Nem kell napozni ahhoz, hogy barna legyél

2024. július 07.
A napbarnított bőrszín jól mutat, de nem mindenki tud vagy épp akar napozással lebarnulni. A mai szupermodern, könnyen használható, természetes végeredményt adó önbarnítókkal azonban nincs lehetetlen!

A fehér nyári ruhák, az élénk színű bikinik, de még a fekete pántos felsők is csodásan passzolnak a lebarnult bőrhöz. És a legtöbben egy kicsit magabiztosabbnak érezzük magunkat, ha a szépen lebarnult lábunk villan elő a szoknyából, sortból. Ám ma már tudjuk jól, hogy napozással, szoláriumozással barnulni bizony nem kockázatmentes. Nagyon fontos, hogy óvjuk a bőrünket az UV-sugárzástól, egyrészt mert meggyorsítja az öregedés jeleinek a megjelenését, másrészt mert növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát. Élvezhetjük a nyár napsütéses perceit, de a fényvédelemről (magas faktorszámú naptejjel és megfelelő ruházattal) muszáj gondoskodni arról, hogy biztonságban legyen a bőrünk. Tévhit, hogy fényvédő használata mellett nem lehet lebarnulni, az viszont tény, hogy így csak lassabban, fokozatosabban és kisebb mértékben alakul ki a vágyott barnaság. De nem csak a napsugárzás hatására lehet csodásan barna a bőrünk: az önbarnítók legújabb generációjával igazán szép eredményt érhetünk el.

Mit csinál a bőrömmel?

Bőrgyógyászati vizsgálatok és kutatások szerint az önbarnító biztonságos és hatékony alternatívája a napozásnak és a szoláriumozásnak (ezt ajánlja például az American Academy of Dermatology és a szintén amerikai Skin Cancer Foundation is.) Ezek a termékek nem megfestik a bőrt, nem színezett, sötétebb réteggel vonják be azt (bár ilyen kozmetikumok is kaphatóak, de ezek nem önbarnítók). Még ha sötét színűnek tűnnek is, az valójában azért van, hogy lássuk, mindenhová jutott-e belőlük. A hatóanyaguk a bőr legfelső rétegében fejti ki hatását, ebben a rétegben változtatják meg a bőr tónusát. A hatásuk hetekig tart, megfelelő előkészítéssel és hidratálással akár 2-3 hétig is egyenletesen barna lehet a bőr – ráadásul bármikor könnyedén megújítható az így elért barnaság.

Milyet válasszam?

Rengetegféle önbarnító kapható, érdemes megkeresni azt, amelyik számunkra a legkönnyebben használható, a mi bőrünkhöz leginkább passzol. Mások tapasztalatai és saját élmények is kellenek ahhoz, hogy megtaláljuk az igazán nekünk való terméket. Ehhez egyrészt figyeljük az árnyalatot: ne első használatra akarjunk csokoládébarnák lenni, főleg, ha nagyon világos a bőrünk. Nézzük meg, milyen árnyalatú bőrre ajánlott az adott termék, és azt is, milyen színmélység érhető el vele. A másik dolog, amit vegyünk figyelembe, az a termék állaga. Összegyűjtöttük, melyik textúrának mi az előnye:

Krém, tej, lotion: Nagyon hasonló lehet a bevált testápolónkhoz, ezért nem ismeretlen, hogyan kell használni és hogyan viselkedik a bőrünkön. A hidratáltság és a puhaság érzetét adja.

Spray: A vízkönnyű permet kis gyakorlattal könnyen eloszlatható – első alkalmakkor legyünk különösen figyelmesek, hogy mindenhová egyforma mennyiségben jusson. Gyorsan szárad, ezért expressz alkalmazást tesz lehetővé.

Hab: Nagyon kellemes érzetet adó, jól eloszlatható textúra, amivel könnyű dolgozni, és intenzív színt érhetünk el.

A Bondi Sands Technocolor önbarnító hab négyféle színben kapható: Sapphire, Emerald, Magenta és Caramel. A forradalmian új technológiának köszönhetően a bőrtónusunkhoz leginkább megfelelő szín érhető el, nem a klasszikus értelemben vett egyen-csokibarnaság. A habok felviteléhez applikátorkesztyű szükséges, ezzel kell felvinni őket a testre, egy órán keresztül fent hagyni, majd lemosni. A termékek aloekivonatot, kókuszvizet, pantenolt és glicerint tartalmaznak, hogy ápolják és hidratálják is a bőrt.

