Nem lesz több mohair a Zara és a H&M polcain

2018. május 07.
A PETA nagyszabású nyomozása megrázó képet mutatott a dél-afrikai angórakecskék tenyésztésétől, ennek hatására több nagy divatcég is ejteni fogja a mohair anyagból készült darabokat.
Fotó: Unsplash.com

Valószínűleg sokan hordanak mohair fonalból készült ruhadarabokat, de azt biztosan kevesen tudják, hogyan készül a puhaságáról híres anyag. A mohairt az elsősorban Dél-Afrikában tenyésztett angórakecskék gyapjából állítják elő, de az csak most, a PETA nyomozásából derült ki, milyen kegyetlen módon is teszik ezt.

Az állatvédők megrázó felvételen mutatták meg, hogyan bánnak a gyakran még egészen fiatal állatokkal, hogyan csavargatják erőszakkal testrészeiket, hogy minél gyorsabban megnyírhassák az állatokat. A munkások a lenyírt gyapjú mennyisége után kapján fizetésüket, ezért erősen motiváltak rá, hogy minél rövidebb idő alatt minél több állatot megnyírjanak. A hatékonyság érdekében bármit megtesznek: farkuknál fogva emelik magasba a kecskéket (nagy valószínűséggel el is törve azt), teljes testsúlyukkal nyomják a földre az ellenkező állatokat és kíméletlenül a földre vetik őket, ha végeztek a nyírással. A PETA megrázó felvételét mindenki csak saját felelősségre nézze meg:

Az állatvédők nyomozásának hatására több divatcég, például a Zarát is igazgató Inditex vagy a H&M csoport is bejelentette, hogy 2020-ig eltávolítják kollekcióikból a mohair anyagból készült termékeket. A PETA akciójához csatlakozva a jövőben valószínűleg lemond a mohairről a Gap és a Topshop is, az állatvédők pedig reménykednek benne, hogy a jövőben még többen így tesznek majd.