Oláh Anna: „Ellene vagyok az új ruha vásárlásának!”

2019. szeptember 02.
Oláh Anna, az Anna Amélie márka alapítója régóta kiáll a környezettudatosság mellett a magánéletében és a munkájában is. A Go Green kihívásunkhoz kapcsolódva pedig tovább emeli a tétet! Interjúnkból kiderül, milyen ökofeladatot vállal ebben a hónapban a kiegészítőtervező.

Divattervezőként nehéz lehet fenntarthatónak lenni. Nem érzel egyfolytában késztetést arra, hogy vásárolj?
Annak ellenére, hogy divatszakemberekkel vagyok körülvéve a mindennapokban és a divat, a stílus a mindennapjaim része, kifejezetten ellene vagyok az új ruha vásárlásának! Immár három éve csak vintage és tervezői darabokat vásárolok, mert ezek nem csak sokkal fenntarthatóbbak, de különlegesebbek is, mint a fast fashion darabjai. Három dolog van, amit bárhol meg szoktam venni, a bugyit, zoknit és a fekete harisnyát.

Egyébként az az álmom, hogy egy olyan ruhatárat kreáljak magamnak, ahol egymás mögött sorakoznak ugyanazok a jól bevált, megbízható forrásból származó darabok. Mint a Tom és Jerryben! (nevet) Kiegészítőtervezőként a ruhákra mindig egyfajta alapként gondolok, melyek előterében a kiegészítők adják meg a szett különlegességét.

Hova kerülnek a megunt darabjaid?
Legtöbbször továbbajándékozom őket és segélyszervezetekhez viszem a dolgaimat. Sőt, a Go Green kampány keretében az jutott az eszembe, hogy milyen szuper lenne egy gardróbcserét csinálni az üzletemben! Mélyen hiszek az ilyen alulról szerveződő kreatív megmozdulásokban.

Szuper vállalás! Ezen kívül mit szeretnél teljesíteni a Marie Claire Go Green kihívásai közül?
A nagy tervem az, hogy a műhelyben is szelektíven fogjuk gyűjteni a hulladékot. Otthon már régóta megvan a szelektív hulladékgyűjtős rendszerem, a stúdióban azonban a papír és a műanyag még szétválasztásra vár. Nem termelünk túl sok szemetet a műhelyben, mert náluk gyártási hulladék nem igazán keletkezik, a saját szemetünkre azonban jobban fogunk ügyelni ebben a hónapban.

Átnéztem már a szemetesünket és egyértelműen az ételvásárlásból jön a legtöbb hulladék, ezért ebben a hónapban megfogadom, hogy csak csomagolásmentes boltból fogok vásárolni és ezzel a környezetemnek is példát szeretnék mutatni. Sőt, a követőimnek is ezt fogom javasolni! Tudom, hogy ez a budapestiek kiváltsága, de azt gondolom, hogy vidéken is megoldható például vászontáskás piacozással a hulladékmentes bevásárlás. Eddig is nagyon kevés zacskót használtam, – amit leszakítottam a boltokban, azt utána kutyakaki felszedéséhez használtam újra – de tudom, hogy az a legjobb, ha egyáltalán nem használom őket, szóval ebben a hónapban tényleg a zéró csomagolásra fogok törekedni.

A csomagolásmentes boltok mellett NekedTerem eddig is nagy megmentőm volt, tőlük szoktam friss zöldséget és gyümölcsöt rendelni, így nem csak hogy nem kell elmennem és hazacipelnem a boltból a nehéz csomagokat, de mindig idényzöldséghez és gyümölcshöz jutok, nagyon jó minőségben. Őket tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom akkor is, ha nem szeretnének csomagolt termékeket vásárolni!

Azért is fontos nekem a NekedTerem, mert négy éve halevő vegetáriánus (peszketáriánus) vagyok, ami persze szuper környezetvédelmi szempontból is, de alapvetően sokkal egészségesebb vagyok azóta, hiszen a húsok helyét átvették a zöldségek és gyümölcsök, gabonák az étkezésemben. Szeretnék erről is kommunikálni az elkövetkezendő hetekben.

Kanyarodjunk picit vissza a műhelyhez… Hogyan lehetséges az, hogy a táskakészítés során nem marad felesleg?
Az elmúlt nyolc évben egyáltalán nem dobtunk ki bőrt a stúdióban. Alapvetően a workshopunk ötlete is onnan jött, hogy láttuk, mennyire sok bőr anyag marad a táskakészítés során. Egy része onnan, hogy megmarad a szabáskor, másik része pedig onnan, hogy nagyobb anyagok maradnak meg az előző kollekcióból, melyet a következőben már nem szeretnénk használni. A táskakészítő workshopokon viszont ezek a hulladékanyagok kelnek új életre, csodás látni, amikor egy-egy kis maradék anyag megtalálja a helyét a készülő táskán.

Azt még hozzátenném, hogy a teljesen vegán életmódot folytatókat sem hagyjuk táska nélkül, van egy hatalmas vászon shopperünk, jelenleg ez A Vegán Táskánk, hiszen 100%-ban növényi alapanyagokból készül és szuperpraktikus bevásárlásokkor is, konkrétan egy nagybevásárlásnyi terméket haza tudunk vinni benne műanyag nélkül. Hosszútávon biztosan fenntarthatóbb (és stílusosabb) egy ilyenbe pakolni az eldobható műanyagzacskók helyett.

Csatlakozzatok: marieclaire.hu/gogreen


Kapcsolódó