Önbarnító-szabályok

Hogy igazán egységes és természetes legyen az összhatás, jó, ha az alábbi dolgokra odafigyelünk önbarnítózás előtt és alatt.

 • A szőrtelenítést időzítsük a barnítást megelőző napra.
 • A testradírozásra, hámlasztásra ugyanez érvényes: jó, ha megszabadulunk az elhalt hámsejtek legfelső rétegétől, de ezt csak óvatosan, finom szemcséjű radírral tegyük, és a barnítást megelőző napon.
 • Alaposan hidratáljuk a bőrt szintén a kezelés előtti napon – közvetlenül az önbarnítózás előtt ne krémezzük mással a bőrünket. Ha helyenként, foltokban nagyon száraz a bőr, inkább halasszuk egy kicsit a barnítást, mert ha nem egységesen hidratált a bőrünk, a szárazabb részeken eltérő lehet az elért színerősség.
 • Az önbarnítót tempósan és egyenletesen oszlassuk el az ajánlott applikátorkesztyűvel. Ha kézzel visszük fel, nemcsak hogy a kezet és a körmöt fogja meg, de a felvitt önbarnító is csíkos lesz.
 • Figyeljünk oda a redőkre, hajlatokra, hogy ne üljön be ide nagyobb mennyiségű önbarnító. Ide érdemes az applikátor kesztyűn lévő maradék terméket felvinni.
 • Olvassuk el figyelmesen a használati utasítást, legfőképp az arra vonatkozó részt, hogy a terméket le kell-e mosni, és tartsuk be a javasolt hatóidőt.
 • Érdemes kitapasztalni, mennyi idő alatt szívódik be a formula annyira, hogy már ne színezze meg a ruhát vagy a lepedőt – ez változó lehet, de általában nem tart túl sokáig. Addig viseljünk sötét ruhát vagy feküdjünk olyan takaróra, ami jól tisztítható és nem túl világos.
 • Az önbarnítóknak van azonnal látható hatása, de a végleges szín kialakulásához általában kell egy kis idő, ezért ne akarjunk egyszerre túl sokat használni belőlük. (Az önbarnító testápolók pedig fokozatos barnulást kínálnak folyamatos használattal.)

Az arcunkra is gondoljunk

Bizonyos termékek arcra is használhatóak, de sok márka gyárt kimondottan arcra való önbarnítókat. Akinek érzékeny a bőre vagy fontosnak tartja, hogy a barnítójának ápoló, hidratáló hatása is legyen, annak érdemes speciális arcbarnító készítményt választania. Az arc esetében legyünk különösen körültekintőek.

 • A barnítást megelőző napon végezzünk nagyon gyengéd fizikai hámlasztást, azaz óvatosan radírozzuk le az arcbőrt finom szemcséjű bőrradírral, és hidratáljuk alaposan.
 • Az önbarnító használata előtt és azt követően ne vigyünk fel a bőrre más arcápolót.
 • Pontosan kövessük a használati utasítást, nézzük meg, le kell-e mosni a terméket, illetve hogy mennyit kell várni, mielőtt egyéb kozmetikumot használnánk.
 • Legyünk percízek a hajvonalnál, a szemöldöknél és a hajlatokban, oszlassuk el egyenletesen a terméket az arc széleinél is.
 • Semmiképp ne essünk túlzásba a mennyiséggel, elsőre inkább kevesebbet használjunk, és ha szeretnénk, következő alkalommal növeljük picit az intenzitást.

A Bondi Sands Technocolor arcra való önbarnító szérumok szintén négyféle árnyalatban (Emerald, Sapphire, Magenta, Caramel) kaphatók, hogy mindenki megtalálhassa a saját aktuális bőrszínéhez és a kívánt árnyalat eléréséhez leginkább illőt. A szérumok illatanyagmentesek, aktív C-vitaminnal varázsolják ragyogóvá a bőrt. A hibátlan bőrkép elérésében pedig a Blemish Control Complex™ technológia segít.

Barna, de nem lebarnult

Ne feledjük, hogy az önbarnítótól napcsókolta árnyalatú bőr nem véd a napsugárzás ellen, az így elért barna szín nem ad fokozott védelmet. Ezért ha napra megyünk, ugyanúgy figyeljünk oda a fényvédelemre, és használjunk naptejet! Ne tegyük tönkre egy leégéssel az UV-mentesen elért barnulásunkat.