Fátyolos kollekció Sármán Nórától

2017. december 01.
Sármán Nóra új, 2018-as tavaszi-nyári kollekciója egy izgalmas és újszerű képi világon keresztül kel életre Kóti Réka fotósnak köszönhetően. A különleges fotósorozat nálunk debütál.

Mi ihlette a 2018-as tavaszi-nyári kollekciót?

Sármán Nóri: Az új kollekciót egy képzeletbeli utazás ihlette, a mézeshetek ruhatárát terveztem meg. A kollekció egy olyan bőrönd, amelyben megtalálod a blúzt és a sortot a koktélozáshoz, az átlátszó ballonkabátot a kabrióhoz és a ruhát is a Las Vegas-i esküvődre. A kollekciónak még egy inspirációja volt a kezdetektől. Olyan anyagokra bukkantam otthon, amelyeket még a nagymamám használt annak idején az általa varrt menyasszonyi ruhákhoz. Ezek különleges hímzett és áttört organzák, taftok, szaténok és csipkék. Vakítóan fehérek és ropogósak, tökéletes alapanyagul szolgáltak az elképzelt nyári alkalmi ruhatárnak. Számomra nagyon fontos érték, hogy továbbviszem a családi hagyományt, és ebben a kollekcióban ez fejeződik ki. A nagymamám emléke és a folytonosság is benne van ezekben a ruhákban, családi tradíció és nosztalgia, ugyanakkor a megújulás lehetősége is.

A kollekció mondanivalója vagy maguk a ruhák inspirálták a fotóanyagot?

Sármán Nóri: Azoknak a szakembereknek, vagy inkább művészeknek, akikkel szeretek dolgozni, soha nem mondom meg, hogy mit szeretnék látni a képeken. Nekem sokkal fontosabb az, hogy ők mit látnak meg abban, amit csináltam, és ők hogyan láttatják azt. Elsősorban maguk a ruhák inspirálták a képeket. Az az atmoszféra, amelyet Réka teremtett, csodásan visszahozza az általam elképzelt álomszerű utazás világát.

Kóti Réka: Nóri kollekcióinak anyagválasztása és formavilága mindig a legtisztábban értelmezett nőiességet jeleníti meg számomra, ami már önmagában nagyon erős inspiráció. A Honeymooner darabjai és Vécsey Zsófi fejdíszei számomra az ártatlanságot, időtlenséget és  természetességet szimbolizálják.

Hány éve dolgoztok együtt?

Sármán Nóri: Rékával több mint 7 éve ismerjük egymást, és szinte minden évben alkotunk valamit közösen.

Kóti Réka: Évek óta vissza-visszatérően dolgozunk együtt Nórival, bár ezt nem is nevezném munkának, inkább közös kísérletezésnek. Szerintem mindketten szeretjük kihívások elé állítani  magunkat, így többször fotóztunk már rekord sebességben, atipikus helyszíneken vagy kihívást jelentő időjárási viszonyok között. Analóg technikát használok és szeretek különböző érzékenységű filmekkel és gépen belüli multiexpozícióval kísérletezni, aminek természetes velejárója a várakozás és a meglepetés öröme. Külön öröm Nórival közösen rácsodálkozni a laborban frissen előhívott képekre.

Milyen közös munkáitok voltak?

Sármán Nóri: Több kollekciómat is fotózta már Réka, és mindig újabb jelentést adott a ruháknak.

Kóti Réka: Évek óta dolgozunk együtt, és miután emberileg is és vizuálisan is nagyon könnyen megértjük egymást, van egyfajta spontaneitása és természetessége a közös munkáinknak. Van, hogy Nóri ruhái vannak a főszerepben, és van, hogy egy történet vagy hangulat kibontásának fontos eszközei.

Nóri, mit szeretsz Réka látásmódjában leginkább?

Sármán Nóri: Réka képi világa szerintem hasonló a sajátomhoz, csak az enyém ruhákban fejeződik ki. Egy nagyon éteri és tünékeny világ, valahol a képzelet és a valóság határán.  Nőiesen könnyű és fátyolos, de mégis van mélysége, hiszen mindig van mondanivalója. Réka képei gyakran olyanok, mintha történeteket mesélnének el. Történetek elmúlt idők nőalakjairól, akik hozzánk, mai nőkhöz szólnak. A ruhák nemegyszer fontos szereplők ezekben a történetekben.

Réka, téged mi fogott meg az új kollekcióban?

Kóti Réka: Szeretem a kollekció légiességét és kortalanságát. Külön érték, hogy az anyagok családi emlékeket őriznek és múltat idéznek.

Miért éppen ezt a különleges képi világot választottátok a kollekcióhoz?

Kóti Réka: A képek multiexpozícióval készültek, így a fátyolosság, az áttűnések a Nóri által felhasznált szaténoknak, organzáknak és csipkéknek köszönhetőek. A kollekciót viselő modellek gyönyörűek voltak, és természetesen elevenítették meg a ruhák finom érzékiségét.

Mit szeretnétek üzenni a fotósorozattal?

Kóti Réka: Szeretem, ha a képek által teremtett hangulat szabad értelmezést enged mindenkinek.  Emellett szerintem mindkettőnknek fontos a tudatos, kortárs gondolkodás: a manuális, hagyományos anyaghasználat és a korhű technikák használatának szintézise.

Kóti Réka Instagram.com/rekakoti,  www.rekakoti.com
Sármán Nóra Facebook.com/sarmannora, norasarman.com

Smink: Tombor Saci Makeup Art Director & Tégely Laura Key Makeup Artist
Haj: Kevin Murphy csapat
Fejdíszek:Vecsey Millinery