Ezt utáljuk a próbafülkékben

2019. február 07.
Avagy hogyan tudja ez az apró helyiség az idegroham szélére sodorni a nőket?

Ha már kiálltuk az esetleges sort és rávettük magunkat, hogy kihámozzuk testünket a ruhasokaságból így télen, még akkor is számtalan kellemetlenség leselkedik ránk egy próbafülkében. Az pedig, hogy ezeket hogy nem küszöbölték ki, mióta csak a nők vásárolnak ruhát – rejtély. Nem csoda, hogy már várjuk a digitális ruhapróbákat.

A függöny

A jelenség minden ország minden próbafülkéjében tetten érhető, de még soha senki nem magyarázta meg igazán, hogy ez miért van így: a függönyt SOHA nem lehet tökéletesen behúzni. Akár jobbra húzzuk, akár balra, mindig marad egy kis rés, amin keresztül bárki meglesheti, milyen nehéz belepréselni magunkat abba 36-os méretbe, amit pedig úgy szerettünk volna megvenni. A megoldás: menjünk a leghátsó fülkébe, vagy tartsuk magunkon a kabátunkat – ami persze némi kényelmetlenséget jelent.

A világítás

Nyilván nem vár az ember caravaggiói csodát, de azért jó lenne, ha nem egy guantanamói vallatószoba fényei és a Fashion Week kifutóihoz méltó forró spotlámpák között kellene választani. Az ideális a nyílt tereket imitáló neonfény lenne, hiszen a legtöbb ruhánkat ilyen körülmények között fogjuk hordani.

A tükör

Tudományos tény, hogy minél vékonyabb egy tükör, annál jobban mutatja a valóságot. Eszerint a boltok próbafülkéi pont annyira tükrözik a valóságot, mint egy Snapchat-szelfi. És valóban: legutóbb, amikor egy testhezálló ruhát próbáltunk, pont annyira volt szűk a próbafülkében, mint amennyire később utána otthon.

A fogas

Mármint a hiánya. Miért kell nekem a gyönyörű gyapjúkabátomat a földre hánynom, amikor ruhát próbálok? Mi történik, ha még táska is van nálam és azt sem szeretném a földre ledobni? És ha van elég fogas, akkor olyan bizarr formájúak, hogy senki nem tudja, hogy kéne ráhelyeznem a levetett ruháimat anélkül, hogy lecsúsznának. Ezekre a kérdésekre nincs válasz.

A különleges szék

Az előző problematikát folytatva: az egyetlen pakolható felületnek, a széknek/zsámolynak kell megtartania az összes, a levetett és a próbálandó ruhadarabokat is. Ha pedig cipőt is akarunk venni, akkor vagy a ruhák kerülnek a földre vagy nekünk kell odaülni… Ebbe inkább bele sem gondolunk.

Fotó: Unsplash

Marie Claire Fr