Táncoló gyémántok és ékszertelefon magyar tervezőpárostól

2018. május 11.
Ezúttal lélegzetelállító ékszer-különlegességeket mutatunk a hazai Splendor márkától. Az alkotópáros, Orsi és Dani nemcsak hagyományos készít, hanem olyan meglepő kreációkat is, mint az ékszertelefon, pendrive, szandál vagy táska. Az organikus alakzatok maximálisan kihasználják a teret, az ékszerek szinte „életre kelnek” a szemünk előtt.

Megkértem Danit meséljen nekünk azokról az alkotásokról, amelyekre a legbüszkébbek eddigi pályafutásuk során.

1. „Táncoló gyémántok” ékszercsalád

D.: „Ami elsőként eszembe jut, az a „Balettos Ékszercsalád” és a hozzá kapcsolódó előadás, amit a Szegedi Kortárs Balettel együtt hoztunk létre. A produkció koreográfiáját az ékszereink formavilága és hangulatai ihlették. A tánc öt felvonásban a négy őselem, (a föld, a tűz, a víz és a levegő) által formálódó gyémántról mesél. Ennek megfelelően 4+1 ékszercsalád készült, melyek minden tagjába absztrakt módon álmodtuk bele a balett táncmozdulatait. Mindegyik kollekciót más-más kövek és fémek alkotják, stílusuk, hangulatuk eltérő. Az ötödik garnitúra a „Gyémánt”, ami magas karátszámú fehéraranyból készült, központi és kísérő gyémántok sorával díszítve. Az előadás alatt, a táncosok mögötti kivetítőn forogtak az ékszerek, felismerhetetlen részleteket mutatva. Aztán az adott pillanatban, amikor felvették az ékszerben látható pózt, formát, akkor a háttérben is megmutatkozott a kreáció, illetve a benne felismerhető táncmozdulat.”

2. „Dancer” hajtű

D.: „Másodiknak adja magát az 55. díjunkat elnyerő hajtű, mely a „Balett Levegő” garnitúra egyik tagja. Elsők lettünk vele a Dubaji Design Awards-on. Ébenfából van a fésű része, és egy speciális platinafém ötvözetű fehér aranyból az ékszer része. Több mint száz darab gyémánt rajzolja az íveit, illetve egy szabad formájú, egyedi csiszolású akvamarin díszíti a hajtűt. A „Balett Levegő” garnitúra minden tagját ezek a csodás drágakövek ékesítik. A bross, medál, fülbevaló és két darab eltérő gyűrű mellett, a hajtű is egy balettmozdulatot ábrázol. A garnitúrát Dubajban egy modell viselte a díjátadó gálán, és azóta több esküvőre kibérelték már az ékszert. Készült egy videó is a hajtűről, ami bemutatja hogyan terveztük és készítettük el: az inspirációtól kezdve, a skicceken és a 3D terveken át, egészen a végeredmény megszületéséig.”  / A videót ide kattintva tudod megnézni! /

3. „Frutto di Mare” ékszertelefon

D.: „Az ékszertelefonra is büszkék vagyunk, ami azért különleges, mert soha nem találkoztunk még ekkora kihívással. Négy hónapig készült, hárman éjjel-nappal dolgoztunk rajta. Minden hétvégén és éjszakákon át. Az eredeti mobiltelefont teljesen darabjaira szedtük, csak az elektronikát tartottuk meg. Egy Görögországból beszerzett kagyló jelentette a ház alapját, melyet 18 karátos sárga és fehér aranyból hoztunk létre, és gyémántok százával, illetve tahiti gyöngyökkel díszítettünk. A billentyűzetet kézzel csiszolt és vésett azbeszt-tűs hegyikristályból készítettük. A telefon teljesen működőképes: cserélhető az akkumulátor, a SIM kártya, és működik minden funkciója. Még a rezgő jelzések is! A kreáció számos díjat nyert el világszerte. Többek között az USA-ban rendezett Jewellery Arts Awards nemzetközi ékszertervezői versenyen az abszolút első díjat kapta meg.”

 4. Ékszerszandálok

D.: „Vágó Réka cipőtervezővel készítettünk először ékszercipőket a Tahiti Gyöngy Trófea versenyre, ahol a „Cinderella” névre hallgató szandál meg is szerezte az első helyet. A kreáció egy korábbi díjnyertes nyakékünk designjához igazodott. Az aszimmetrikus ékszercipőt fehér aranyból készítettük, és tahiti gyöngyökkel díszítettük. A felkúszó alkatrészek körbe fogták a lábfejet. Ezt követően több ékszerszandált is kiviteleztünk megrendelésre. Például Herceg Esterhazy Antal feleségének, Svetlanának, vagy Horváth Éva szépségkirálynőnek, aki az operabálon viselte azt. Ezek a lábbelik teljesen egyedi darabok. A megrendelő izomzatára és csontozatára alakítottuk a gyémántokkal, gyöngyökkel díszített arany alkatrészeket, melyek a cipők elválaszthatatlan részeként vannak a topánkákba építve. Tartósak és kényelmesek, hiszen követik viselőjük adottságait és formáit.”

5. „Garden” koktélgyűrű

D.: „Ötödikként a „Garden” gyűrűről mesélnék, amely egy koktélgyűrű, azaz a ma divatos nagy köves, jelentős ékszerek világát képviseli. Az alkotás 18 karátos sárga aranyból készült, egy egyedi, checkerboard csiszolású brazil praziolittal. A kristályt tartó, fák ágaira hasonlító rendszer: a kert, amelyben számos apró drágakő „terem”. Briliáns csiszolású gyémántok, marquise csiszolású tsavoritok, olivinek és peridotok. A köveknek köszönhetően a zöld többféle árnyalata is felfedezhető az ékszerben. Az enyhén csavart, naturális forma a természetre utal. Ez a gyűrű hozta meg a Splendor márka 56. díját tavaly az USA-ban, ahol első helyen végeztünk az ékszertervezők nemzetközi versenyén. A kreáció csupán egyike annak az öt koktélgyűrűnek, melyeket az utóbbi időben terveztünk és alkottunk. Ezek a darabok többek között akvamarin, ametiszt, citrin, színátmenetes kvarc és gyöngy felhasználásával készültek.”

Jewellery Page Blog