Mi történt a nagy márkák háza táján a rasszizmus-botrányok óta?

2019. augusztus 09.
Egyre több divatmárka nevez ki a botrányok után sokszínűségért és befogadásért felelős munkatársakat.

A napokban nevezték ki Fiona Pargetert a Chanel legelső diverzitásért és inklúzióért, befogadásért felelős vezetőjévé. Már az is nagy lépés volt a világ egyik legismertebb márkájától, hogy nő lett a művészeti vezetője: a nemrégiben elhunyt, ikonikus Karl Lagerfeldet Virginie Viard követte a pozícióban, így egyre több nő tölt be vezető szerepet a divatszakmában. Pargeter korábban hasonló feladatot látott el a pénzügyi szektorban.

A francia luxusmárka gyakorlatilag a Guccit követte a lépésével. Az olasz brand körül óriási botrány kerekedett, miután idén februárban egy garbó-balaklavával megsértették a színesbőrűeket.

Nagy port kavart a Gucci 2018 AW kollekciójában helyet kapó darab

Egy hónappal a botrány után jelentették be egy faji sokszínűséggel foglalkozó kezdeményezés létrehozását, amelynek vezetésével a harlemi, divatlegendának is számító Dapper Dant bízták meg. A 74 éves dizájner az1980-as évek Amerikájának ikonikus figurája volt: jelentős hatással bíró boltja és kreációi egyfajta hidat képeztek a high fashion világa és a hip hop szcéna között – tavaly már bemutatott egy közös kollekciót a Guccival. Az együttműködést Alessandro Michele tiszteletadása előzte meg, ugyanis újragondolta a harlemi dizájner egyik karakteres darabját, amit még 1989-ben tervezett az olimpikon Diane Dixonnak: az eredeti, szőrmeszegélyes, Louis Vuitton-logókkal és hatalmas ballon ujjakkal készült dzseki Michele-féle verzióján persze ezúttal a Gucci logója virít. A Gucci Dan mellett a sportvilágból „igazolt át” egy, diverzitásért felelős szakembert júliusban Renée Tirado személyében, továbbá elindítottak egy multikulturális dizájn ösztöndíjprogramot is.

Dapper Dan

A Prada is pozitív lépéseket tett a rasszizmus-botrányuk után és megalapítottak egy diverzitásért felelős tanácsot. A vörösszájú majmokra hasonlító, a színesbőrűeket sértő és a sztereotípiákra utaló Pradamania-figurák eltávolítása után egyből bocsánatot kértek és létrehoztak egy kulturális sokszínűséget megcélzó programot a tanács vezetésével. A tanács „fejei” a filmrendező, író és producer Ava DuVernay valamint az aktivista Theaster Gates, akik a titulus értelmében a Pradánál a sokszínűségért felelnek majd, különböző egyetemi és ösztöndíjprogramokkal és képzésekkel is foglalkoznak, hogy ne csak az olasz márkánál, de az egész divatszakmában elősegítsék a sokszínűség érvényre jutását.

Most pedig következzen a kakukktojás: nem volt idén nagyobb botrány a divatszakmában, mint a Dolce & Gabbana sanghaji bemutatója és az azt megelőző kampányfilm körül. A soron következő milánói bemutatójukon már igencsak foghíjasak voltak a sorok és a szakértők egyelőre csak megbecsülni tudták a botrány okozta anyagi károkat. Persze pozitív lépés volt azóta a márkától, hogy legelső luxusbrandként nagy méreteket is kínálnak, azonban arról egyáltalán nem lehetett hallani, hogy tettek-e bármit is a kulturális sokszínűség tiszteletéért.

Köztudott, hogy a nemi egyenlőség és a kulturális, faji sokszínűség óriási problémát jelentenek a divatban, súlyosan alulreprezentáltak akár az ázsiai, vagy színesbőrű tervezők. De vajon pusztán a közvéleményt megnyugtató formális kinevezésekről van szó? Persze ezek mind előremutató lépésnek tűnnek, de egyelőre minden csak ígéret – arról pedig jól tudjuk, hogy nem jelent semmit. Így történt a Rana Plaza tragédiája után beígért bérekkel is. Mindenesetre üdvözöljük a kinevezéseket és várjuk a pozitív eredményeket!

fotó: Getty Images