Mikrószerelem

2014. január 08.
Miről mesélnének a mikrohullámú sütők, ha beszélni tudnának? Mint egy felmérésből kiderült: valaki még a zokniját is abban mossa.

„Nem tudok nélküle élni, pedig még alig ismerem” Akár egy szerelmi történet, úgy kezdődik az európaiak és a mikrohullámú sütőjük kapcsolatát leíró tanulmány. A kutatást a Whirlpool megbízásából készítették, és bár az amerikai cég Európában ezúttal mindössze hat nemzet véleményére volt csak kíváncsi (ezen belül nagyobb arányban a nőkére), a tapasztalatok a többieknek is érdekesek. Annál is inkább, mert mára az európai nők több mint fele használ mikrót.

A szlovák, a cseh, az olasz, a brit, a svéd és a francia felhasználók arról számoltak tehát be, hogy a mikró sütés-főzéskor azért vonzó, mert praktikus és gyors – és ez a legkonzervatívabbakat is képes megnyerni. A kísérletezőbb kedvűek pedig élvezik, hogy több bonyolult fogás (amely hagyományos módon elkészítve rengeteg időt venne igénybe) egyszerűbben elkészül a mikró és persze a kifejezetten mikróra írt receptek segítségével.

És hogy mi másra használják még a készüléket? A nők több mint fele ebben melegíti az ízületi vagy egyéb fájdalmak ellen ajánlott kis gyógypárnácskáit, befőzéskor mikróban sterilizálja az üvegeket, ahogy a mosogatószivacs, a cumi vagy a cumisüveg tartozékai is gyakran landolnak a készülékben, hogy megszabaduljanak a baktériumoktól. Ismertebb fogás a citrusok melegítése, mert úgy több levet nyerhetünk ki belőlük vagy a próbálkozások a rágógumi textilből való eltávolítására…

Állítólag gyorsérlelhetjük benne az avokádót, és lehet vele frissen szedett fűszernövényt szárítani télire. Ennél ritkább a harisnya vagy zokni sürgősségi mosása a mikróban: vízzel és szappannal teli tálkában, 10 percig maximális fokozatra kapcsolva állítólag működik a dolog. Alkalmas lehet ruhafestésre, és minden ötödik nő itt olvasztja fel a szőrtelenítéshez használt gyantát. Van olyan is, aki használat előtt a szemhéjtust vagy a szempillaspirált is bedobja egy pillanatra, hogy felmelegedjen, pláne ha már beszáradt.