ÖKO: ez történt a Vegan Fashion Weeken

2019. március 12.
A veganizmus nem csak az étkezésről, hanem egy komplex világlátásról is szól, melynek a divat is masszív eleme. Az etikus, fenntartható, állatkínzást elutasító Vegan Fashion Week az egyik zászlóhajósa a divatvilág zöld mozgalmainak.

1. Divat az erőszakmentes jövőért

A Los Angeles-i, Emmanuelle Rienda rendezte Vegan Fashion Week nemcsak a divatérzékeny vegánok terepe, hanem a jövő fenntartható divatiparának útját is kijelöli. Mintegy 54 márka mutatkozott be a divathéten, – a fenntartható backpackektől a menyasszonyi kollekcióig szinte minden terület képviseltette magát az eseményen.

2. Növényi eredetű alapanyagok

A bőr és szőrme helyett a kifutóra kerülő darabok mindegyike fenntartható, növényi alapanyagokból készült, például parafa, préselt ananászbőr, kókuszrost, és kukorica alapú műanyag is megjelent az eseményen. Egy szlovéniai tervező, Matea Benedetti almaipari hulladékból préselt anyagból készítette el kollekcióját.

3. Lehet minőségi termékeket is készíteni

A Jeane & Jax nevű luxustáskákat gyártó montreáli márka képviselője szerint a vegán divat nem egy másodlagos, rosszabb minőségű divatot kell, hogy jelentsen.”Ha valaki ránéz egy termékünkre, nem tudja megmondani, hogy igazi vagy műbőr-e”– mondta Silvia Gallo. Dr. Martens, Matea Benedetti, Noemie Devime, Altiir, Bayem, Ecopel, Enda, New Rock, Mink Shoes, Mistohn, Sarah Regensburger, Chloe Trujillo, Vegan Club, WastedLA, Arsayo – csak néhány a legnagyobb márkák közül, melyek mind bizonyítják a kanadai tervező állítását.

4. Minden részletében etikus

A rendezvény haj- és sminktermékek terén is az erőszakmentesség mellett tette le a voksát. A modelleket profi minőségű Kat Von D Beauty termékekkel sminkelték, a hajukat pedig a Giovanni Cosmetics márka termékeivel készítették el. Sőt, a Margaux The Agency modelljei maguk is vegánok voltak.