A Kering csoport divatmárkái nem foglalkoztatnak ezentúl 18 év alatti modelleket

2019. május 26.
A kiskorú modellek foglalkoztatása hosszú idők óta vitatéma az iparágon belül. A Kering csoport bejelentette, hogy jövő évtől egyik márkája sem fog 18 év alatti lányokkal dolgozni.

A párizsi székhelyű Kering luxuskonglomerátum – amelyhez többek között  a Gucci, a Saint Laurent, a Balenciaga, a Bottega Veneta és az Alexander McQueen is tartozik – nagy bejelentést tett: jövő évtől minden egyes márkájára, divatházára vonatkozóan nem fognak 18 év alatti modelleket alkalmazni. A vállalat ráadásul a fenntarthatóságra, és a Cannes-i Filmfesztivál partnereként a Women in Motion díjjal a nők kamera előtti és mögötti részvételére is kiemelt hangsúlyt fektet. (A konglomerátum igazgatója egyébként Salma Hayek férje, Francois-Henri Pinault.) Viszont a többi nagy márka egyelőre úgy tűnik, egyáltalán nem követi a példát, holott a szexuális zaklatás botrányok a divatipart sem kímélték – bár közel sem volt a kirobbant visszaéléseknek akkora horderejű visszhangja és következménye, mint a filmiparban.

Tudtátok, hogy Kate Moss, a brit szupersztár és Lily Cole is mindössze 14 éves, Naomi Campbell is 16 éves volt, amikor felfedezték? A New York-i törvényhozók csak 2013-ban szavazták meg, hogy a 18 év alatti modellek foglalkoztatására ugyanolyan jogszabályi környezet vonatkozzon, mint más, a szórakoztatóiparban (például zenészek, színészek, táncosok) foglalkoztatott 18 év alattiakra. (Az Amerikai Egyesült Államokban egyébként a 21. életévét betöltve válik valaki nagykorúvá.)

A Louis Vuitton, a Versace és a Calvin Klein azonban továbbra is együtt dolgozik 16 és 18 év közötti modellekkel, a legtöbb európai és ázsiai kifutón örömmel fogadják a kiskorú lányokat, ugyanis a legtöbb ügynökség tart attól, hogy lemaradnak a következő Kaia Gerberről vagy Bella Hadidról, akik 16-17 évesen léptek először a kifutóra. Az LVMH aláírt egy megegyezést, hogy 16 évnél fiatalabbakat nem foglalkoztat, a PVH csoport pedig azt a közleményt tette, hogy szabályozzák a munkaórák számát és mentorokat, segítőket alkalmaznak, számos egyéb intézkedés mellett. A Capri Holding – ami alá a Michael Kors és már a Versace is tartozik – kijelentette, hogy biztonságos munkakörülményeket és speciális odafigyelést biztosítanak és tiszteletben tartanak minden modellt, aki csak 16 és 18 év között van. A Chanel pedig azt nyilatkozta, hogy 80-ból csupán 5 lány 18 év alatti azok közül, akik a kifutójukra lépnek és a „védelmükre” szigorú előírások vonatkoznak.

Viszont az életkor, vagy maga a fizikum a fontosabb szempont? Szinte minden évben történik tragédia, amikor egy modell életét veszíti például a túlhajszolás, kimerülés, vagy étkezési zavarok miatt. 2017-ben Franciaországban lépett hatályba egy törvény, ami kiköti, hogy nem dolgozhatnak rendkívül vékony modellek, hogy ezzel is harcoljanak az étkezési zavarok ellen. A modelleknek orvosi igazolást kell tudniuk bemutatni arról, hogy megfelelő a fizikumuk, különös tekintettel a testtömeg indexükre (BMI). De vajon elegendőek ezek a kiskorú modellek védelmére? Kellően betartják és betartatják-e törvényeket és a megállapodást a divatházak és azok munkatársai? Maga az életkor és annak tiszteletben tartása, az odafigyelés pozitív változást fog hozni a modellszakmán belül? Ez idővel kiderül.

Forrás: Business of Fashion, The Fashion Law, BBC


Kapcsolódó