Három fiatal cseh márka, akiket mindenképpen érdemes követni

2017. április 13.
A március végén megrendezett Mercedes-Benz Prague Fashion Week-en felvonult a cseh divatélet színe-java: mind „idősebb" mind néhány éves márkák mutatták be a 2017/2018-as őszi-téli szezonra szánt kollekcióikat. Nézzük, ki az a három fiatal brand, akiket mindenképpen érdemes követni?

LAFORMELA / Antonin Soukup & Miroslava Kohutiarova

A női és uniszex darabokat, valamint bőrkiegészítőket is kínáló LAFORMELA az egyik legígéretesebb szlovák és cseh ready-to-wear divatmárka: kollekcióikat a kései szocialista szubkultúra mellett művészeti irányzatok inspirálják. A márkát 2010-ben alapították a tervezők, azóta kreációikat nem csupán a helyi média és közönség, de a nemzetközi, kortárs divatra fogékony réteg is megismerte. Prága mellett Párizsban is gyakran bemutatkoznak. 2014-ben ráadásul elhozták a Czech Grand Design díját is 2015-ös tavaszi-nyári kollekciójukkal. A tervezőpáros a lokális művészeti inspirációt kétségkívül nemzetközi érdeklődésre is számot tevő formába ölti: különleges és látványos színpárosításokkal, egyedi szabásvonalakkal és grafikai elemekkel dolgoznak. Legújabb, a divathéten bemutatott kollekciójukat az 1989 utáni csehszlovák nosztalgia ihlette. A márka kollekciói hidat képeznek a művészi inspiráció és az abszolút hordhatóság, múltba révedő nosztalgia és a jelenben létezés, valamint a nőiesség és a vagány, punkos atmoszféra között, mely jegyekkel való játék a brand egyedi DNS-ét alkotják.

Miro Sabo

A szlovák születésű, fiatal tervező már végzős kollekciójával elhozta a legjobb diplomakollekciónak járó díjat. Prágában folytatott tanulmányai mellett tanult Párizsban, ahol a nagynevű Peclers trendügynökségnél is tapasztalatot szerzett, valamint Belgiumban Bruno Pieters, Antwerpenben pedig Raf Simons mellett volt gyakornok. 2012 óta építi sikeresen saját nevét viselő márkáját, ami mellett jelmeztervezőként is dolgozik. Miro elképesztő szabászati megoldásokkal dolgozik és kreációi gyakran lélegzetelállító sziluetteket kreálnak, miközben nem téveszti szem elől a nőiességet. Legújabb kollekciójában élénk színpárosításokra tette le a voksát, női és férfi öltözékeket egyaránt a kifutóra küldött. A fekete-fehér-szürke darabokat izgalmas szabásokban, vonalakban törik meg a piros, sárga vagy éppen kék részletek és előhozzák belőlünk a szuperhőst: amit csillagok vagy Batman-emblémák jelképeznek. Első ránézésre összhangban abszolút utcára való, sportos ruhadarabok alkotják a kollekciót, azonban ha jobban megvizsgáljuk, igazán nőies, szuperjól kombinálható darabokat álmodott meg a tervező, aki az idei Czech Grand Design nyertese.

Jan Cerny

Talán nem tévedek, ha azt mondom, Jan a cseh divat egyik legifjabb csillaga és ráadásul úttörő víziót önt ruhák formájába a férfidivat terén. A még mesterszakos tanulmányait végző tervező állandó szereplője a divateseményeknek. Minden egyes kollekcióját egy új élmény, tapasztalás köré építi fel és komplett univerzumot kreál ruhadarabjai köré – sikeresen. A legkülönfélébb inspirációk ragadják meg: így Peckham (a hírhedt londoni kerület), moldáv szőlőhegy, a férfiprostitúció vagy éppen posztapokaliptikus öltözetet tervez. Nem fél színeket használni és a szemet gyönyörködtető, kézzel festett felületkezelések sem állnak távol tőle: elképesztő szenvedéllyel és elhivatottsággal tervez és alkot, minden kollekciójában szerepel olyan alapanyag, amelyet ő fest, gyakran kísérletezik különböző eljárásokkal. Bravúrosan önt új formába úgymond alapdarabokat és fenekestül felforgatja a hagyományos öltözékeket. Legújabb kollekcióhoz is festett, lakkozott, fújt és tépett: a végeredmény önmagáért beszél és a világ bármelyik divathetén megállná a helyét. Garantáltan sokat fogunk még Janról hallani!

A teljes galériáért kattints a képre!


Képek: MBPFW