Táskát készített egy francia tervező Balázs Béla kötetéből

2014. január 16.
Magyar szerző kötetét is felhasználta híres, könyveket formázó táskasorozatához Olympia Le-Tan francia tervező.

Nemezzel borított, színes vászonnal kibélelt, hímzéssel, applikációval díszített, csattal záródó apró varázsszelencék Olympia Le-Tan book-clutch néven futó kiegészítői. A kis táskák, amelyek komoly sztárok hóna alatt is ott lapulnak egy-egy estélyen, könyvet formáznak, huzatuk pedig olyan, mintha könyvborító volna.

A vagány brit-francia tervező évek óta készíti kisszériás alkotásait, felhasználva a világirodalom legnagyobb szerzőinek és regényeinek nevét, címét. A könyvek talán még sosem kerültek ennyire a divat reflektorfényébe, bár a táskák sajnos többe kerülnek, mint egy jó könyv egy antikváriumban…

Ha a nagy divatházaknak eszükbe jut szöveteket, pólókat, táskákat népszerű városok vagy országok jellegzetességeivel díszíteni, akkor legtöbbször a párizsi Eiffel-toronyig vagy a New York-i szabadságszoborig terjed a fantáziájuk. Ezért (is) üdítő végignézni Olympia alkotásait: a book-clutchokon ugyanis megjelenik Európa itteni fele is (tiroli templomok, lengyel könyvkiadó, Franz Kafka és Dracula képében).

Ami pedig az igazi meglepetés, hogy táska készült Balázs Béla egy kötetéből is. A tervező az eredeti, Lesznai Anna rajzolta borítót használta. Igaz, hogy az ékezet rossz helyre került az író nevében, de így is örülünk az alkotásnak.