Ezeket a divattörténeti köteteket érdemes idén ősszel olvasnunk

2018. november 04.
A hűvösebb idő beköszöntével szívesebben húzódunk be a négy fal közé és jobban előkerülnek a könyvek. Ajánlónkban kifejezetten izgalmas divatköteteket mutatunk most meg! A fordulatos életrajzok, megnevettető életbölcsességek, a képes kötetek és a komolyabb szellemi táplálékra vágyók is megtalálják a kedvencüket.

Donna Karan: Utam

Donna Karan a XX. századi amerikai divattörténet egyik legjelentősebb dizájnere. A könyv nem csupán birodalma felépítését mutatja be, hanem Donna életét egészen kiskorától, karrierjének és magánéletének legjelentősebb szereplőit. Önéletrajzában részletesen kitér nem csak sikereire, de bizonytalanságaira, nehézségeire is – azokra a momentumokra, amelyek a sikersztorikból szisztematikusan kimaradnak.

Tervezői szemléletmódjának forradalmisága, a márkáját övező üzleti döntések lélektana mellett spirituális életútját is végigkövethetjük. Együtt örülünk, sírunk, izgulunk és néhol szorongunk Donnával a könyv lapjain keresztül. Azok is letehetetlen olvasmánynak fogják találni, akik egyébként nem ismerik, vagy nem is érdekli őket különösebben Donna Karan, a divattervező. Egy valódi nő életéről, visszaemlékezéseiről szól a könyv. Egy olyan nőről, aki ragaszkodott, elengedett, bukott, kockáztatott, hitt a megérzéseiben és nem félt új lappal indítani.

Az europakiado.hu-n most kedvezményesen megrendelhető!

Ár: 4990 Ft

Giorgio Armani szerint a hülyék sosem elegánsak

A kicsit „kattintásvadász” címmel ellentétben a könyv tartalma kevésbé botrányos és bulvár: a Paola Pollo újságíró szerkesztette kötet az olasz divatmágnás 40 év alatt adott interjúiból, nyilatkozataiból szemezget. Annak a Giorgio Armaninak a gondolataiból, akit leginkább a Richard Gere által, az Amerikai dzsigolóban viselt lezser zakóról ismert meg a nagyvilág, és aki az elmúlt évtizedekben egy komplett üzleti birodalmat épített fel. Jól kiragadott válaszokból, megjegyzésekből rajzolódik ki, milyen ember is Giorgio Armani – minden tulajdonságával, félelmeivel, macskájával, életbölcsességével együtt.

A könyv számos kiindulási pont” köré, mint a „Rongyok”, „Első lépések”, „Válság idején” „Fontos”, vagy az„Idegfeszültség” rendszerezi Giorgio gondolatait – így a könyv végére egy árnyalt képet kapunk arról, miként vélekedik a világról. Ráadásul még azt is megtudjuk, hogy miért nem érdekli a divat, és választ kapunk arra is, hogy ő maga miért nem ír könyvet.

Az europakiado.hu-n most kedvezményesen megrendelhető!

Ár: 3990 Ft

 

A PESTI NŐ / WOMEN OF BUDAPEST

Ki ne ismerné a fantasztikus online archívumot, a Fortepan-t? Legelső kötetük, az Elfelejtett Budapest után most a divat, és pedig a budapesti sikk kerül a középpontba. Sándor Dávid és Legát Tibor szerkesztésében jelenik meg a várva várt divatkötet október végén. A könyv anyagából egyébként egy ingyenes látogatható kiállítást is rendeztek a Capa Központban.

Egészen biztosan hallottunk már a Vörös Október és a Május 1. Ruhagyárakról, vagy Rotschild Klára szalonjáról, a szocialista divatról: a megkérdőjelezhető minőségről, az egyentermékek sarkallta egyediségről és kreativitásról illetve a nyugatról behozott termékek kultuszáról.  Maga a kötet (és egyébként a Fortepan) egy új, más arcát mutatja az akkori kornak, gyönyörű köntösben.

