Normcore – akadálymentes divat” az allee-ban

2018. június 10.
Végtaghiánnyal- és mozgáskorlátozottsággal élők számára készült divatos ruhákat mutatnak be azon a tárlaton, amely még ma ingyenesen tekinthető meg az Allee Bevásárlóközpont aulájában.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) kurzusán készült modelleket az érintettek bevonásával alkották meg az egyetem egyik kutatólaborja, a MOME TransferLab tagjai. A divattervekből és fotókból rendezett kiállításnak helyet adó Allee Bevásárlóközpont fontosnak tartja ráirányítani a figyelmet a fogyatékkal élők társadalomban betöltött szerepének jelentőségére és társadalmi integrációjuk elősegítésére is.

Lukoviczki Réka, modell, a „Robotlány” és Koós Pál a MOME Design Intézet igazgatója nyitotta meg a „NORMCORE – AKADÁLYMENTES DIVAT” című kiállítást az Allee Bevásárlóközpontban. Az esemény háziasszonya Lévay Petra paralimpikon, triatlon Európa-bajnok, a házigazda pedig Fenyvesi Zoltán a Tiszta szívvel című film egyik főszereplője volt.

FONTOS ÜZENET A TÁRSADALOM SZÁMÁRA

Az Allee Bevásárlóközpont társadalmi felelősségvállalása keretében azért állt a projekt mellé, mert fontosnak tartja a MOME TransferLab tevékenységét és a XI. kerületi oktatási intézményekkel való a szoros együttműködést. A kutatólabor a fogyatékossággal élők támogatását, társadalmi láthatóságának erősítését elsődleges céljának tekinti, melyhez a labor újszerű, útkereső oktatási programjai adják a hátteret. A labor ezeket a célokat a tervező szakokkal szorosan együttműködve valósítja meg.

A KIÁLLÍTÁS FILOZÓFIÁJA

A kiállítás címében is szereplő „Normcore” a kortárs divatelmélet kifejezése, mely a végletesen egyszerű, szélsőségesen „normális” öltözködés eszköztárát írja le. De vajon létezik-e normális test? Mi a normális? Meddig terjed a felelősségünk abban, ahogy ezeket a fogalmakat a társadalom formálja? Annyi bizonyos, hogy a ruhatervezésnek óriási szerepe, kommunikációs feladata és lehetősége van e párbeszéd alakításában. Az úgynevezett „egészséges test” csupán egy mesterséges kép, amely a fogyatékosságot a normálistól eltérőnek jelöli. Miközben a fogyatékosság nem betegség, hanem állapot, ami azon környezeti és szociális akadályok következménye, melyeket a többségi társadalom állít fel. Fogyatékkal élünk olyankor is, amikor bármilyen átmeneti vagy időskori fizikai állapot miatt elesünk olyan lehetőségektől, amelyek a társadalom minden tagját megilletik. Ezek a helyzetek sokszor a minket körülvevő tervezett környezetből adódnak, tehát emberi döntések eredményei. Egy ilyen felelős döntés többek között a divattervezés is. A tárlat olyan divatterveket mutat be, melyek az érintettek számára, az ő aktív részvételükkel készültek. A végtaghiányos, kerekesszékes együttműködők személyes igényeire szabott ruhák teljes mértékben funkcionális, viselhető darabok. Létük a fogyatékossággal kapcsolatos előítéleteinket kérdőjelezik meg. A tárlat az érintett modelleket szerepeltető divatfotókkal szeretné megmutatni, mi történik akkor, ha a ruhatervezés valódi igényeket követ, és jelentésteli gesztusokkal beszél a viselőjéről. A divatfotókat skiccek, videóinterjúk és alkotói állásfoglalások kísérik, hogy az érdeklődő minél teljesebb képet kapjon a tervezési folyamatról.

MOME TransferLab

A tárlatot kezdeményező MOME TransferLab a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem esélyegyenlőségi laborja, kutató- és alkotóműhelye. Interdiszciplináris projektek révén elméleti szakemberek, tervezők, és művészek bevonásával igyekszik elősegíteni a fogyatékossággal élő személyek társadalmi integrációját és önrendelkezését.

A laborvezetője Dr. habil. Veres Bálint egyetemi docens, a projekt szakmai vezetője Dobi Dóra. A kiállítás kurátorai: Dobi Dóra, Mihály Kamilla, Veres Bálint

A 2018. június 10-ig, 10 és 20 óra között látogatható tárlat aktív kísérőprogramokat is kínál az érdeklődőknek.

 

További részletek: www.facebook.com/MomeTransferLab, normcore.mome.hu

Fotó: Baricz Árpád- Allee Bevásárlóközpont