ÖKO: luffaszivacs, az ökotudatosok megmentője

2019. február 26.
Ezerarcú, vegán, biológiailag lebomló és akár otthon is termeszthető: a luffaszivacs a konyhában, fürdőszobában és szépségápolás területén is mindenmentes alternatívát jelent! Mutatjuk, hogyan is érdemes használni!

Afrikában és Ázsiában őshonos a hengeres szivacstök, azaz luffatök, melyet évszázadok óta használ az emberiség, és amelyet manapság a zöld mozgalom is egyre inkább felfedezett magának. Érett állapotban körömkefe, sarokreszelő, talpbetét, sőt, akár törölköző is készíthető belőle, de a legnépszerűbb a takarításra és szépségápolásra használható szivacsforma.

Szépségápolás

A luffaszivacs szőrtelenítés előtt nélkülözhetetlen segítőtárs: megakadályozza a szőrbenövést és a gyulladást, felpuhítja a bőrt, sőt, hosszútávon még a szőrnövekedést is képes ritkítani. Narancsbőr esetén is remek, hiszen serkenti a vérkeringést. Az érdes textúrája miatt kb. 2-3 naponta érdemes használni ezt a trükköt, azonban arra figyeljünk, hogy minden használat után fertőtlenítsük (pl. ecettel) és szárítsuk ki az eszközt!

Attól függően, hogy milyen célra és mekkora területen szeretnénk használni, válasszunk luffából készült minikorongokat, luffakesztyűt vagy nagyobb szivacsot, így a boltok polcán hagyhatjuk a kémiai anyagokkal fehérített kesztyűket és a műanyagszemcsékkel dúsított radírozásra készített termékeket is.

Konyha

A hagyományos mosogatószivacsokkal rengeteg műanyag szemetet termelhetünk, ráadásul egyes tanulmányok szerint több baktérium található rajtuk, mint a vécékefénken.  A luffatökből készült szivacsot igaz, hogy ugyanannyiszor szükséges cserélni vagy fertőtleníteni, mint hagyományos társát, viszont a tökből készült szivacs használat után simán mehet a komposztra, így lényegében nulla hulladékot termelünk vele. Szilárd állapotban a luffatök szivacs nagyon kemény, viszont néhány perc langyos vizes áztatás után felpuhul, és remekül lehet mosogatni vele, a rászáradt ételmaradékokat is hatékonyan ledörzsölhetjük a segítségével.

Fürdőszobai takarítás

A fürdőszobában például a fémrészek takarításához, a kád átsúrolásához, vagy akár a fugák tisztántartásához is segítséget jelenthet a luffatökből készített szivacs, hiszen érdes felülete és masszív szerkezete a hagyományos súrolókefékhez hasonlatos. A rendszeres fertőtlenítést itt sem úszhatjuk meg: tisztítsuk a luffából készült termékeket mosógépben, fertőtlenítőszerbe áztatva, esetleg cseppentsünk rá néhány csepp teafaolajat és mikrózzuk meg a bio súrolónkat. Ha pedig bármilyen tartós elszíneződést, fekete foltot tapasztalunk rajtuk, itt az ideje elvinni a komposztra a luffaszivacsokat!

Fotó: Unsplash