Milyen divatkiállításokat nézzünk meg idén?

2019. január 14.
Érdemes szem előtt tartani ezeket a nem mindennapi kiállításokat, ha már esetleg tervezgetjük az idei bakancslistánkat.

London, Párizs, Stockholm, Moszkva és Amerika – szinte lehetetlen lenne összeszedni az összes, izgalmas divatkiállítást, amivel 2019 tárt karokkal várja a divat szerelmeseit. Egy biztos, lélegzetelállító, múltidéző couture-darabokból és a legeslegfrissebb kortárs ruhákból sem lesz hiány.

Párizs mindig, minden évszakban jó ötlet. Ha január végéig a francia fővárosban járnánk, semmiképpen se hagyjuk ki a párizsi Yves Saint Laurent Múzeum (a másik Marrakesh-ben van) Dreams of the Orient című kiállítását. A kiállítás elreptet minket a tervezőgéniusz egzotikus, keleti utazásaiba, amelyek nagysikerű terveit inspirálták. A megújuló Palais Galliera pedig 2019-től egész évben várja majd a divatszerelmeseket. (Szerzőnk, Borbély Gabriella személyes élményeit a múzeumról ITT olvashatjátok!)

Londonban pedig a szigetországban látható eddigi legnagyobb Dior-kiállítás várja majd az érdeklődőket: a V&A ad majd otthont a február végén nyíló, a 20. század egyik legmeghatározóbb divattervezőjének munkásságát bemutató, nagyszabású kiállítás. Több mint 200 különleges, eredeti couture-darabot és a patinás divatház jelenlegi tervezőjének, Maria Grazia Chiuri ritkán látható alkotásait is testközelből csodálhatjuk majd meg.

Moszkva is tartogat számunkra érdekességet divatkiállítás-fronton: az ünnepelt orosz divattörténész, Alexandre Vassiliev alapítványának nagyszabású gyűjteményéből szemezgettek a ’80-as évek glamúrját bemutató kiállításon, amelyet február 2-ig tekinthetünk meg az orosz  fővárosban.

Stockholm, a svéd főváros egyre erőteljesebben követel helyet magának a világ divatfővárosai között is. A nagy sikerű Antwerpenben és Párizsban rendezett kiállítás utazik tovább Stockholmba: az Artipelag tárlata a divatszakma egyik legmisztikusabb (és legzseniálisabb) dizájnerének, Martin Margielának állít emléket. Azt az időszakot helyezi a középpontba, amikor a kivételesen inkognitóban alkotó, szinte „arctalan” tervező a legendás Hermés luxusmárkának tervezett 1997 és 2003 között. Az biztos, hogy külön korszakot jelöl ez az együttműködés mind a francia divatház mind a belga tervező munkásságában.  Ezen kívül március 3-ig látható a svéd néprajzi múzeumban az a kiállítás, amelynek a középpontjában a toll áll, és annak megjelenése a divatban és az öltözködésben a világ minden táján. Ha már Stockholmban vagyunk, érdemes lesz egy néhány órás vonatúttal elmennünk Borås-ba, ugyanis április 21-ig ott lesz látható a kultikus Victoria & Albert múzeum kiállítása. A téma pedig nem más, mint Balenciaga, a couture mestere. Garantáltan ruha-műalkotásokat csodálhatunk meg!

Amennyiben szerencsénk nyílik az Atlanti óceán túlfelére repülni, a washingtoni afrikai művészetek múzeuma szenegáli nők öltözködését bemutató tárlata, garantáltan megér egy látogatást. Az ékszereknek különös fontosságot tulajdonító stílusukat egészen szeptember 29-ig mutatja be a Good as Gold: Fashioning Senegalese Woman c. kiállítás. Szintén szeptember végéig látható a Chicago-i kortárs művészet múzeumában napjaink egyik legmeghatározóbb kortárs tervezőjének, Virgil Abloh munkásságának retrospektív kiállítása. A munkásság alatt pedig nem csak divatot értünk: az Off White-darabok mellett, zenei, grafikai és bútorprojektjeit is megtekinthetjük. Ha pedig márciusig tartózkodnánk az Államokban, semmiképpen se hagyjuk ki az Ultracontemporary című kiállítást, amelynek az Phoenix-ben a Museum of Art ad otthont. Az avantgárd stílus és napjaink legmeghatározóbb divatkreátorainak munkáit tekinthetjük meg. Május 9-én nyílik a New York-i Met kosztümtintézetének minden évben rendkívül látogatott (és várt) tematikus kiállítása: a tavalyi „mennyi testek” után 2019 témája a Camp: Notes on Fashion, amelyet Susan Sontag egy 1964-es esszéje inspirált. A korszakalkotó írás középpontjában a stílus áll, amely túlzó, néhányak értelmezésében giccs, hatásvadász és ironikus. Gondoljunk csak a Gucci burjánzó maximalizmusára (azért újabban a minimalizmus is befigyel). Mi más fejezhetné ki jobban napjaink divatját, amelyet a rossz ízlés diadalával is jellemeznek? Te-li-ta-lá-lat.