Ékszerek minden mennyiségben – új rovat

2018. február 02.
Párizs a második otthona, 27 éves, a Sorbonne-on tanult, és olyannyira magával ragadta az ékszerek világa, hogy Jewellery Page néven blogot indított. Borbély Gabriella írásaival mostantól rendszeresen találkozhattok a marieclaire.hu-n.

Gyerekként mi akartál lenni?

Nagyjából 10 éves korom körül már elég határozottan megfogalmaztam, hogy írni szeretnék és minél többet utazni. Arra vágytam, hogy felfedezhessek más kultúrákat, távoli helyeket és megismerhessek emberi sorsokat. Szerettem volna olyan dolgokról írni, ami értéket képvisel és valami pluszt ad annak, aki majd olvas.

Mióta érdekel az ékszerek és a divat világa?

Gyerekként különleges, misztikus tárgyaknak tartottam az ékszereket. Lenyűgözött, hogy nem csak sokfélék és szépek, hanem mögöttes tartalommal is bírnak. A karikagyűrűk kifejezték a szüleim összetartozását, az aprócska kereszt a nagymamám nyakában a hitet vagy a kézzel font cérnakarkötő, amit kaptam, a barátságot. Később, ahogy egyre többet utaztam, sokféle kiegészítővel és öltözködési szokással találkoztam. Ekkor kezdtem el egyre többet foglalkozni az ékszerekkel: azzal, hogy mit jelent számunkra egy-egy darab.

Hogyan kerültél ki 2013-ban Párizsba?

Magyarországon PR szakirányon végeztem és újságírást tanultam, mellette különböző szerkesztőségekben dolgoztam gyakornokként. Amikor befejeztem az egyetemet, azt éreztem, hogy ennél szabadabb sosem leszek. Párizsba vágytam, ezért összepakoltam és kimentem nyelvet tanulni. Később felvettek a Sorbonne-ra, majd a munka és a magánélet is úgy hozta, hogy ma már rengeteget utazom Európán belül és kívül is.

Hol képzeled el az életed? Itthon vagy Franciaországban?

Párizs a második otthonommá vált. Nagyon inspiráló, sokféle emberrel, történettel találkozom, és rengeteg eseményen tudok részt venni. Szuper, hogy benne lehetek a francia és a nemzetközi ékszer-, illetve divatvilág vérkeringésében. Egyébként Magyarországtól sem szakadtam el, gyakran járok haza, hiszen szívügyem az otthoni ékszertervezők munkásságával is foglalkozni. Nem vetettem el, hogy egyszer visszaköltözöm Budapestre, de egyelőre élvezem a nemzetközi légkört.

Mi adta az ötletet, hogy 2016-ban blogot indíts?

A Jewellery Page elindulása előtt, nagyjából két évvel, ékszerekkel kapcsolatos rendezvényekre, bemutatókra és galériákba kezdtem járni. Találkoztam tervezőkkel, szakmai konferenciákon vettem részt, és nagyon sokat olvastam az ékszerekről. Elsősorban Párizsban és Budapesten, de később, utazásaim során, Amerikában, Ázsiában és Európa több országában is igyekeztem megismerni a helyi tervezőket és szokásokat. Annyi érdekes történettel és gyönyörű alkotással találkoztam, hogy végül összeraktam magamban egy koncepciót, és elindítottam a blogom. Szingapúrban töltöttem akkor hosszabb időt, ahol az ázsiai ékszerek nagy hatással voltak rám.

Mi az, ami leginkább megfogott az ékszerek világában?

Az ékszerekhez kapcsolódó személyes történetek és sorsok érdekelnek leginkább. Ki álmodja meg és hozza létre őket? Mi inspirálja a megszületésüket? Mit képvisel annak, aki ajándékba adja az ékszert? Mit akar kifejezni velük az, aki viseli őket? A különböző hagyományok, szokások és szimbólumok is foglalkoztatnak, ahogy az aktuális divatirányzatok, stílusok és tervezők. Na, és persze ki tud ellenállni a legszebb alkotásoknak? Néha, csak hagyom magam lenyűgözni, mert ez is nagyon fontos, nem csak a mögöttes tartalom.

Milyen cikkeket olvashatunk majd tőled a marieclaire.hu-n?

Egyedülálló kreációkról, friss kollekciókról és nemzetközi eseményekről fogok írni. A híres ékszerházak és felkapott márkák mellett fontosnak tartom, a kevésbé ismert tervezőket is bemutatni. Leginkább francia és magyar ékszerekről olvashattok tőlem, de más országokból is hozni fogok érdekességeket. Emellett ötleteket, tippeket és stílustanácsokat szintén megosztok majd veletek.

Ha ékszer, akkor…

Számomra minden ékszer egy utazás: kultúrák, alkotók és önmagam felfedezésének lehetősége. Szeretem a különleges darabokat, de ritkán hordok feltűnő, túl színes vagy nagy ékszereket. A részletgazdag és finom kreációkat kedvelem, ám ezekből sem szoktam sokat viselni egyszerre.

Fotó: Száraz Katalin