Paktumot kötöttek a legjelentősebb divatcégek

2019. szeptember 06.
Biarritz adott helyet a legutóbbi G7-es csúcstalálkozónak, amin az Amazonas-i esőerdő megmentése és más aktuális gazdasági kérdések mellett a divatipar nagyjai is egyezséget kötöttek a fenntarthatóság érdekében.

Augusztus legvégén került sor a 45. G7 csúcstalálkozóra, amely a legfejlettebb országok egy csoportját foglalja magába. Ezen 150 divatmárka csatlakozott az Emmanuel Macron, francia elnök kezdeményezésére létrehozott „Divatpaktumhoz”, hogy fenntarthatóbbá tegyék a divatipart. Ennek a felelőse François-Henri Pinault, a Kering feje volt.

Pinault feleségével, Salma Hayekkel

32 cég – köztük a legnagyobb luxuskonglomerátumok, így a Kering (amely legutóbb azt jelentette be, hogy nem foglalkoztat 18 év alatti modelleket) valamint a PVH – és több mint 100 divatmárka, így a Gucci, a Chanel, a Nike, az Hermés, a H&M, az Inditex és a Burberry csatlakozott ehhez többek között. A paktum leginkább három területet érint: ez a globális felmelegedés, a biodiverzitás megőrzése és az óceánok megóvása. Az aláírással a márkák illetve cégek arról tesznek tanúbizonyságot, hogy hajlandóak 2050-re a nullára csökkenteni az általuk is az üvegházhatásért felelőssé tehető gázok kibocsátását, és hogy felhagynak az egyszer használatos műanyagok használatával. Ehhez persze jelentős erőfeszítéseket kell majd tennie a márkáknak és jelentős befektetést is igényel majd, hogy elérjék ezeket a célokat.

Emmanuel Macron, a Francia Köztársaság elnöke a G7 sajtótájékoztatón

Ez persze eddig mind szép és jó, azt viszont fontos tudnunk, hogy a paktum aláírása nem kötelező érvényű a cégekre nézve – így, ha nem teljesítik a vállaltakat, legfeljebb rossz sajtót kaphatnak, de semmilyen szankció nem fogja őket sújtani. Egyelőre a pontos lépések – és az eredményekhez vezető út – még homályos, részletesebb tárgyalások még októberben fognak következni és az aláírók önkéntesen számolnak majd be évről-évre az elért eredményeikről.

Persze nem csak nekünk jutott eszünkbe, hanem többek között a Fair Wear Foundationnek is, hogy a paktumból hiányzik az emberi- és munkajogok betartására vonatkozó rész, amikor is köztudott, hogy a divatipar súlyosan kizsákmányolhatja a kivitelezési oldalon dolgozókat is, és az sem újdonság hogy az eddigi – létminimum biztosítására vonatkozó – ígéretek sem teljesültek.

fotó: Getty Images