Cher kosztümjei múzeumba mennek

2019. február 12.
Az énekesnő ikonikus kosztümjeit kiállítják New Yorkban, a Metropolitan Múzeum éves gáláján.

A 72 éves énekesnő mindig híres volt látványosan díszített fellépőruháiról, melyek az idei MET-gála aktív részesei lesznek. A tavalyi téma (Mennyei testek: divat és a katolikus fantázia) után idén a Camp: a divatról (Camp: Notes of fashion) témát jelölték meg. Susan Sontag 1964-es írása, a Magyarázat a campről (Notes of ‘Camp’) ihlette a szervezőket ebben az évben. A campről, mint művészeti irányzatról azt kell tudni, hogy egy mesterkélt, túlzásokkal operáló kifejezési forma, mely a rossz ízlés szubkultúrájára épül és szorosan kötődik a giccshez. Sontag szerint a camp az esztétikum fogalomkörébe tartozó valami: „A camp színtiszta esztétikum”, de egyben ravasz stilizáció, egyúttal a középosztály átverése. A camp egyfajta életérzés, látásmód. A camp stílussal jellemzik a túlzottan divatos, nőiesen puha, homoszexuális attitűddel rendelkező öltözködést is, így nem meglepő, hogy Cher ruháiból szerveznek kiállítást a gála alkalmából. Az esemény házigazdái Lady Gaga énekesnő, Harry Styles zenész és Serena Williams teniszező lesznek.

Bob Mackie divattervező, Cher kosztümjeinek megálmodója és megalkotója a Fashionista divatoldalnak elmondta, hogy az eredeti jelmezekből eltett egyet-egyet, így ezt használják fel a májusi divatgálán. Mackie az ikonikus darabok tervezésénél aprólékosan kidolgozott hímzésekkel és merész, látványos szabásvonalakkal dolgozott, elég csak a The Sonny & Cher Comedy Hour jelmezeire gondolni, vagy éppen Cher emlékezetes, az 1986-os Oscar-gálán viselt, gyöngyökkel kivarrt estélyi ruhájára és fejdíszére.

Mackie azonban nem csak Cher régi kosztümjeinek őrzője. A New York-i Broadway-n jelenleg is futó The Cher Show című előadás jelmezei is az ő nevéhez fűződnek, és nem kevésbé látványosak, mint a múltbeli darabok. Ami nem meglepő annak ismeretében, hogy a divattervező a korabeli ruhák szabásmintáit használta, hogy megteremtse a rettentő drága új színpadi ruhákat. Sőt, saját maga kitalált karakterének is teremthetett egy öltözetet a színdarabban, hiszen ő is kapott egy karaktert az előadásban. Noha Mackie fiatalkori önmagának készítette ezeket a jelmezeket, még így is sokkal feltűnőbbek és díszesebbek, mint amiket a való életben valaha is viselt.

Arról egyelőre nincsenek információk, pontosan Cher melyik ruháit állítják ki, de legkésőbb május első hétfőjén, a gála napján kiderül, bár ritka, hogy titokban maradjon minden részlet az utolsó pillanatig. Ahogy azt sem tudjuk, vajon Cher maga feltűnik-e a MET-gálán. Legutóbb 2015-ben vett részt az eseményen, mely akkor a Kína: tükör által (China: Trough Looking Glass) címet kapta. Az énekesnő akkori ruháját úgy jellemezte a sajtó, hogy maga a csillámló tökéletesség. Ez Marc Jacobs munkája volt, és Cher a gálán is a tervezővel jelent meg. Szóval ha idén is feltűnik az énekesnő a Metropolitan Múzeumban (amire elég nagy esély van), meglepő lenne, ha nem Bob Mackie oldalán vonulna be.

Szerző: Lampért Zsófia Fotó: Profimédia – Red Dot