Exkluzív beszámoló: színek és extravagancia a Los Angeles Fashion Weeken

2018. október 13.
Milánó, Párizs és New York mellett Los Angeles is beélesítette a kifutókat és idén ismét megmutatta, hogy ez a város nem csak a filmekről, hanem a divatról is szól. Ez talán nem is annyira meglepő, hiszen éppen a filmgyártás fővárosában – ahol az egy négyzetkilométerre eső sztárok és celebek száma minimum kettő – igen nagy a felvevő piaca a legújabb trendeknek. A Los Angeles Fashion Weeken  jártunk.

 

 

Tizennyolc designer mutatta be tavasz/nyári kollekcióját a 2018 –as Los Angeles-i divathéten, az extravagáns Petersen Automotive Museum épületében. Az LAFW 2018 rendezvényén a nemzetközileg isismert, neves tervezők mellett néhány pályakezdő designer is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.  A divathétre a világ minden tájáról érkeztek a divatmogulok, köztük olyan meghívottakkal, mint a brazil Fabiana Milazzo, a kievi Irina Marchuk, a thai Issue Thailand vagy a sokoldalú, hazai művész, Victor Wilde a Bohemian Society alapító divattervezője.

A legnagyobb név mégis az Escada volt. A sokszínűség nem csak a meghívott designerekre, hanem összességében a jövő évi tavasz-nyári kollekciókra is érvényes volt idén.

Jobb helyszínt nem is találhattak volna a szervezők az öt napos divatshownak, mint a Petersen Automotive Museum-ot. A tavaly átadott épületet már az építkezés időszakában nagy érdeklődés övezte – nem csak amiatt, mert a metropolisz múzeumnegyedében, a LACMA és a most épülő hatalmas Oscar Múzeum szomszédságában nőtt ki a földből, hanem azért is, mert a hullámos fém lemezekkel határolt felszíne és alatta a vörös világítása egy óriási autó áramvonalainak ábrázolása.

Ahogy közelítettem az épület felé a Wilshire Blvd felől, nem tudtam elvonatkoztatni attól az asszociációtól, hogy szélben lobogó kendőket látok. A divatshowra érkező hírességeket grandiózus vörösszőnyeg fogadta, amit a hivatalos programok után a vendégek is birtokba vehettek. A múzeum belső terében kialakított kifutót száz éves autók és motorok határolták különlegesen exkluzívvá téve a divathét atmoszféráját. A Los Angeles-i divatélet extravagáns arcai a szünetekben ki is használták a lehetőséget, hogy egy-egy jól eltalált múlt századi járgány mellett készítsenek vintage hangulatú képeket az Insta oldalaikra.

7 fotó megtekintése

Ott jártunkkor a brazil divattervező, Fabiana Milazzo volt az este kiemelt vendége, akinek évek óta keresettek a kreációi a Los Angeles-i krém körében. A félig olasz származású fashion designer visszatért a gyökereihez, amikor úgy döntött, hogy a divattervezői iskoláit Olaszországban végzi. Fabiana ezután hazatért szülőhazájába, hogy ott váljon ismertté először, de soha nem szakította meg európai kapcsolatait. A tervező jelenleg Braziliában él és dolgozik, de a Melrose Place-en lévő, jól menő üzlete ismertté tette nevét Amerikában is. „Világmárkát építünk – meséli – viszont nagy lépés számunkra ez a ma este, mert – bár Los Angeles-ben üzletem van,  ez az első amerikai divatbemutatónk.”

Amikor arról, kérdezem, hogy a most látott kreációit mi inspirálta a tervező bevat a keletkezés körülményeibe. „Sokszor az utazásaim során inspirálódok. Volt már olyan kollekcióm, amit egy perui látogatásom ihletett meg (Peru), de hozzátok egészen közeli kultúra is megfogott már, amikor létrejött a horvát-kollekció (Croatia). A ma látott kollekciót Kalifornia inspirálta. Láttad például azt a ruhát, ahol megjelenik a citromfa-motívum?  És a sok napsütés… Sose lehet tudni, lehet, hogy Magyarország is megihlet majd, ha arra járok!” – teszi hozzá nevetve a divattervező, aztán a fesztivál kérésére kellemes kötelességének tesz eleget: az after-partyknak is helyet adó tetőkerten egy művész készít róla különleges portrét a nyilvánosság előtt.

View this post on Instagram

Last night▪️

A post shared by shivasafai (@shivasafai) on

A követketkező napon nagy sikert aratott a NOR, azaz a norvég divatmárka, ami letisztult, ám szintén színes látványvilágával jól ellensúlyozta a nap másik, fiatal tervezőjének – a félig mexikói, félig ír – Rebecca Riverának (Irish Latina) a logo patch-work street style stílusú kreációit. A showjának különleges látványelemét a kifutó közepén felállított rúd és rúdtáncos lány jelentette. A LAFW-en a hírességek sem maradhattak el. Shiva Safai modell, tv-sztár a következő év leendő LAFW-házigazdája, (annak az ingatlanmágnás Mohamed Hadidnak a menyaszonnya, aki Gigi és Bella Hadid édesapja), most saját ékszerkollekcióját jött népszerűsíteni a divatshowra.


Kapcsolódó