ÖKO: válasszunk környezetbarát tavaszi cipőt!

2019. március 05.
A bőrcipők elkészítéséhez az állati szenvedésen túl rengeteg víz és kémiai anyag is szükséges, a műanyag talpú sneakerek és műbőr darabok környezetkárosító hatását pedig részleteznünk sem kell. Szerencsére a piacon találunk néhány tudatos márkát is, akik vagy egy-egy kollekció erejéig, vagy teljes egészében környezettudatos szemléletben működnek. Jöjjenek a kedvenc tavaszi darabjaink!

VEJA

A francia márka kínálatában szép számmal találunk vegán opciókat: a klasszikus sneakereket még a PETA is ajánlja, hiszen újarahasznosított poliészterből, gumiból, jutából és organikus pamutból készülnek a márka fenntartható darabjai. A márka fair trade, környezetbarát cipői Magyarországon is elérhetőek, a szélesebb, vegán választékot is kínáló székhelye pedig Franciaországban van, így ha tőlük rendelünk, nem fogja az egész világot bejárni – és szennyezni – a cipőnk.

VEGETARIAN SHOES

A brit fenntartható cipőgyártás nagyágyúja, az idén 28 éves Vegetarian Shoes kínálatában félcipőket, bakancsokat és edzőcipőket is találunk szép számmal. A márka a fenntartható, ananászból préselt Piñatex-szel, szupertartós parafával és spanyol gyártású, légáteresztő szarvasbőr utánzattal dolgozik az igazán minőségi és tartós végeredményért.

 TOMS

A kaliforniai márka híres a fenntarthatósági és szociális tevékenységeiről: minden pár TOMS cipő megvásárlása után a márka egy másik pár cipőt ad rászorulóknak. A márka eredeti célkitűzése mellé azóta számos más jó ügy is társult, a szemüvegeivel például rászorulók szemészeti ellátását, a kávéjával pedig kávéföldek fenntarthatóságát igyekszik segíteni. A nagyrészt textilből készült, kultikus TOMS-espadrilles-k mindezeken túl vegánoknak is tartós és fenntartható választást jelentenek, hiszen nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagot.

ADIDAS

Az Adidas kínálatában ugyan jócskán találunk bőr alapanyagú darabokat, azonban a márka Parley kollekciója kifejezzen a környezetszennyezés ellen demonstrál. Ez a folyamatosan bővülő kollekció a tengerpart és tengerparti közösségek termelte hulladékot hasznosítja fel, mely ilyen módon nem a tengerbe, hanem a lábunkra kerül.

View this post on Instagram

#Fortheoceans

A post shared by adidas Originals Parley (@adidasoriginalsparley) on

REEBOK

A Reebok fél éve alkotta meg a trendkövető, de ökotudatos Cotton and Corn szabadidőcipőjét. A pamut és bio kukorica alapú cipő fenntartható forrásból származó alapanyagokból készül és újrahasznosított papírcsomagolásban érkezik hozzánk. Az uniszex darabot a kukoricarost teszi tartóssá és a természetes, USDA minősítésű összetevőknek köszönhetően nem tud befülledni benne a lábunk.