Mától papírzacskóba shoppingolhatunk

2018. november 19.
Mától leváltja az eddig használt újrahasznosított anyagból készült műanyagzacskóit, és ezentúl kizárólag papírzacskókat használ a H&M a magyarországi üzleteiben. A papírzacskók újrahasznosított anyagból készülnek és 40 forintba kerülnek, mellyel a H&M célja, hogy még jobban csökkentse a felhasznált zacskómennyiséget és arra ösztönözze a vásárlóit, hogy használják többször a már megvásárolt zacskót vagy hozzák magukkal saját textilszatyraikat. A papírzacskókból befolyó összeg felével, azaz minden egyes eladott darab után 20 forinttal a WWF Magyarország, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete magyarországi alapítványának természetvédelmi munkáját támogatják.

A műanyaghulladék egyre nagyobb mértékű problémát jelent globális szinten, így immár nem csak azok újrahasznosítására, de a műanyagból készült termékek és csomagolások használatának minimalizálására is oda kell figyelnünk.

A H&M már évek óta dolgozik azon, hogyan lehetne a leghatékonyabban újrahasznosítani a megunt és elhasználódott ruhákat, hogy azok új életet nyerjenek ahelyett, hogy a szemétdombon végeznék. A megoldás minden H&M üzletben megtalálható: a ruhagyűjtő dobozokba bedobhatjuk megunt ruháinkat, törülközőinket és egyéb textilhulladékunkat, márkára való tekintet nélkül. A ruhagyűjtő dobozok minden üzletben  megtalálhatók, és leadott ruháinkért ráadásul kupont is kapunk, melyet a következő vásárlásunkkor használhatunk fel.

Az így összegyűjtött ruhákat a H&M elszállítja és szétszortírozza: a még hordható ruhák használtruha-üzletekbe kerülnek, az újrahasznosítható ruhákból pedig új ruhadarabok készülnek, vagy egy másik iparágban kerülnek felhasználásra.

A H&M termékeinek 35%-a már most is újrahasznosított vagy más fenntartható forrásból származó anyagból készül, de a vállalat önkéntes vállalása alapján legkésőbb 2030-ig 100%-ra fogja növelni ezt az arányt.

Most azonban újabb mérföldkőhöz érkezett a H&M a környezetvédelem terén: hogy tovább csökkentse ökológiai lábnyomát és a műanyaghulladék mennyiségét, 2018 őszétől fokozatosan, a világ minden táján papírzacskókra cseréli műanyagzacskóit, melyek itthon november 19-ével kerülnek bevezetésre. A zacskók újrahasznosított papírból készülnek és FSC tanúsítvánnyal rendelkeznek, amely azt jelenti, hogy kizárólag fenntartható gazdaságból származó fából készítik őket. Annak érdekében, hogy a vásárlók még tudatosabbak legyenek, a H&M 40 forintot számol fel a papírzacskókért, így ösztönözve mindenkit arra, hogy hasznosítsák újra otthoni szatyraikat vagy a vásárláshoz hozzák magukkal textilszatyraikat.

A papírzacskókból származó bevétel felét, azaz minden zacskó után 20 forintot ráadásul jótékony célra fordít a H&M: az összeget a WWF Magyarország kapja, hogy a hazai erdők, édesvizek és a magyar őshonos nagyragadozók védelmére, illetve az éghajlatváltozás elleni küzdelemre fordíthassa.