tápanyaghoz jut, akkor a hiánybetegségek az arcunkon is meglátszódhatnak. A bőrünk egy hatalmas szerv, amelynek vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre van szüksége, hogy jól működjön és egészségtől ragyogó legyen. Hogy ezeket biztosítsuk számára, kiegyensúlyozott táplálkozást kell folytatnunk.

Persze tudjuk, milyen frusztráló még erre is odafigyelni – főleg, hogy az internet tele van egymásnak ellentmondó információkkal, hogy mi egészséges, és mi nem. Szerencsére abban (majnem) az egész világ egyetért, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, így a reggeli készülődés lépései közé mindenképp érdemes beiktatni a reggelizést is.

  • A fehérjealapú reggelik stabilan tartják a vércukorszintet, ezáltal támogatják a szebb bőr elérését.
  • Az alacsony cukortartalmú, ugyanakkor rostdús gabonafélék tele vannak remek tápanyagokkal.
  • A tojásételek is jó napindítók, hiszen extra adag fehérjét tartalmaznak, sok energiát adnak és hosszú ideig biztosítják a teltségérzetet.

Ugyan napi egyetlen étkezés nem elegendő ahhoz, hogy leradírozza az arcunkról a ráncokat vagy elmulassza az összes pattanásunkat, de egy jó szokás kialakítása magával hozhat még több jót. Az alábbiakban három ízletes, bőrszépítő reggelit mutatunk – sietős és ráérős reggelekre egyaránt.

Egyéjszakás müzli

Egyéjszakás műzli

Egyéjszakás müzli

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 100 gramm apróra vágott olajos magvak (dió, mandula, mogyoró)
  • 50 gramm tökmag
  • 2 evőkanál chiamag
  • 150 gramm fagyasztott áfonya
  • 2 banán
  • 2 evőkanál citromlé
  • 500 gramm skyr (helyettesíthető túróval)
  • 1 csipet fahéj
  • 1 evőkanál puffasztott amaránt

Elkészítés:

  1. Előző este pirítsuk meg a dióféléket és a tökmagot száraz serpenyőben. Tegyük a felét egy tálba, adjuk hozzá a chiamagot, az áfonyát és 1,5 deci vizet. Fedjük le, és egy éjszakára tegyük hideg helyre.
  2. Másnap hámozzuk meg a banánokat. Az egyiket szeleteljük fel, és locsoljuk meg citromlével. A másikat pépesítsük, majd forgassuk össze a skyrrel és a fahéjjal. Az így kapott banánkrémet keverjük hozzá a magos keverékhez. Porciózzuk ki négy tálba, a müzlire helyezzünk banánszeleteket, szórjuk meg a maradék pörkölt magvakkal és amaránttal.

Marie Claire-tipp

Egy banán felér a szükséges napi C-vitamin-bevitel tíz százalékával. A C-vitamin-raktárunk feltöltése pedig nemcsak azért ajánlott, hogy az immunrendszerünk ellenállóbb legyen a téli hónapokban: ez az erős antioxidáns semlegesíti a káros szabad gyököket és segíti a kollagéntermelést, vagyis kulcsfontosságú az öregedésgátlásban.

Avokádósaláta posírozott tojással és parmezánchipsszel

Avokádósaláta posírozott tojással és parmezánchipsszel

Avokádósaláta posírozott tojással és parmezánchipsszel

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 100 gramm reszelt parmezán
  • 50 gramm apróra vágott török mogyoró
  • 1 evőkanál lenmag
  • 4-6 evőkanál fehér balzsamecet
  • só és bors
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál mustár
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 konzerv fehérbab (lecsöpögtetve 280 gramm)
  • 50 milliliter zöldségalaplé
  • kömény
  • paprikapor
  • 2 lime leve
  • 2 érett avokádó
  • 4 nagy tojás
  • fél csokor petrezselyem
  • 100 gramm vegyes salátalevél

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Keverjük össze a parmezánt, a mogyorót és a lenmagot, ezután ebből a keverékből szórjunk halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük kb. 5 percig, majd hagyjuk kihűlni. A parmezánchipseket óvatosan válasszuk le a sütőpapírról.
  2. Keverjük össze az ecetet a sóval, a borssal, a mézzel és a mustárral. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál olajat is. Öblítsük le és csepegtessük le a babot, majd pürésítsük 1 evőkanál olajjal és az alaplével. Ízesítsük sóval, borssal, köménnyel, paprikával és egy kevés lime-lével. Az avokádókat vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, és vájjuk ki a húsukat. Szeleteljük fel, és locsoljuk meg a maradék lime-lével.
  3. Egy nagyobb lábasban forraljunk vizet. Béleljünk ki 4 poharat fóliával, és üssünk bele mindegyikbe 1 tojást. A folpack végét kössük össze, majd így főzzük a tojásokat az enyhén forrásban lévő vízben 3-5 percig. Ha kész, távolítsuk el a fóliát.
  4. A petrezselymet vágjuk finomra, a salátaleveleket mossuk meg, daraboljuk fel, és keverjük össze az öntettel. A tálaláshoz halmozzuk egy tányérra a salátát, az avokádót, a buggyantott tojást, a babpürét és a parmezánchipset.

Marie Claire-tipp

Ha napi egy alma az orvost távol tartja, akkor: napi egy avokádó, és a bőrproblémáknak ciao! Superfood, vagyis tele van értékes tápanyagokkal, ráadásul csupa olyannal, amely szépíti a bőrt. Gazdag ómega-3 zsírsavakban, különösen a gyulladáscsökkentő tulajdonságú alfa-linolénsavban, E-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig segít lassítani az öregedés látható jeleit és megkötni a nedvességet. 

Édesburgonya-gofri

Édesburgonya-gofri

Édesburgonya-gofri

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • fél édesburgonya (hámozva 200 gramm)
  • 1 közepes tojás
  • 20 gramm olvasztott vaj és még egy kevés a sütéshez
  • 100 gramm tejföl
  • só és bors
  • fél teáskanál sütőpor
  • 40 gramm lencse- vagy rizsliszt
  • 1 főtt, hámozott cékla
  • 100 gramm krémsajt
  • fél evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • fél doboz zsázsa
  • fél uborka
  • 100 gramm szeletelt füstölt lazac

Elkészítés:

  1. Az édesburgonyát hámozzuk meg, majd reszeljük le. A tojást verjük fel, keverjük bele az olvasztott vajat és a tejfölt. Ízesítsük sóval, borssal. Forgassuk bele a sütőport, a lisztet és az édesburgonyát.
  2. A céklát vágjuk félbe, az egyik felét pürésítsük, a másikat kockázzuk fel. A céklapürét keverjük össze a krémsajttal, ízesítsük citromlével és -héjjal, sóval és borssal. Adjuk hozzá a kockára vágott céklát is. Az uborkát hámozzuk meg, szeleteljük fel.
  3. Melegítsük fel és kenjük ki a gofrisütőt, majd süssük ki a gofrikat. Tálaljuk az édesburgonyás gofrit céklakrémmel, uborkával, lazaccal, díszítsük zsázsával.

Marie Claire-tipp

Az édesburgonyában nagy mennyiségben található A-vitamint a szemünk őrzőjeként szokás emlegetni, de alapvető fontosságú a bőr számára is. Származékai a retinoidok, amelyeket a szervezetünk retinollá alakít – ugye így már ismerős a bőrápolás vonatkozásában is? Ez a bőrregeneráló vitamin aktívan tesz azért, hogy arcunk egészségtől ragyogó legyen.

Fotó: Getty Images