Az idei MET-gála leglátványosabb ruhái

2019. május 07.
Vitathatatlanul a divatszakma egyik legfontosabb éves eseménye a MET-gála: lássuk a legextravagánsabb és látványosabb szetteket!

A Metropolitan múzeum kosztümintézetének éves jótékonysági eseménye 1972 óta az aktuális nagyszabású kiállítás megnyitóját (is) fémjelzi – természetesen a hírességek vörös szőnyeges „ereszd el a hajamat”-szettjei és az őrületes médiaérdeklődés mellett. Anna Wintour, az amerikai Vogue feje a fővédnök és főszervező, a márkák természetesen egymást tapossák, hogy a résztvevők az ő ruháikban parádézzanak továbbá a részvétel szigorúan meghívás alapján történik (és persze kellően borsos árú a belépő.) Tavaly a Mennyei testek: a divat és a katolikus képzelet volt a téma, azon a gálán Rihanna konkrétan pápának öltözött. Azelőtt Rei Kawakubo, a Comme des Garcons alapítójának munkássága határozta meg a tematikát, míg korábban a technológia és egy utópisztikus jövő képét vetítették elénk, azelőtt pedig Kína került fókuszba: a vörös szőnyeges bevonuláson Rihanna mellett Beyoncé ruhája is ikonikussá vált.

Már a tavalyi vörös szőnyeges szettek is elég magasra tették a lécet, az aktuális téma viszont bőven megengedi a megőrülést. Az idei divatkiállítás (és gála) témája a Camp, amelyet Susan Sontag amerikai író egy 1964-es esszéje inspirált. Na de mi is a camp? Közel sem olyan egyszerű definiálni: az írás középpontjában a stílus áll, amely túlzó, néhányak értelmezésében giccses, persze nem csak a divatra jellemző. Hatásvadász és ironikus, modoros és teátrális, alapvetően a rossz ízléssel is azonosítják, abszolút mesterkélt, korántsem természetes – de persze szubjektív a megítélése és számos esztéta szakértő között is heves vita tárgyát képezi. A The New York Times összeállítása például a kutyakiállításokat, Chert, magát Donatella Versacét, de II. Erzsébet királynőt is a campre hozott példák közé sorolja. Az biztos, hogy a tökéletesen rezonál a divat maximalizmusával és jelenlegi helyzetével.

Nem is szaporítjuk tovább a szót: kattintsatok a galériára a leglátványosabb szettekért!

16 fotó megtekintése

fotó: Getty Images