Egyedülálló és etikus táskák

2019. február 21.
A Kariaa egy elkötelezett projekt, amelyet a Marokkó és a kézművesség iránt érzett szerelem inspirált. Minden egyes kézzel készült táska megvásárlásából 3 írás-olvasás tanfolyamot finanszíroz a rászorulóknak a márka alapítója.

A divatnak igencsak pozitív ereje is lehet: nemrég mutattuk be a SEP Jordan-t, akik menekült kézműveseknek nyújtanak megélhetést. Most pedig hadd mutassuk be a Kariaa márkát, ami limitált táskakollekciót kínál, a darabok pedig etikusan készülnek marokkói szövetkezetek és kézművesek aprólékos munkája nyomán az Atlasz-hegység középső és magas részein. Minden motívum, minden egyes szín a nők munkájáról, tudásáról és életútjáról mesél.

Etikus hozzáállás

A Kariaa úgy döntött, hogy közvetlenül azokkal a kézművesekkel és szövetkezetekkel dolgozik, amelyeknek megvan a szükséges tudásuk ahhoz, hogy autentikus és minőségi darabokat hozzanak létre, a lehető legnagyobb mértékben elkerülve a közvetítőket. A darabok készítői és a készterméket értékesítők közti kapcsok ugyanis hatalmas részt tudnak lenyesni a termék árából – így pedig végső soron a készítők járnak a legrosszabbul. Ez a rövidre zárt útvonal viszont lehetővé teszi a márka számára, hogy a megfelelő módon honorálják a termékeiket előállító nők és férfiak munkáját.

Szolidaritás

A táskák eladásából az oktatás hozzáférhetőségére és az írástudatlanság felszámolására létrejött helyi projekteket támogatják. A Kariaa három éve támogatja például a Solidarité Marathon des Sables egyesületet. Egy táska eladásából az egyesület három írás-olvasás tanfolyamot tud finanszírozni, amivel a Femmissima nevű, az írástudatlanság felszámolására létrejött programot segíti. (A legfrissebb adatok alapján Marokkóban 2013-ra már csak a lakosság 30 százaléka nem tud írni és olvasni, míg ez az arány Magyarországon úgy a lakosság 1 százaléka a szerk.)

Az SMDS egyesület 2010 áprilisától működik az Oarzazate Isfoutalil negyedben, és több konkrét projektje van: működtetnek egy sportközpontot, hogy megszerettessék a sportolást a gyerekekkel, egy, az írástudatlanság felszámolására irányuló központot nők számára és mindenekelőtt állandó, helyi munkahelyeket teremtenek. A márka indulása óta már 258 olvasás-írás tanfolyamot finanszíroztak.

A márka alapítóját, Emma Step-et kérdeztük az inspirációjáról, eddigi sikereikről és jövőbeni terveikről is.

Mikor és hogy született a Kariaa? Mi volt a legfontosabb inspirációd emögött?

Három éve hoztam létre a Kariaa-t. Eredetileg egy egyesületet akartam létrehozni, hogy támogassam a vidéki nőknek szóló kezdeményezéseket. Ezzel párhuzamosan csodáltam a marokkói kézműves tudást, és beleszerettem a berber szőttesekbe, a kilimekbe. Ezt a két dolgot akartam egyesíteni egy táskakollekción keresztül. Egy varrónő barátnőmmel elkészítettünk egy kézitáskát egy kilim párna alapján, ez volt az első modellünk. Az eredmény nagyon meggyőző volt. Akkor vettem fel a kapcsolatot marokkói szövetkezetekkel és egyesületekkel, hogy konkretizáljam a tervemet: közvetlenül akartam együtt dolgozni a helyi kézművesekkel, nőkkel és féfiakkal a modelljeim elkészítésén. A bevétel egy meghatározott részét pedig olyan egyesületnek akartam adni, amelyik a női írástudatlanság felszámolásán dolgozik. Ami döntő pillanat volt, az a találkozásom Marie-Jeanne Courtier-val, az SMDS főtitkárával. Az ő segítsége tette lehetővé számomra, hogy a Kariaa be tudja járni a szolidaritásnak ezt az útját a következő koncepcióval: egy megvásárolt táska, három írás-olvasás tanfolyam. 45 nő iratkozott be az SMDS programjába. Így amikor valaki megvásárol egy Kariaa táskát, azzal az etikus és szolidáris divatot támogatja.

Mit tartasz a Kariaa legnagyobb sikerének?

A legnagyobb sikerem mindenképpen a finanszírozott tanfolyamok száma. 2018 végére a Kariaa majdnem 260 írás-olvasás tanfolyamot finanszírozott. Ez nagyon motiváló számomra is, és az ennyire kicsi vállalkozások számára is, mint enyém. Nem is siker ez, inkább büszkeség, mert a kezdetektől fogva egyedül viszem a projektet. A finanszírozott tanfolyamokon kívül a cégem nyereségét az új kollekciók létrehozásába forgatom, ami lehetővé teszi, hogy a kézműveseknek újabb bevételt generáljak.

Milyen további terveid vannak még?

Szeretnék újabb táskamodelleket kifejleszteni, és esetleg más termékeket is: ruhát, szőnyeget. Ezen még gondolkodom. Ez lehetővé tenné, hogy új kézművesekkel és új szövetkezetekkel dolgozzak, és ezzel még nagyobb hatást tudjak elérni.

Fotó: Kariaa