KarmanXCeleni: egyszer volt, hol nem volt

2018. március 26.
A Karman Jewelry mindig szolgál valami meglepetéssel. Évadról évadra új ötletek öltenek formát – de az értő és érző szemlélő észreveheti a folytonosságot is. Minta egy különösen kreatív és szabad asszociációs folyam elevenedne meg előttünk, amikor a kollekciókat egymás mellett nézzük.

A legújabb kollekció a FABULA nevet kapta: és valóban, nem csak az ihlet forrása, de az elkészült darabok is mesébe illőek. A inspiráció a Celeni márkával való – nem első – együttműködésben gyökerezik. Cselényi Eszter, a Celeni névadója és Kármán Orsi ékszertervező most Reich Károly grafikusművész meseillusztrációiban merült el, ennek köszönhetjük a Celeni játékos, könnyed ruháit és a velük tökéletes harmóniát alkotó FABULA kollekció kiegészítőit.

Az ékszerek nem csak megidézik, de tovább is gondolják Reich Károly mesehőseit. Kármán Orsi ebben a munkában ékszertervezőként és grafikusként immár „szakmabeliként” újra felfedezhette a művész illusztrációinak nagyszerűségét, amelyeket áthat a letisztultság, a egyszerű vonalvezetés, játékosság és humor. Ugyanakkor saját gyermekkorát is megidézi, amelynek állandó szereplői voltak ezek a kedves figurák.

Az eredeti illusztrációk légiességét, az azt létrehozó pasztell- és akvarelltechnikát eredeti módon emeli át a kézzel fogható világba: a grafikai mintákat síkból térbe emeli, izgalmas anyagmegmunkálásokkal teszi különlegessé a felületet. A lézerrel formára vágott, különböző árnyalatú és textúrájú transzparens plexirétegek egymásra építésével alkotja újra az eredeti grafikák játékos könnyedségét.

A Reich-mesevilág szereplői mellett megjelenik a nap, hold, virágok, különböző állatfigurák – kakas, lovacska, halacska. Az egyszerűbb darabok és az összetettebb kompozíciók egy egyedülálló, 20 darabos kollekciót eredményeztek.

Néz meg galériánkat!

13 fotó megtekintése

Hol: karmanjewelry.com