Kihagyhatatlan őszi divat-és dizájnvásárok Budapesten

2018. október 05.
Egyre izgalmasabb és nyüzsgőbb a hazai dizájn- és divatélet. Most olyan vásárokat mutatunk, ahol hazai kreatívok munkáit nézhetjük (és vásárolhatjuk) meg. Mindenképp érdemes meglátogatni ezeket az ősz folyamán!

Az ősz sok esemény miatt egy nagyon nyüzsgő időszaka a hazai divat- és dizájnszcénának, már csak a Design Hét gazdag programpalettája miatt is. Az összeállításban egy jól ismertet és négy teljesen új vásárt mutatunk most be nektek, ahol nagyon izgalmas termékekkel találkozhatunk. Azoknak külön érdekes lehet, akik ilyenkor már a karácsonyi ajándékokat vadásszák és mindenképpen valami különlegeset szeretnének majd adni – ezeken a vásárokon jó helyen járnak!

WAMP

A WAMP immár több mint 10 éve központi platformja a hazai divatnak és dizájnnak. Az október 21-i alkalom, a „Küldetésünk a Design” a tervezők közötti együttműködésekről fog szólni. Akár közös termékek, összehangolt kollekciók, alkotócsoportok, akár más egyéb együttműködések mutatkoznak be az eseményen. „Azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen jó dolgok sülhetnek ki abból, ha két vagy több kreatív alkotó „összedugja a fejét” és alkotnak valamit közösen. Ezzel mindig erősítik egymást. És nyilván a WAMP-nak többek között ez is az egyik célja, hogy egy olyan alkotó közösséget hozzon össze, ahol a tervezők egymással is együttműködnek” – meséli Vári Zsófia, a WAMP ügyvezető igazgatója. Novemberben 25-én pedig a visegrádi országok dizájnja lesz a téma, így a magyar tervezőink mellett vendégül látnak szlovák, cseh és lengyel tervezőket, ruha, ékszer és lakásdekoráció vonalról is. Decemberben pedig 3 elmaradhatatlan karácsonyi vásárral várják az érdeklődőket.


fotó: Gámán Zsuzsa

Hol?

Millenáris – II., Kis Rókus utca 16-20.

Mikor?

Október 21, november 26, december 9, 16 és 23.

MOME FAIR

Immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a MOME FAIR. Az esemény azzal a céllal hozták létre, hogy közelebb hozzák a kortárs designt a városlakókhoz és bemutatkozási lehetőséget nyújtsanak az egyetem aktív hallgatóinak. Itt találkozhat először a vásárlóközönség annak a feltörekvő tervezőgenerációnak a képviselőivel, akik ugyan még tanulnak, de már kiforrott stílussal rendelkeznek és tudatosan építik a személyes márkájukat. A kezdő tervezők karrierje szempontjából nagyon fontos, hogy minél több minőségi platformon mutathassák be alkotásaikat, hiszen így válnak láthatóvá a nagyközönség és a szakma számára egyaránt – pontosan ehhez nyújt segítséget a MOME FAIR. Jövőbeli céljaik között szerepel, hogy a kiállító hallgatóknak igény szerint komplex tanácsadást is nyújtsanak, ami segítséget nyújthat nekik az árazásban és egyéb menedzsmenti kérdésekben.

Különböző ékszerek, kerámiák, egyedi táskák és grafikák is várnak a látogatókra.


Fotó: Szimpla

Hol?

Szimpla Kert – VII. kerület, Kazinczy utca 14.

Mikor?

Október 13 (szombat), 12 és 18 óra között.

FESS Designvásár

Detvay Lili és Szolláth Ágota a megálmodói – és megvalósítói – a szintén új szereplő, Fess Designvásárnak. A FESS különlegessége, hogy ötvözik a divatot és a dizájnt a kortárs művészettel, a  jó hangulat pedig garantált! Abszolút friss nevek munkáit hozzák el az érdeklődőknek a lányok. Október 7-én egy gardróbvásárt rendeznek, 28-án pedig ismét dizájnvásárt. De szerveztek már divattanácsadást és előadásokat is, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, hogy alkalomról-alkalomra valami újjal rukkolnak elő. „A művészet és vizualitás gyerekkorunk óta fontos része az életünknek. Olyannyira áthatotta azt, hogy elkötelezettségünket szeretnénk átadni másoknak is. Küldetésünknek tekintjük, hogy folyamatosan megmutassuk, mennyi fiatal tehetséges képző és iparművész van ebben az országban. Textilesek, bőrrel dolgozó tervezők termékeit is szeretnénk szem előtt tartani. A FESS egy műhely, ahol a kortárs művészet legjellemzőbb trendjeinek feltérképezését és kortárs magyar művészet alkotóit megismertethetnénk az emberekkel” – mesélik az alapítók.

Hol?

Kazinczy utca 12, Szimpla terem

Mikor?

Október 7. és október 28.

 

Szimpla Fashion

Az eseménysorozat alapítójának, a ZANI megálmodójának, Garay Zsanettnek az adta az ötletet a vásár létrehozásához, hogy a showroomjába sok tehetséges tervező jelentkezik, de helyhiány miatt egyszerűen nem tud velük együttműködni. Így megszületett a Szimpla Fashion, hogy segíthessen a tehetséges hazai dizájnereknek. „A koncepcióm az volt, hogy kizárólag magyar tervezők legyenek, és ami a legfontosabb, hogy minőségi, magasabb színvonalú, letisztult stílusú tervezői munkák, amit én is képviselek és azonosulni tudok vele. A másik fő szempontom az volt, hogy hogyan lehetne ezt nemzetközivé tenni? Ezért egy olyan helyre gondoltam ahol sok külföldi is megfordul, így esett a választásunk a Szimpla Kertre” – meséli Zsani.  A „törzstervezők” folyamatosan megújuló kollekciói mellett hónapról-hónapra változik a dizájnerek listája is.


Fotó: Szőllősi Mátyás

Hol?

Szimpla Kert – VII. kerület, Kazinczy utca 14.

Mikor?

Október 27 és november 24. (11 és 18 óra között, még december elején is lesz egy)

~markett~

A nyári melegben a Valyo kikötő adott otthont az ékszertervező Szilágyi Sapi és a keramikus Rácz Rebeka „közös gyermekének”, ősszel pedig új helyszínen található majd meg a projekt. Hogy mi is ez? „Összegyűjtöttük Budapest legmenőbb portékáit, egyedi és különleges minden darab és árus, akivel itt találkozhatsz” – mondják az alapítók. És hogy kik ők? à Rebu Ceramics, Sapi, Lakatos Ábel, Racka, Manó Faktúra, Kores, Háttérzaj, Alma Tóth, Nändi, Vulkán Zine, Riso Plant, Typo Showroom és virágéknál,Double Chin Corp, Verkstaden és a lüszil embroidery.

Hol?

Lumen – VIII., Horánszky utca 5.

Mikor?

November 11.