Fortebolt.hu

Rock & Roll Áruház. Ez a divat 1957-2000

Sztoriindító. Leginkább ezzel a szóval jellemezném Poós Zoltán könyvét. Semmiképpen nem ajánlom, hogy egyedül lássunk neki (vagy, hogy ne osszuk meg családunk idősebb generációjával), mert fergeteges történeteket fog generálni ez a könyv. Én például megtudtam, hogy a Wrangler-farmert kezdetben ragtapasszal hordták, amíg „be nem törték” – miután az erős anyag kidörzsölte a derekukat. Valamint, hogy anyukám a nagypapámtól kölcsönvett Fékon-inget saját méretre igazította, majd a gallért egy kis madeira-csipkével dobta fel. Továbbá, hogy a frottír csuklópánt funkcióját soha senki nem értette (most sem), de hordták szorgalmasan. És hogy anyukám igazából még mindig szeretne bőrmellényt. Szóval a könyv két-két oldalt szentel minden egyes, ikonikussá vált és az akkori vágyak tárgyának tartott daraboknak (illetve „csak ez volt”-daraboknak, amelyekről már egészen biztosan hallottunk szüleinktől), amelyek már önmagukban is nagyon érdekesek, de a családunk történetei fogják még teljessebbé tenni. És elgondolkodtató abból a szempontból, hogy a mostani ruhadarabjainkról, kiegészítőinkről vajon mit mondanánk egy 20-30 év múlva megjelenő, hasonló kötetben?

Ár: 3990 Ft, Corvina Kiadó

Divat, kultúra, történelem

Dózsa Katalin, Szatmári Judit és Szentesi Réka szerkesztésében jelent meg a Divat, kultúra, történelem c. (divattörténeti) tanulmánykötet (ezt megelőzte egyébként a Divat, egyén, társadalom). Azoknak ajánlom, akik szívesen elmerülnek a történelem, a kultúra érdekességeiben és a divat mint jelenség is érdekli őket, de ne ijedjünk meg: ugyan egy kis Bourdieu megkerülhetetlen, a tanulmányok viszont rendkívül olvasmányosak. Az első tanulmány egyébként pont Réka munkája: a divattörténeti kutatások elméleti háttere már csak abból a szempontból is elgondolkodtató, hogy milyen sokrétű a divat: már csak a szó definiálása sem egyszerű és nem vonatkoztathatjuk el a társadalomtól, a testtől, a kommunikációtól, a gazdaságtól vagy éppen a nyilvánosságtól. De a kötet a divatlapok világába, a szocialista konfekcióipar fellegvárába vagy éppen a Worth divatszalonba is betekintést nyújt.

A könyvet a Kiscelli Múzeum textilgyűjteményének értékes darabjai is „illusztrálják”, amelyeket pedig október 23-ig egy kiállítás keretén belül is megtekinthetünk. A borítón F.Dózsa Katalin eredeti metszete látható, amely a Gallerie des Modes egy 1784 körül keletkezett illusztrációjának felhasználásával készült.

A könyv elérhető az Eötvös Kiadó üzleteiben és online.

Ár: 3400 Ft

Prada. Az ördög és a szentelt víz

Az ördög szinte kihagyhatatlan, ha a Prada márkáról beszélünk, legalábbis Az ördög Pradát visel c. film óta biztosan. Az egyébként magyar származású Tibor Michaels könyvében a legendás olasz divatházba visz be minket bennfentesen. A könyv végiveszi, hogy apró, családi bőrdíszműüzletből hogyan is vált a Prada birodalommá, fogalommá, filozófiává. A kulcsfigura a történetben természetesen Miuccia Prada, az alapító unokája, aki eltökéltségével és látnoki szemléletével kormányozta végig ezt a „hajót” az évtizedeken és a legnagyobb gazdasági változásokon. Eláruljuk, nem kevés kockázatvállalás, lemondás, nehéz döntések és elsőnek hajmeresztőnek tűnő ötletek árán formálódott a Prada név azzá, ami ma: az olasz divat egyik szinonímájává.

Az europakiado.hu-n most kedvezményesen megrendelhető a kötet!

Ár: 3990 Ft

Vivienne Westwood. A divat provokátora

A brit punk nagyasszonya, az abszolút provokátor, a 77 éves Vivienne Westwood fenekestül felforgatta a divatszcénát, amikor a hetvenes években a punk szubkultúrából gyakorlatilag globális divatirányzatot csinált. Az ikonikus divattervező mára annyiban megszelídült, hogy a klímaváltozás elkötelezett szószólója lett, a fenntartható divat és a tudatos vásárlás egyik nagykövete. (Mégsem szelídült meg és szó sincs pihenésről!) Ian Kelly kereste fel Westwood karrierjének, pályafutásának „szemtanúit” és fő szereplőit, hogy teljes élettörténete egy izgalmas könyv formájában, kendőzetlen őszinteséggel testet ölthessen.

Az europakiado.hu-n most kedvezményesen megrendelhető!

Ár: 4590 Ft