Kihagyhatatlan divatfilmek és sorozatok

2019. január 08.
Különösen szívesen kuckózunk be amíg tart a téli hideg, így zimankós estékre és hétvégékre egy szuper válogatással készültünk nem is csak a divat szerelmeseinek: izgalmas dokumentumfilmeket és sorozatokat gyűjtöttünk össze.

Rögtön javítanám is az előbbit: ezek a dokumentumfilmek és sorozatok közel sem csak divatrajongóknak lesznek érdekesek, hiszen belekukkanthatunk a divatvilág időnként nem túl csillogó kulisszái mögé, az életrajzi filmek pedig nagyon izgalmasan mutatják be azt, hogyan gondolkodnak a világról a divat legkreatívabb elméi.  Természetesen egytől-egyig olyan alkotásokat ajánlunk, amelyek a Netflix magyar kínálatában is elérhetőek. Az ajánlott filmeken és sorozatokon túl érdemes végigböngészni a divatkönyvekről írt ajánlónkat is és elszaladni gyorsan moziba, amíg látható az Alexander McQueen életéről szóló film is!

7 Days Out / Chanel

A tavalyi év egyik leginkább várt, divattal kapcsolatos dokumentumfilmje a 7 Days Out sorozat Chanel-epizódja volt: az ikonikus divatház legendás feje, Karl Lagerfeld kalauzol minket végig a világ egyik legnagyobb szabású divatbemutatóját megelőző hét napon. Úgyhogy akit érdekel, mi zajlik a színfalak mögött egy olyan divateseménynél, amely haute couture költeményeket mutat be teátrális díszletek között, annak kihagyhatatlan.

Girlboss

Sophia Amoruso neve sokaknak ismerősen csenghet, ugyanis az ő nevéhez fűződik a Nasty Gal, amely egy vintázs divattermékek eladására szolgáló eBay-boltocskaként indult, majd óriási üzleti sikertörténet lett és az alapítót a leghíresebb (divat)vállalkozók közé repítette. Az ő életrajzi könyvén alapul az egy évadot megért sorozat, amely bemutatja a vállalkozása elindítását és persze Sophia életét.

True Cost

Akit csak egy kicsit is foglalkoztat a fenntartható divat, azoknak bizonyára már ismerős ez a 2015-ben bemutatott alapmű. A True Cost dokumentumfilm, amely világszerte óriásit lendített azon, hogy a divat árnyoldalát is megismerhessük. Az iparág gazdasági-társadalmi-környezeti hátterébe nyújt bepillantást, egyben a fogyasztói társadalom sokkoló kritikája. A film címe, a „valódi ár” gyakorlatilag arra referál, hogy mennyit is kell fizetnünk igazából az olcsó ruhadarabokért, ha belekalkuláljuk az anyagiakon túlmutató veszteségeket is. Kötelezővé tenném mindenki számára, hiszen mindannyian hordunk, vásárolunk ruhát, de vajon azt is tudjuk, hogy ki, hol és hogyan készíti ezeket?

Social Fabric

Egy amerikai streetwear dizájner, Kyle Ng a „főszereplője” ennek a rendkívül érdekes sorozatnak. Minden egyes epizódot egy-egy mindenki számára ismert terméknek szentelnek – legyen az a farmer, a póló, a cowboy csizma, kockás szövet vagy éppen bőrdzseki. Korszakokon és kontinenseken átívelő példákon keresztül mutatják be az adott tárgy történetét, kulturális hátterét és azt, egyes közösségeknek, szubkultúráknak milyen jelentéssel is bír az adott darab.

Manolo: A fiú, aki gyíkoknak készített cipőket

Cipőmániásoknak nem kell bemutatni Manolo Blahnik-ot: a spanyol születésű sztártervező a világ egyik legismertebb cipőtervezője, darabjai valóságos műalkotások. Bohókás, bolondos életébe, különös és egyedi világ(látás)ába enged betekintést ez a lenyűgöző dokumentumfilm amely egészen fiatal korától mutatja be, hogyan is lett a világ egyik legnagyobbika Manolo Blahnik.

Iris

Kevés inspirálóbb van egy olyan élő legenda, mint a 97 éves stílusikon, Iris Apfel életénél. Már csak azért is különösen jelentős, mert a film egyébként a szintén legendás Oscar-díjas rendező, Albert Maysles egyik legutolsó munkája. A filmben megszólalnak természetesen az Irishez közel állók, többek közt a 2015-ben elhunyt férje is, akivel imádták egymást és rengeteg izgalmas, elgondolkodtató gondolatot hallunk tőle stílusról, kiegészítőkről és természetesen az életről.

Franca: Chaos and Creation

Franca Sozzani-ról minden divatértő hallott, de vajon ismerjük is a Vogue Italia ikonikus, pár éve elhunyt főszerkesztőjét? Sozzani örökre bevéste nevét a divat (és egyáltalán a média) története, ugyanis fenekestül felfordította a divatlap korábbi rendjét. Újító, merész, provokatív, társadalmi témákat és ügyeket is direktben felvillantó divatfotósorozatai legendássá tették őt, vitatathatatlan hatása volt (és van a divatra). A rendkívül intim portréfilmet nem más, mint fia rendezte. Mi lenne méltóbb emlék egy olyan elmének, mint Franca?

Fotó: Profimédia – Red Dot