Különleges ruhád lehet egyedi fotóval!

2017. július 18.
A PandArte bloggere most Fehér Beatrix elképesztően stílusos ruháit és táskáit mutatja be nektek.

Beatrix munkáival már régóta szemezek, de valamiért csak most kerültem közelebbi kapcsolatba velük. Nagyon különlegesek, hiszen a saját fotóiból átalakított képek kerülnek rájuk, de nem csak a mintájuk, szabásuk is imádnivaló. Vannak elegánsabb és sportosabb darabok is, de általánosságban véve hétköznapi viseletre készülnek!

Beleszerettem az új nyári kollekciójába, aminek a fő motívuma a vízpart. Pont a képen látható szoknya lett az egyik nagy kedvencem, úgyhogy meg is kerestem őt, hogy szívesen bemutatnám a blogomon a munkáit és CAMOU márkáját.

A kezdetek…

„Még annak idején a Kisképzőre, majd a MOMÉ-ra jártam bőrdíszműves szakra. Itt volt szerencsém fél-fél évet Ljubljanában és Finnországban tölteni, ahol valahogy automatikus volt, hogy mindig fényképeztem a környezetemet. Jött a kérdés, hogy miért ne kerülhetnének fel ezek a fotók emlékként tárgyakra? Először csak kisebb övtáskákra, bodybagekre szitáztam, majd a diplomamunkám során egy svájci designer hölgy számára készítettem kiegészítőket. Ő férfiaknak készít szoknyákat Zürichben és több nyáron át is gyakornokoskodtam mellette – meséli Beatrix. – A diploma után a Szépművészeti Múzem által felkért divatbemutatón pedig már ruhák is szerepeltek, Budapest ihlette képekkel. Majd jött az első WAMP és a vásárlóknak köszönhetően alkalomról alkalomra újabb darabok, kollekciók születtek. „

Minden részletet ő talál ki!

„Kizárólag saját készítésű fényképekkel dolgozom. Ez alapkoncepció, amihez ragaszkodom! Lényegében bárhol is fordulok meg a világban, a kamera velem van. Van, amikor az aktuális kollekcióban alkalmazom a friss képeket, de akad, amikor csak évekkel később veszem elő őket, mert éppen akkor illenek bele a témába. Ezeket a fényképeket alakítom aztán át a különböző technikák alkalmazása szerint. Ha színes fotószerű nyomatot álmodok meg a ruhára, akkor is alakítok valamennyit a képeken, hol festői lazúrral, hol még elvontabban. Ha pedig szitázott minták lesznek, akkor pozitív-negatív, kontúros grafikák jöhetnek szóba. A fényképszerű minták transzfernyomással készülnek, kevert szálas anyagokra, a technológiából adódóan. A szitázott vonalnál pedig mindig természetes textíliákat használok. Azt gondolom, elég sokféle anyaggal dolgozom és mindegyiknek van az előnye. Nyáron persze több a pamut, viszkóz vagy éppen a nagy kedvencem, a hernyóselyem. Télen a gyapjúposztók mellett a technikai anyagok is szerepet kapnak. Tehát sportosabb és elegánsabb anyagok egyaránt jelen vannak. A ruhák kis példányszámban készülnek, minden mozdulatában idehaza. Magam találom ki és készítem a szabásvonalakat, a rájuk kerülő mintákat, gyakran magam is festem meg őket még varrás előtt. A végeredmény, pedig rendkívül gyakorlott, ügyes kezű munkatársaim kezében valósul meg.”

Az idő a legjobb designer!

„Hosszú és komplex folyamat, mire megszületik egy új kollekció. Valójában vannak hetek, hónapok, amikor tudatosan is igyekszem kizárni mindent, ami a tervezésen kívül esik. Ilyenkor nincsen túl jó kedvem… Elzárkózom, és csak a feladatra koncentrálok, ami nem más, mint, hogy megfejtsem, mit is szeretnék kifejezni. Nálam ez mindig is így működött és amennyiben „lazábban” próbáltam megoldani a problémát, az esetben nem tetszett a végeredmény. Igazából azt vallom, hogy az idő a legjobb designer. Amikor együtt fekszem, kelek a koncepciókkal, rajzokkal… Logikai játékot játszom velük, és a végén megtalálom a párokat. Nem feltétlenül látszik ez a kész ruhákon, de én tudom, hogy minden eshetőséget körbejártam. Ezért sem kötöm magamat időhöz, amelyből általában úgyis mindig kicsúszok és később jelennek meg az aktuális kollekcióim.”

Nyári kollekció

Az idei nyár mintáinak fő alapja, hogy a vízhez kötődnek. Így a tavak, folyók, tengerek struktúrája, növényzete, élővilága, hattyúk, sirályok jelennek meg és a parthoz köthető dolgok, hajók, vízi csúszdák, kagylótelepek. Ehhez több év nyaralásának fotóiból válogatott Beatrix, így a balatoni üdülések alkalmával készített képek is felhasználásra kerültek, de megjelenik például a Duna is. Színekben a kék, zöld dominál a színtelen, szürkék mellett.

A tervező imádja Budapestet is, így természetesen az elmaradhatatlan fővárosi szcénák is terítékre kerültek. Míg az előző kollekciókban villamosok siklottak, most a trolibusz lett a kedvenc. A szitázott vonalnál is Budapest köszön vissza, a Szabadság híd, a Budai vár utca részlete, a felújított Szél Kálmán tér és a rakpart. Mindez egy vonalas, grafikus stílusban alkalmazva.
Az elkészült kollekció személyes inspiráló ereje és egyben modellje is egy csodálatos hölgy volt, Molnár Emese, személyében. Ő a JaMese énekesnője, aki évek óta a színpadon és a hétköznapokban is szívesen viseli a CAMOU ruhákat.

Jelenleg a teljes kollekció a budapesti és a bécsi WAMP-on található meg. A kollekció bizonyos válogatott darabjai pedig a Lucky Shepherd Showroomban lelhetőek fel (1027, Budapest, Fő utca 63.).

Engem teljesen lenyűgöztek ezek a ruhák, remélem nektek is tetszik!

PandArte