Edd szépre magad! – bőrállapotunk javítása étkezéssel

2022. március 30.
A szép és ragyogóan egészséges bőr záloga a holisztikus szépségápolás, amelynek egyik legfontosabb területe az étkezés. Hogy a jól felépített napi szépségápolási rutin mellett miért fontos időt szánni a táplálkozás helyes kialakítására, arra a Clean & Smart Beauty bloggerei adják meg a választ.

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a testi-lelki állapotunkat egy kerek egészként kezeljük, így a bőrünket is több oldalról vizsgáljuk folyamatosan. Ha hosszú távon szép bőrt szeretnénk elérni, egy-egy bőrproblémát nem elég csupán tünetileg kezelni, meg kell vizsgálnunk, mi állhat a hátterében. Az egészséges, ragyogó, szép bőr ugyanis sokféle dolognak a függvénye, így például az életmódunkkal, a táplálkozásunkkal, de még a lelkiállapotunkkal is nagyban összefügg. Ahhoz pedig, hogy tartós bőrképjavulást érjünk el, majd ezt fenn is tudjuk tartani, figyelnünk kell az étkezésünkre.

zöldségfogyasztás

„Csak az áll a szervezetünk rendelkezésére, amit és amennyit elfogyasztunk a különböző ételekből és tápanyagokból, így rendkívül fontos, mit viszünk be – kezd bele Bistei Barbara, a Hush&Hush vitaminok dietetikusa, táplálkozási szakértője. – Sokféle tápanyagra van szükségünk ahhoz, hogy egészségesen tudjunk működni és ezt az állapotot sokáig fent is tudjuk tartani. És amit beviszünk, azt a szervezet fel is fogja használni.” De vajon mire is van szükségünk a szép bőrhöz?

Étkezéssel a szép bőrért

A bőrünk jelzéseit mindig komolyan kell venni, egy-egy erősebb bőrtünet, akár egyéb problémára is utalhat. Ha például az emésztőrendszerünkben valami probléma van, az a bőrünkön is azonnal meglátszik, de a táplálkozásnak a sejtek öregedésében és a gyulladásban játszott szerepét is több friss kutatás vizsgálja.

„Nagyon fontos a preventív gondolkodás, még akkor is, ha éppen semmi gond nincs a bőrünkkel. Ez fogja megelőzni ugyanis a nagyobb gondokat – mondja a szakértő. – Ha odafigyelünk a testünk jelzéseire és a számunkra megfelelő ételeket fogyasztjuk, az a bőrünkön is láthatóvá válik.”

A megelőzés mellett a változatos, kiegyensúlyozott étrend is nagyon fontos. A szakértő azt tanácsolja, hogy kerüljük a túlevést, ne este nyolckor nyissuk ki a hűtőt, mert egész nap koplaltunk. „Ételeink legyenek változatosak, színesek és kiegyensúlyozottak, mind tápanyagban, mind az időbeni elfogyasztásban. Kerüljük a gyorsételeket, a finomított cukrot, a fehér lisztet és a desszertekkel is csak óvatosan! Minden nap együnk friss zöldséget és gyümölcsöt – lehetőleg idény szerint.” Nem beszélve a folyamatos hidratálásról. A szakértő szerint az újabb kutatások már azt mondják, a nőknek napi 2,7 liter, míg a férfiaknak 3.7 liter víz bevitele javasolt.

A cikk folytatását a Clean & Smart Beauty blogon olvashatod el!

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!