Hogyan választott ruhát az Oscarra Borbély Alexandra?

2018. március 06.
Füzes Eszter, az egykori USE unused divatmárka egyik tervezője segített Alexandrának kiválasztani azt a meseszép estélyi ruhát, amelyet a színésznő az Oscar-gálán viselt, és ami nemcsak itthon, de a nemzetközi médiában is számos helyen megjelent. Füzes Eszter elárulta nekünk a ruhaválasztás kulisszatitkait.

Régóta ismeritek egymást Alexandrával?

Csak nemrég ismertük meg egymást közelebbről. Decemberben és januárban együtt dolgoztunk Szandrával és Ervinnel Bodzsár Márk új filmjében, a Drakulics elvtársban. Én voltam a jelmeztervező, Szandra csak néhány napot forgatott, Ervinnel viszont 6 héten át minden nap találkoztunk a forgatáson. Figyelte, ahogy dolgozom és valószínű megtetszett neki a munkám. Ő vetette fel, hogy segítsek Szandrának a ruhaválasztásban.

Milyen ruhára vágyott Szandra?

Igazából nem tudta pontosan, hogy mit szeretne. Annyit tudott csak, hogy szeretné tartani a jó értelemben vett kelet-európai, látványos, nőies stílust. Nem vágyott nagyon zárt, decens, szigorú ruhára. A fekete szín szóba sem jöhetett.

Tavaly Szamosi Zsófi Sármán Nóra gyönyörű piros csipkeruhájában vonult fel a vörös szőnyegen. Szandra esetében miért nem magyar tervező darabját választottátok?

Több magyar tervező is felajánlotta segítségét az estélyi elkészítéséhez. Szandra nem szeretett volna szívességet kérni senkitől sem, nem akart megbántani bárkit is azzal, hogy nem az ő ruháját fogadja el. Szakmai szempontból én is inkább a külföldi ruhát támogattam, a modern nagyestélyi kategóriában nincs igazán nagy választék itthon. Az Oscar-gálára a magas minőség és a felsőkategóriás divatházak ruhaviselete jellemző.

Végül miért pont Monique Lhuillierre esett a választás?

Három hetünk volt arra, hogy beszerezzük a ruhát. Mivel nem tudtunk kiugrani Párizsba, vagy Londonba megnézni az üzleteket és ott felpróbálni, kiválasztani a legmegfelelőbb darabot, nem maradt más lehetőségünk, mint az internet. Készítettem egy nyolc darabból álló válogatást, Szandra ebből választotta ki a Monique Lhuillier ruhát a net-a-porter oldalról. Ennek a ruhának a szabása nagyon passzol Szandra homokóra testalkatához, kiemeli az erősségeit, megnyitja a dekoltázsát, amihez nagyon jól illett egy diszkrét, modern gyémánt nyakék.

Milyen volt, amikor Szandra először bújt bele?

A Katona József Színház öltözőjében próbálta fel először a ruhát. Mindnyájan nagyon izgultunk, hogy hogyan áll majd neki. Mintha ráöntötték volna! A ruha anyaga nem gyűrődik, ez is egy fontos szempont volt a választásnál, az alsó varrásnál hajtogattuk össze és egy ruhás zsákban utazott vele Los Angelesbe. A ruha történethez az is hozzátartozik, hogy Ervin ajándéka volt ez Szandrának.