Bakelitlemezből vagány keretek

2014. július 15.
Van egy világszerte ismert szemüvegkeret márka, amit hazánkban gyártanak. Sőt mi több, a nemzetközi sztárok körében is egyre kedveltebb. A PandArte bloggere most bemutatja nektek a Tipton Eyeworks bakelitlemezből készült vagány kollekcióit.

A sikertörténet körülbelül 1998-ban kezdődött, amikor Zack Milskey úgy döntött elkészíti az első saját szemüvegkeretét, mivel az akkori kínálat nem felelt meg az igényeinek. A kreatív srác, akit mindig is érdekeltek a kézműves dolgok, megtalálta édesapja bakelit gyűjteményét a családi garázsban, és arra gondolt, ő bizony megpróbálja abból előállítani a hiánypótló darabot!

Bár a történet Amerikában startolt, nem sokkal később Zack Magyarországra települt, pontosan 2001-ben. Ezután lépett kapcsolatba az esztergomi szemüveggyárral, és kezdődhetett el a sorozatgyártás. Sajnos azonban az esztergomi gyár egy évvel később, 2002-ban csődbe ment, mivel akkorra már hazánk is Kínából importálta az olcsóbb műanyag kereteket. Ezekben az időkben Zack szinte egész Európát körbeutazta a kereteivel és „házalt” különböző optikáknál. Ezen partnerek az elkövetkezendő években fő vásárlóivá nőtték ki magukat.

Az igazi fordulat 2004-ben következett, amikor Zack és testvére, Zoltán (a cég másik tulajdonosa ) rájöttek, hogy a legnagyobb lehetőség abban rejlik, ha saját maguk irányítják a gyártást. Rengeteg teendőjük volt, hiszen elég specifikus gépek kellettek ehhez a folyamathoz, de kitartásuk meghozta a sikert, hiszen ugyanebben az évben megalapították a mára már világszerte híressé vált Tipton Eyeworks céget. A gyártást ezután Pécsre helyezték.
A világszerte több országban is megtalálható értékesítési menedzserek egyre több és több megrendelést hoztak a Tiptonnak. Így a csapat is bővülni kezdett. 2009-re Zack és testvére Zoltán mellett, plusz 3 állandó alkalmazott dolgozott nap mint nap azon, hogy a céget sikere vigyék. Ekkorra már két kollekcióval dolgoztak a Cinematique-al és Vinylize vonallal.

A Vinylize különlegessége, hogy bakelit lemez felhasználásával készül. Természetesen minden darab egyedi és különleges kézi technikával készül. Jól kitapinthatóak minden darabon a lemez barázdái.

A galériáért nagyobb méretben kattints a képre!

A Cinematique kollekciót sajnos már nem gyártják, de kizárólag a budapesti bemutatóteremben még jó néhány darab megtalálható. A keretek egyediségét az adja, hogy a rozsdamentes acél szárakba régi 16 illetve 36 millis filmkockákat helyeztek. A keretelő pedig cellulose acetate, ami egy különleges eljárással készült műanyag, így lehetősége van a vásárlónak, hogy egy sötétebb, fekete bakelites keret mellett színpompásabb darabokat is választhasson.

Napjainkra a cég óriási hírnévnek örvend és világszerte körülbelül 250 optikában megtalálható. Rengeteg híresség vásárolt már ilyen szemüvegeket az évek során: Michael Madsen, FloRida, Elthon John (egy egész kollekciót megvásárolt), Quentin Tarantino, a 30 Second To Mars, de Dani Alves brazil focista. Szerencsére hazánkban is egyre többen és többen keresik fel a márkát, már büszke Tipton tulajdonos többek közt Herczeg Zoltán, Till Attila és a Punnany Massif tagjai is.

PandArte